PROBLEMER: Bildet er utgitt av klatrer Nirmal Purja's Project Possible ekspedisjon den 22 mai 2019, og viser en lang kø opp til verdens høyeste fjell. Dette har skapt problematikk for klatrerne.
PROBLEMER: Bildet er utgitt av klatrer Nirmal Purja's Project Possible ekspedisjon den 22 mai 2019, og viser en lang kø opp til verdens høyeste fjell. Dette har skapt problematikk for klatrerne. Foto: Handout / Project Possible / AFP

Enorme køer på Mount Everest – syv døde på én uke

To fjellklatrere har omkommet på Mount Everest etter at en stor folkemengde stod fast i kø opp til topps på verdens høyeste fjell onsdag. Totalt syv personer har mistet livet den siste uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver CNN.

Den indiske klatreren Anjali Kulkarni (55), døde på vei tilbake fra toppen av Mount Everest, fortalte hennes sønn Shantanu Kulkarni til CNN.

Hun ble stående fast i en «trafikkkork» ovenfor camp fire, som ligger 8000 meter over havet og er den siste basen før selve toppen.

Den amerikanske fjellklatreren Donald Lynn Cash (55) var den andre personen som omkom onsdag, ifølge den nepalske ekspedisjonselskapet Pioneer Adventure.

Han skal ha besvimt på grunn av høydesyke mens hans gikk ned fra toppen av verdens høyeste fjell.

Totalt syv personer har omkommet på Mount Everest bare den siste uken, ifølge NTB.

Rundt 320 mennesker

Klatreren Nirmal Purja delte et bilde på Instagram av den enorme køen av mennesker på vei opp siste etappe til toppen av fjellet onsdag denne uken. Bildet viser en tett kø av klatrere på en eksponert og svært utsatt rygg opp til toppen.

Ifølge Purja skal det ha vært rundt 320 mennesker i køen på vei til toppen i et område som blir kalt for «dødssonen».

Mount Everest er 8848 meter høyt. Hvert åndedrag på dette høydenivået inneholder kun en tredjedel oksygen i forhold til på havnivå.

Menneskekroppen svekkes også raskt i denne høyden, noe som betyr at de fleste bare kan være et minutt på toppen uten ekstra oksygentilførsel før det blir uutholdelig.

Erfarne fjellklatrere

Ifølge Shantanu Kukarni, hadde hans mor over 25 års erfaring med fjellklatring og trent i seks år for å bestige Mount Everest. Hun hadde blant annet besteget Mount Elbrus i Russland og Kilimanjaro i Tanzania.

Cash, en bestefar fra Utah i USA, kollapset i et område på stien oppover på 8770 meters høyde, ifølge Pioneer Adventure.

– Vår team gjorde sitt beste for å redde livet hans, uttalte selskapet, og la til at Sherpa-guidene hadde forsøkt å holde ham i live mens de dro han nedover fjellet.

– Til tross for deres beste innsats for å gi den beste veiledningen, kunne ikke tilstrekkelig oksygenforsyning og medisinsk støtte redde livet hans.

Gjorde det han elsket

Barna til Cash fortalte til CNNs partnerselskap KSL-TV at han døde etter å ha oppnådd målet sitt om å bestige det høyeste fjellet på hvert kontinent.

– Den siste meldingen han sendte meg sa han at han følte seg velsignet for å endelig kunne være på fjellet han hadde lest om de siste 40 årene, sa sønnen til KSL. Kroppen hans vil trolig forbli på Everest.

Mer enn 200 fjellklatrere har omkommet på fjellet siden 1992, da det første dødsfallet på Everest ble rapportert om.

Majoriteten av de døde er trolig begravet under isbreer eller snø, ifølge CNN.