Foto: Rådhuset i Oslo/Facebook

Brudd i Oslo-oppgjøret – rådhuset rammet av streik

140 ansatte i Oslo rådhus er ute i streik etter at Akademikerne brøt meklingen i lønnsoppgjøret sent torsdag kveld

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter forhandlingsleder Erik Graff i Akademikerne i Oslo overfor NTB rett før fristen utløp ved midnatt natt til fredag. Det betyr at 140 medlemmer er ute i streik fra fredag morgen.

Akademikerne fikk ikke gjennomslag for sine lønnskrav og kravet om mer av lønnsmidlene til lokal fordeling.

– Vi ønsket en lokal innretning i lønnsoppgjøret, der lønnsforhandlingene skjer på den enkelte arbeidsplass, som er vanlig i arbeidslivet ellers, sier Graff til TV 2.

Akademikerne reagerer på at lønnen til tusenvis av ansatte bestemmes av noen få personer.

– De ansattes kompetanse og ansvar har lite å si i forhandlingene, og lønnen bestemmes uavhengig av de ulike arbeidsplassenes behov. Vi har ikke råd til et arbeidsliv der dette ikke har betydning, sier Graff.

– Skal vi sikre gode tjenester til Oslo, må kommunen klare å holde på dyktige ansatte med høy utdanning. Akademikerne streiker for et lønnssystem som anerkjenner kunnskap og kompetanse, sier Graff i pressemeldingen.

I første fase er det medlemmer i rådhuset som er tatt ut i streik, fra bystyrets sekretariat og byrådsavdelingene, noe som ifølge Graff er en helt bevisst strategi.

– Vi tar ut akademikere som server det politiske systemet, slik at det primært er politikken som rammes. Dette er et bevisst valg, da vi ikke ønsket en streik som skulle ramme folket, sier Graff til TV 2.

Streiken vil ramme politiske prosesser som blant annet budsjettarbeidet, et stort og viktig digitaliseringsprosjekt i kommunen og forberedelser til høstens valg, ifølge forhandlingslederen.

Klokken 10 fredag morgen blir det streikemarkering foran Oslo rådhus.

(©NTB/TV 2)