Martin (14) har mental og fysisk trener – nå har han passert Northug

Når Fortnite World Cup Finals 2019 spilles i New York til sommeren, er norske Martin (14) en av favorittene til å stikke av med både tittelen som verdensmester og førstepremien på rundt 26,2 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av 250 millioner registrerte Fortnite-spillere er Martin Foss Andersen, alias MrSavage, en av de aller beste.

På verdensbasis er han en av svært få som er kvalifisert til begge klassene i det som blir verdens største E-sport-arrangement gjennom tidene. Til sommeren skal de hundre beste spillerne i de to klassene solo og duo møtes i New York for å konkurrere om hvem som er verdens beste i Fortnite.

I løpet av alle kvalifiseringsrundene frem til finalen i juli vil arrangøren Epic Games totalt dele ut 100 millioner dollar i premiepenger, tilsvarende nesten 900 millioner norske kroner.

Kvalifiseringsrundene til den store finalen i New York går over ti uker, og pågår i disse dager. MrSavage kvalifiserte seg til duo-spill med lagkameraten benjyfishy allerede i uke to. I uke fem var Oslo-gutten også klar for solo-spill i finalen.

– Jeg vet bare om 6-8 andre spillere i verden som hittil er kvalifisert til både solo og duo, forteller Martin til TV 2.

Signerte proffkontrakt i januar

På veien mot å bli verdensmester i Fortnite har MrSavage et enormt apparat i ryggen. I januar 2019 signerte han proffkontrakt med amerikanske NRG Esports.

Er det som å signere for Barcelona? Som en guttedrøm?

– For meg så er det jo det ja, det er jo noe jeg har hatt skikkelig lyst på, så jeg ble skikkelig glad, sier Martin.

I tillegg til støtteapparatet i NRG Esports jobber Martins pappa, Johnny Troset Andersen deltid som sønnens manager. Han forteller at det ikke var før i november i fjor at han begynte å skjønne omfanget av sønnens suksess. Da kom MrSavage nemlig på andreplass i en stor internasjonal turnering.

  • 26. til 28. juli på Arthur Ashe Stadium i New York.
  • Tilskuerkapasitet: 22 500. Fortnite World Cup 2019 går over ti uker, der de hundre beste i klassene solo og duo møtes til finalen i New York.
  • Epic Games deler totalt ut 100 millioner dollar i løpet av hele «verdenscupen», inkludert finalen.
  • 3 millioner dollar i premiepenger til solo-vinneren.
  • 13-års aldersgrense for å delta.

– Har både mental og fysisk trener

I tillegg til timesvis med trening bak skjermen bærer Martins hverdag preg av stramme rutiner og dedikasjon.

– Jeg har en plan for kostholdet mitt, også har jeg mental og fysisk trener, man må jo være dedikert. Det er jo en del ting som jeg egentlig ikke har så særlig lyst til å gjøre, men som jeg bare må gjøre for å bli bedre, sier Martin.

To ganger i uken drar Martin og faren til Magnat Performance Center på Skøyen i Oslo, der gjennomfører de fysisk trening med personlig trener.

Far og manager, Johnny Troset Andersen. Foto: Odd Arne Hartvigsenm TV 2.
Far og manager, Johnny Troset Andersen. Foto: Odd Arne Hartvigsenm TV 2.

Martin har også god erfaring med å gå til mentaltrener, som hjelper han med å holde fokus, samt lette på stress under store konkurranser. Det prøver han å få til to ganger i måneden.

– Når man blir profesjonell så er det jo slik at Northug heller ikke prepper sine egne ski, så det er klart at Martin også trenger et apparat rundt seg, forteller manager-pappa Johnny Troset Andersen.

– Noen blir veldig gode i dette her, og da går det over fra vanlig gaming til E-sport, som har blitt veldig profesjonelt, fortsetter han.

I tillegg til å være profesjonell E-sport-utøver følger 9-klassingen det samme skoleløpet som andre 14-åringer.

Populær skikkelse

MrSavage har på kort tid opparbeidet seg en enorm fanskare. På YouTube har han over 650.000 følgere, og den siste videoen han publiserte noterte seg over 6 millioner visninger den første uken etter at den ble publisert.

I mars begynte 14-åringen med Instagram, og siden den gang er det ikke mange nordmenn som kan skimte med flere følgere. I skrivende stund følges han av over 652.000 på Instagram.

– Jeg har jo passert Petter Northug nå, det er ganske sjukt.

På twitch.tv satte han nylig personlig streaming-rekord, da nesten 50.000 fulgte direktesendingen hans.

– Jeg klarer egentlig ikke å se for meg så mange mennesker, det er veldig surrealistisk. Jeg tror ikke jeg skjønner helt at det er 50.000 som ser på meg akkurat nå, sier Martin.

Om hva han tror fremtiden vil bringe svarer 14-åringen enkelt:

– More to come...