Enighet i kommuneoppgjøret:

Avverget lærerstreik

Partene kom torsdag kveld frem til en løsning i kommuneoppgjøret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I kommuneoppgjøret har LO og YS tidligere kommet til enighet med KS. Det gjorde derimot ikke Unio og Akademikerne, noe som førte til at de møttes i videre forhandlinger med frist midnatt natt til fredag.

Torsdag kveld ble det derimot bekreftet at en kommunestreik er avverget.

– Vi er blitt enige om å sette fokus på skoleverket og de langtidsutdannede og det er vi veldig tilfreds med, sier leder Jan Olav Birkenhagen i Akademikerne kommune til TV 2.

– Det er en viktig del av vår politikk å nettopp se på de akademikerne som jobber i skolene og sørge for at vi får gode elever ut i arbeidslivet, legger han til.

Steffen Handal i Unio kommune.
Steffen Handal i Unio kommune. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix

Låst økonomi

Steffen Handal i Unio kommune og leder av Utdanningsforbundet sier til TV 2 at det var en krevende inngang til meklingen fordi LO og YS allerede hadde akseptert et resultat.

– Det låser økonomien. Da er det ikke noe særlig mer penger å hente og det har ikke kommet en krone mer i lønnstillegg i denne meklingen, sier han og fortsetter:

– Men det vi er enige om er å se på lønnsutviklingen for lærerne i årene som har gått, og vi er enige om å se på rekrutteringsutfordringene for lærerne fremover. Det danner godt grunnlag for forhandlingene vi skal ha frem mot 2020-oppgjøret.

– Hva har dere oppnådd med tanke på pensjonsordning?

– Vi er enige om hvordan pensjonsspørsmålet skal behandles videre. Det har jo vært slik i kommunal sektor at pensjon har vært avtalefestet og det har vi opprettholdt. Vi har også sikret streikeretten rundt pensjon og det er vi også veldig fornøyd med, sier han.

Handal mener partene nå har kommet frem til en løsning som er «veldig god» for Unio.

– Selv om skoleverket og lærerne og lektorene kom dårlig ut, har vi fått noen frempek mot 2020-oppgjøret, så alt i alt var dette mulig å akseptere, sier han.

Forhandlingsleder Tor Arne Gangsø i KS sier han er glad for at partene i kommuneoppgjøret har klart å avverge en streik.

– Når det er sagt har vi endelig fått på plass én felles tariffavtale for alle norske ansatte i kommunal sektor og vi har fått på plass en felles pensjonsløsning for alle ansatte, sier han til TV 2.

Fornøyde akademikere

Jan Olav Birkenhagen i Akademikerne mener avtalen partene nå har kommet frem til er en avtale de kan være fornøyd med å ta med tilbake til sine arbeidstakere.

– Definitivt, dette er begynnelsen på historien som tar for seg et særlig stort fokus på det som skjer i skolene, og grep som må tas for å møte utfordringene. I det ligger det selvfølgelig også å se på lønnspolitikken på sikt, sier han.

Leder Jan Olav Birkenhagen i Akademikerne kommune.
Leder Jan Olav Birkenhagen i Akademikerne kommune. Foto: TV 2

Birkenhagen sier at det nå skapes godt grunnlag for å snakke videre om lønn og pensjon.

– Som akademikere er vi jo glad for at det er fokus på den biten av kompetansen. I tillegg må vi jobbe for å få på plass systemer som viderefører og løser utfordringene vi står overfor, sier han.

– Hva har dere kommet frem til?

– Egenskapene ved denne meklingen har jo vært at to av partene allerede har sagt ja til et resultat og det er en del av virkeligheten som vi selvfølgelig også har tatt innover oss. Da handler det om å se etter hvordan man kan løse fremtidige utfordringer innenfor det som gir et handlingsrom i et større perspektiv, sier han.

Forhandlinger i staten

Mens partene i kommuneoppgjøret har klart å komme til enighet, er det fortsatt fare for storstreik blant de statsansatte. Her sitter partene fortsatt i forhandlinger hos riksmekleren.

Etter at forhandlingene med Staten brøt sammen 30. april, varslet LO, YS, Unio og Akademikerne streikeuttak.

Like etter klokken 21 torsdag kveld opplyste riksmekler Mats Wilhelm Ruland at partene i statsoppgjøret ikke har kommet i mål med forhandlingene.

– Siste oppdatering er at det er bevegelse mellom partene, men at man ikke er i mål ennå, sier han til TV 2.

Mulig storstreik

Dersom partene i staten ikke kommer til enighet vil svært mange ansatte tas ut i streik fra de forskjellige organisasjonene.

LO Stat og YS Stat har på forhånd varslet at de vil ta ut henholdsvis 2000 og 250 medlemmer i streik i første omgang. Unio har varslet at de vil starte med å ta ut 1000 ansatte i en eventuell streik, mens Akademikerne er klare for å ta ut 524 medlemmer i streik.

En streik vil blant annet ramme universiteter og høyskoler, politiet, skatterevisorer, bibliotekarer og Nav-ansatte.

– En konflikt vil for eksempel kunne få konsekvenser for eksamen og sensur ved universitetene i Oslo, Bergen og Bodø, varslet forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind i Unio stat i forrige uke.

Dette sa riksmekler Mats Wilhelm Ruland om forhandlingene mellom partene i statsoppgjøret ved 21-tiden torsdag kveld:

To hovedpunkter

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier til TV 2 at det er to hovedpunkter som er brakt inn i meklingen.

– Det ene er økonomi og det andre er et pensjonsspørsmål, sier han og forteller at det har vært bevegelse mellom partene når det gjelder begge punktene.

– Går det an å si noe om hva som er vanskelig å stryke i disse uenighetene?

– Jeg kan ikke gå inn i det materielle, men begge deler er veldig krevende spørsmål. Det er spørsmål som har stor betydning for begge parter. Det er viktig med økonomi og pensjon for arbeidstakers side, og det vil også ha en kostnadseffekt for arbeidsgiver, sier han.

Da det var rundt en time igjen til fristen torsdag kveld, hadde partene fortsatt ikke kommet til enighet.

– Det har vært bevegelse, men vi er ikke i mål ennå, så når jeg er ferdig med dere må jeg gå opp og se om partene er interessert i å fortsette. Så lenge det er håp, vil partene normalt bli sittende, men dette må jeg ta formelt med dem, sa riksmekler Mats Wilhelm Ruland da det bare gjensto en time før fristen for meklingen i statsoppgjøret gikk ut.