Raser etter at britisk kommentator advarer mot Oslo øst

Den britiske høyrepopulisten Katie Hopkins skapte tirsdag twitterstorm etter at hun publiserte en video fra Grønland i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nærmere 1000 personer har tatt til motmæle etter at Katie Hopinks publiserte en video med sin egen beskrivelse av Grønland i Oslo.

I videoen står hun utenfor en moské, og sier blant annet at østkanten er i ferd med å bli tatt over av Islam. Hun sier i tillegg at stedet er i ferd med å bli overtatt av somaliske gjenger.

– Det er en merkelig ting, fordi Norge blir sett på som et lykkelig land. I virkeligheten har de mange av de samme problemene som resten av den vestlige verden, sier hun i videoen publisert på Twitter.

Se hele videoen øverst i artikkelen.

– Hatets budskap

Videoen har i skrivende stund over 200.000 visninger, og norske twitterbrukere raser over Hopkins fremstilling av Oslo.

Også byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), reagerer sterkt på hvordan Hopkins fremstiller Oslo.

– Her står det en som har vært to minutter i Oslo og taler hatets budskap. Hopkins står for å spre frykt og høyrepopulistiske konspirasjonsteorier. Det er flott å se at folket slår tilbake, sier Johansen.

Byrådslederen sier det ikke er noen hemmelighet at det finnes integreringsproblemer i Oslo, men at hovedstaden samtidig har relativt lav kriminalitet.

– Det går bedre og bedre for hver generasjon av innvandrerfamilier i Oslo. Vår retning er å jobbe for at alle innbyggere skal leve sitt liv slik man vil, Hopkins' retning er splittelse og hatets budskap, sier Johansen.

Den eneste personen i videoen i tillegg til Hopkins, er en lyshudet og blond kvinne som jogger forbi.

– Det var nok en feilberegning fra Hopkins' side at en lys kvinne passerte, og det forteller bare om mangfoldet vi har i denne byen, sier Johansen.

– Det er komisk

I tillegg til byrådslederen har flere kjente profiler reagert på videoen, blant annet Aleksander Schau og Eskil Pedersen.

KOMISK: MDG-politiker Eivind Trædal syns videoen er komisk.
KOMISK: MDG-politiker Eivind Trædal syns videoen er komisk. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix

MDG-politiker og medlem av Byutviklingskomiteen, Eivind Trædal, tar også til motmæle. I kommentaren under videoen påpeker han at de fleste innbyggerne på Grønland er norske, med tanke på at nordmenn også kan være mørkhudede og muslimske.

– Jeg kommenterte fordi jeg bor i bydelen, og jeg syns det hun la ut er litt komisk. Hun er kjent som en rasistisk stemme som sprer hat mot minoriteter, sier Trædal.

Slår tilbake

Politikeren sier det er mange som bor på Grønland som ønsker å endre bildet mange har av bydelen.

– Det er jo pussig å stå et steinkast unna politihuset og si at dette er et område ute av kontroll. Det er gøy at lokale gir motstand til Hopkins, sier Trædal og legger til:

– Ytre Høyre er et globalt fenomen, og det virker som de er veldig glade i denne feberfantasien om at skandinaviske byer ramler sammen av innvandring.

Dette er ikke første gang Trædal har tatt Grønland i forsvar. I fjor sommer la han ut en video på sin egen Facebook-side hvor han poengterte at Pride-paraden starter på Grønland, for å slå tilbake mot dem som kritiserer bydelen.

Blond forbipasserende

Det har heller ikke gått publikum hus forbi at lys kvinne jogger forbi videoinnspillingen.

En Twitter-bruker skriver:

– Og her har vi en jihadist som bærer noe som ser ut til å være et bombebelte. Det ligner på vann, men ville det blitt sluppet gjennom flyplassens sikkerhetskontroll? Jeg tror ikke det.

En annen skriver:

– Ser du den blonde kvinnen som trygt jogger forbi deg?

Holder foredrag

Katie Hopkins er invitert til Norge av Document.no for å holde et foredrag i Oslo på onsdag.

Her vil hun vil stå på scenen i Oslo Militære Samfund, på samme sted som Steve Bannon sørget for fullt hus tidligere i mai.

Hopkins er en omstridt ytre høyre-kommentator, som tidligere var en profilert spaltist i The Sun og Daily mail, i tillegg til programleder for radiostasjonen LBC.

I 2015 omtalte hun flyktninger som «kakerlakker» i en kommentarartikkel i The Sun, som førte til at FNs høykommissær for menneskerettigheter gikk ut mot britisk presse.