kjærlighetseksil i Sverige:

– Sjokkert over hvor vanskelig det var å få ektefellen til Norge

TV 2 (Stockholm): Sindre Haugland (37) ga opp kampen om å få familiegjenforening med sin iranske ektefelle i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har tidligere fortalt at de norske reglene for familieinnvandring er så strenge at endel nordmenn benytter seg av den såkalte «EØS-løsningen» for få ektefellen til Norge.

Det kan være en lettere, raskere og billigere vei til oppholdstillatelse i Norge for familiemedlemmer fra land utenfor Europa.

– Prosessen var enkel. Jeg flyttet til Stockholm og fant meg jobb og bolig. Så kom Zhara etter på turistvisum en måned senere. Vi leverte inn en søknad om oppholdskort for henne, for at også hun skulle få permanent opphold, noe som ble innvilget etter 12 måneder, forteller Sindre.

Som EØS-borger i Sverige har han ifølge reglene rett til å flytte tilbake til Norge og ta ektefellen med seg.

– Jeg skulle bare ønske at jeg hadde visst om denne løsningen for fem år siden, da vi begynte søknadsprosessen. Da hadde jeg kanskje flyttet rett til Sverige med en gang, sier han.

Nå gir han råd til andre par om denne «snarveien», gjennom organisasjonen «Grenseløs kjærlighet» slik at de skal slippe den lange ventetiden i Norge, som for mange ender med avslag.

Fri flyt

EØS-direktivet om fri flyt, som Norge har forpliktet seg til å følge gir EØS-borgere rett til å bosette seg og ta arbeid i alle EØS-land. Som EØS-borger kan man ifølge regelverket flytte fra hjemlandet til et annet medlemsland, og etter seks måneder søke om å flytte tilbake til hjemlandet med familien.

– Du flytter til et annet EØS-land og bosetter deg der. Når du har fått permanent oppholdstillatelse, kan du søke om familieinnvandring i landet for ektefellen. Etter noen måneder kan du flytte tilbake til Norge, og som EØS-borger har du da rett til å ta familien din med deg, utdyper Sindre.

Utlendingsdirektoratet kjenner til at endel nordmenn benytter seg av den såkalte «EØS-løsningen» for å få ektefelle fra et land utenom EU til Norge, men har ikke tall på hvor mange det er som får opphold i Norge på dette grunnlaget.

Du må søke om opphold for deg og ektefellen i Norge, og kunne dokumentere at du virkelig har bodd i det andre landet, og at ekteskapet er ekte, og ikke proforma.

Dersom det ikke er tvil i saken, tar det maksimum seks måneder å få svar.

Ble forelsket i Iran

Vi treffer Sindre sammen med ektefellen Zahra Zavareh (37) i Stockholm, der de har bodd i ett og et halvt år. Han jobber i forsikringsbransjen, og hun er kunstner.

Sindre falt for Zahra i 2012 da han startet Midtøsten studier med persisk språk i Teheran.

– Vi ble forelsket fort. Det er ikke noe man planlegger. Vi bestemte oss for å gifte oss i 2013 og søke om familiegjenforening, sier Sindre.

Da startet Sindre en lang og krevende vei for å få ektefellen med seg tilbake til Norge. Hun måtte bo i Iran mens Utlendingsdirektortoratet (UDI) behandlet søknadene deres.

Han måtte avbryte studiene og være i Norge og jobbe for å innfri inntektskravene.

– Det var fryktelig å måtte være fra hverandre i de årene. Han kunne ikke komme å besøke meg, og vi visste ikke når vi kunne se hverandre igjen, sier Zahra.

De satte livet sitt på vent, mens pengene forsvant til advokathonorar. Søknadsprosessen tok mye lengre tid enn det Sindre hadde trodd.

– Etter at jeg kom opp på den inntekten man må ha, så var det 18 nye måneders behandlingstid. Å flytte fra Iran til Norge er umulig, sukker han.

GRENSELØS KJÆRLIGHET: Sindre Haugland og Zahra Zavareh møttes i Teheran.
GRENSELØS KJÆRLIGHET: Sindre Haugland og Zahra Zavareh møttes i Teheran.

– Jeg var naiv, og trodde det skulle ta rundt seks måneder. Jeg ble sjokkert over at vi skulle møte så mye motstand. Det er store forskjeller, og vi hører fra våre svenske venner at det er sjokkerende at det skal være så vanskelig i Norge.

Han mener reglene i Norge ikke bare er for strenge, men at de også blir tolket for strengt.

– Det mest krevende for meg personlig er at man føler seg nesten som en kriminell. Du blir mistenkeliggjort, må stå tilrette for alt mulig, og er skyldig til det motsatte er bevist. Det synes jeg har vært vanskelig.

Styremedlem i «Grenseløs kjærlighet»

Sindre tok i 2018 på seg vervet som styremedlem i den frivillige organisasjonen «Grenseløs kjærlighet», som jobber for å sikre retten til familiegjenforening i Norge.

Erfaringene han har gjort på den lange og kronglete veien til et samliv med sin ektefelle, håper han kan være til hjelp for andre.

– Vi følte oss tvunget til å flytte til Sverige, som er en omvei, fordi Norge har et annet reglement.

– Er det er smutthull?

– Jeg ser det er folk på Facebook-siden vår som spør om dette er et smutthull. Men det er det ikke. Det er regler som gjelder alle EØS-land, sier han.

Sindre mener organisasjonen «Grenseløs kjærlighet» er en god hjelp for de som søker om familieinnvandring.

– Du blir en bitte liten brikke, en bitte liten person når du står overfor UDI. På nettsidene våre får du støtte, og det kan være fint å se at du ikke er alene. Og av og til kommer det folk som forteller at de har fått opphold, og det gir håp.

EØS-gruppe med 350 medlemmer

Organisasjonen «Grenseløs kjærlighet» driver med rådgiving, politisk påvirkning og informasjonsarbeid.

«Akkurat nå - her i Norge - lever hundrevis av ektefeller adskilt fra sin partner. Norske kvinner og menn blir syke av savn, sorg og bekymring, fordi de fratas deres grunnleggende rett til familieliv», heter det på hjemmesiden til foreningen.

Organisasjonen driver en Facebook-gruppe kalt «Kampen for kjærligheten», som er åpen for alle som ber om det. Gruppen har over 2.800 medlemmer, som skriver innlegg, kommenterer og stiller spørsmål om familiegjenforening.

Det er også opprettet en en lukket gruppe for medlemmer, som betaler en avgift på 250 kroner i året. Antallet medlemmer er i dag rundt 350 personer.

Haugland gir informasjon og råd til medlemmene i denne gruppen om hvordan norske statsborgere kan få familiemedlemmer til Norge gjennom «EØS-løsningen».

Dette kan være den eneste løsningen for norske statsborgere som ikke innfrir inntektskravene i Norge, og for dem som i likhet med Haugland synes ventetiden i Norge blir for lang. Men det er ingen lettvint løsning, understreker han.

– Det er små forskjeller mellom Sverige og Norge, men jeg synes det var skummelt, og var litt nervøs da jeg skulle flytte hit. Det er ikke bare lett å få jobb. Man må gjennom en søknadsperiode, og det er stor trengsel for å få leilighet.

KJÆRLIGHETSFLYKTNINGER: Sindre Haugland og Zahra Zavareh bor i kjærlighetseksil i Stockholm.
KJÆRLIGHETSFLYKTNINGER: Sindre Haugland og Zahra Zavareh bor i kjærlighetseksil i Stockholm.

Sindre og Zahra har det for tiden fint i sitt kjærlighetseksil i Stockholm. Han er fornøyd med jobben som forsikringsagent, og hun forbereder en ny kunstinstallasjon.

Tanken på å sette igang en ny søknadsprosess frister foreløpig ikke. De er ikke lenger sikre på om de vil flytte til Norge.

– Hvis jeg blir behandlet som en annenrangs borger, vet jeg ikke riktig. Flytter vi dit, er det på grunn av ham, men jeg er skeptisk, sier Zahra.