Skoleelever og studenter demonstrerer på Torgalmenningen i Bergen under klimaopprøret 22. mars. NTB scanpix
Skoleelever og studenter demonstrerer på Torgalmenningen i Bergen under klimaopprøret 22. mars. NTB scanpix Foto: Hommedal, Marit

10.000 elever skulker skolen for klimaet

Skoleelever fra 27 byer og tettsteder, deriblant Oslo, Trondheim, Bergen og Tromsø, vil skulke skolen og streike fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skoleelever over hele verden streiker for klimaet fredag. I Norge forventer man at 10.000 elever rundt om i landet møter opp.

– De unge må ta regningen

Elevene streiker i håp om å tvinge frem politisk handling for å håndtere klimakrisen, og møter statsminister Erna Solberg klokken 11.45 fredag.

– Det er vi unge som må ta regningen for politikernes tiltaksløshet i klimapolitikken. Men i stedet for å kutte i utslipp, deler regjeringa ut nye oljefelter i Arktis, og planlegger nye flyplasser og rullebaner. Det er ikke noe vits i å studere for ei framtid hvor miljøet er ødelagt, sier leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom i en pressemelding.

22. mars gikk 40 000 ungdommen ut i skolestreik for klima. Det ble historiens største ungdomsdemonstrasjon i Norge.

– Regjeringen har ikke lyttet til kravene våre, og fortsetter å stjele ungdommens fremtid. Derfor må vi fortsette protestene og streike igjen, sier Eiterjord til NTB.

Skolestreikernes krav til regjeringen:

  • Ingen flere utvinningstillatelser til oljeindustrien, og skap nye klimavennlige jobber i Norge
  • Øk det norske klimamålet og kutt mer enn halvparten av norske utslipp innen 2030 (Minst 53 % kutt innen 2030 sammenlignet med 1990-nivå)
  • Vis solidaritet med barn og unge i det globale sør som rammes av klimaendringene vi er skyld i: Gi mer støtte til finansiering av klimatiltak og klimatilpasning. Støtten må trappes opp til minst 65 milliarder årlig.
  • Erklær at vi er i en krisesituasjon for klima og natur, og følg opp med tiltak for å løse krisene

Aktivisten Greta Thunberg leder skolestreiken i hjembyen Stockholm.