SKJEDDE HER: Det var mange vitner til drapsforsøket på Holmlia senter, men de færreste har villet bidra med opplysninger i avhør med politiet.
SKJEDDE HER: Det var mange vitner til drapsforsøket på Holmlia senter, men de færreste har villet bidra med opplysninger i avhør med politiet. Foto: Tipser.no/Daniel D. Laabak

ferdig etterforsket:

Mann (23) skutt i hodet i boligområde – nå er han lam. «Ingen» snakker med politiet

Det har tatt 18 måneder å gjøre ferdig etterforskningen etter et drapsforsøk i den kriminelle gjengen Young Bloods. Årsaken til at det har tatt så lang tid, er de strenge kodeksene i miljøet, ifølge politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

7. oktober i 2017 kom en 23 år gammel mann kjørende i en bil til Holmlia senter i Oslo. Han skulle møte noen.

Plutselig kom flere menn stormende ut av en leilighet i nærheten.

23-åringen husker at han ble slått. Deretter ble det løsnet flere skudd. Det ene traff.

Kula ble sittende fast i mannens nakke, og han ble fraktet til sykehus med livstruende skader. Offeret overlevde, men i dag sitter han i rullestol og er avhengig av hjelp fra offentlige tjenester.

– Min klient har flere ganger blitt spurt om hvem som løsnet skuddet som traff. Han mener å ha sett flere våpen, men han husker ikke hvem som hadde dem, sier 23-åringens bistandsadvokat, Carl Konow Rieber-Mohn.

Totalt er syv personer siktet i saken. Alle har vært siktet for medvirkning til drapsforsøk.

BISTANDSADVOKAT: Carl Konow Rieber-Mohn representerer offeret i saken.
BISTANDSADVOKAT: Carl Konow Rieber-Mohn representerer offeret i saken. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix

Skutt med flere våpen

Årsaken er, ifølge det TV 2 får opplyst, at politiet ikke har kunnet fastslå hvem som løsnet skuddet som traff. Det ble avfyrt skudd med flere typer våpen.

To av de siktede sitter fortsatt i varetekt, mens en tredjemann soner fengselsstraff etter å ha bli dømt i en grov narkotikasak.

Nå, 18 måneder etter skyteepisoden, er saken ferdig etterforsket. Politiet sendte nylig saken over til statsadvokat Carl Graff Hartmann.

Det er nå opp til han å vurdere om bevisene holder til å ta ut tiltalte mot de siktede. Hartmann ønsker foreløpig ikke å kommentere saken overfor TV 2.

– Jeg er glad for at man omsider er ferdig med etterforskningen. Min klient har ventet lenge, og det har vært en påkjenning, sier bistandsadvokat Rieber-Mohn.

Ingen snakker

Politiadvokat Cecilie Gulnes, som har hatt ansvaret for saken i Oslo politidistrikt, sier at det særlig er én årsak til at det har tatt så lang tid å etterforske drapsforsøket.

POLITIADVOKAT: Cecilie Gulnes i Oslo politidistrikt har sendt over drapsforsøk-saken til statsadvokaten.
POLITIADVOKAT: Cecilie Gulnes i Oslo politidistrikt har sendt over drapsforsøk-saken til statsadvokaten. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

– Det har vært en lang og tidkrevende etterforskning i et gjengmiljø der svært få personer ønsker å bidra med informasjon overfor politiet, sier hun.

I en fersk kjennelse fra Oslo tingrett heter det at «det har vært utfordrende å få avhørt vitner i saken av hensyn til kodeksen i det aktuelle miljøet».

Politiet har derfor valgt å gjennomføre flere rettslige avhør. I et rettslig avhør må man besvare spørsmål foran en dommer, og man har forklaringsplikt.

Det finnes imidlertid unntak fra vitneplikten, blant annet hvis den som avhøres er i nær familie med den siktede.

Den fornærmede 23-åringen har ifølge bistandsadvokaten vært samarbeidsvillig. Det har blant annet blitt gjennomført tre rekonstruksjoner av hendelsen.

– Har han noen formening om hvorfor han skulle bli forsøkt drept?

– Han har ingen formening om det. Det var overraskende for ham at det var skytevåpen på stedet. Da han så folk komme løpende ut, tenkte han at det kunne bli en slåsskamp. Han hadde ikke dratt dit om han visste at det var våpen der.

Internt oppgjør

Politiet har brukt store ressurser på etterforskningen. Det mener politiadvokat Gulnes at det er gode grunner til.

– Vi har prioritert saken fordi den er så alvorlig. Det er et drapsforsøk i et boligområde med flere personer involvert, sier hun.

Både internt i politiet og blant personer med god kjennskap til Young Bloods omtales skyteepisoden som et internt oppgjør i det som tidligere var ett miljø. I kjølvannet av hendelsen er gjengen delt i to, mener kilder i politiet.

FORSVARER: Torgeir Falkum forsvarer en 28-åring som er siktet for drapsforsøket på Holmlia senter. Mannen omtales som en lederskikkelse i en av Young Bloods' fraksjoner.
FORSVARER: Torgeir Falkum forsvarer en 28-åring som er siktet for drapsforsøket på Holmlia senter. Mannen omtales som en lederskikkelse i en av Young Bloods' fraksjoner. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

Mannen som ble skutt tilhørte fraksjonen til den antatte lederen i Young Bloods, en 28-åring som nylig ble utlevert til Norge. En av de som er siktet for drapsforsøket i oktober i 2017, en 28-åring, beskrives som en lederskikkelse i den andre fraksjonen.

– Han nekter straffskyld. Det har han gjort hele veien, sier mannens forsvarer Torgeir Falkum til TV 2.

De to andre som har sittet varetektsfengslet, nekter også straffskyld etter siktelsen. Det opplyser deres forsvarere, Stian Mæland og Trygve Staff.