Mekler en time på overtid

Ingen vet når partene i statsoppgjøret kaster kortene eller tar hverandre i hånden. En time på overtid var utfallet av meklingen fortsatt helt uklart.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det har vært bevegelse, men vi er ikke i mål ennå, så når jeg er ferdig med dere må jeg gå opp og se om partene er interessert i å fortsette. Så lenge det er håp, vil partene normalt bli sittende, men dette må jeg ta formelt med dem, sa riksmekler Mats Wilhelm Ruland da det bare gjensto en snaut time før fristen for meklingen i statsoppgjøret gikk ut.

Han har ikke gitt lyd fra seg til pressen etter det, men flere medier får bekreftet at partene har gått med på å fortsette på overtid. I slike situasjoner er det ingen begrensning på hvor lenge de kan holde på, men det er ikke uvanlig at det dreier seg et relativt stort antall timer – innimellom et tosifret sådan.

Dermed er det lite som tyder på at rundt 3.700 statsansatte får vite om de skal gå på jobb fredag morgen eller om de skal stå streikevakt med det første.

Ruland poengterte før midnatt at det har vært bevegelse fra begge sider siden prosessen startet onsdag formiddag, og at han mente partene fortsatt hadde grunnlag for å snakke sammen i forsøket på å finne en enighet om årets lønnsoppgjør.

Alle de fire hovedorganisasjonene i statlig sektor, LO, YS, Unio og Akademikerne, var torsdag kveld i innspurten av årets lønnsoppgjør. På andre siden av meklingsbordet siter forhandlingsdelegasjonene til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Det er to hovedtemaer partene har brakt til mekling – økonomi og et pensjonsspørsmål. Vi er ikke i mål på noen av spørsmålene, men det har vært bevegelse fra begge sider på begge områder. Dette er begge krevende spørsmål med stor betydning for partene, sier Ruland.

(©NTB)