Lever i kjærlighetseksil:

Lene (30) måtte flytte til Sverige for at ektemannen skulle få opphold i Norge

CHARLOTTENBERG (TV 2): Strenge regler hindret at Lene kunne få sin marokkanske ektemann Mehdi (30) til Norge. Men det finnes en annen vei til familiegjenforening i Norge, som er helt lovlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tenkte først da vi møttes at dette kommer ikke til å gå, det er for komplisert, og orker man å gå den lange veien. Men er kjærligheten sterk nok, så klarer man det meste, sier Lene Skogstad Essabri.

Hun møtte Mehdi Essabri i Marokko i februar 2017 og det ble starten på en reise som ennå ikke er over. 19. juli samme år holdt foreldrene til Mehdi et tradisjonelt bryllup for dem i hans hjemland.

– Jeg følte meg som en prinsesse, og ble behandlet som en prinsesse, smiler Lene, og viser oss bilder fra den store dagen av det lykkelige brudeparet, omkranset av familie og venner.

– Jeg har vært veldig heldig som møtte han. Det må være meningen når man møter en som bor så langt borte, sier hun.

Men å få etablert seg i Norge med ektemannen syntes umulig. Lene var student, og selv om hun jobbet ved siden av, innfridde hun ikke inntektskravet Utlendingsdirektoratet (UDI) stiller for familieinnvandring.

Redningen ble den såkalte «EØS-løsningen», som gjorde at Lene kunne bosette seg i Sverige, få familiegjenforening med ektefellen der, og etter en periode søke om å ta ham med tilbake til Norge.

Fikk svensk personnummer

Lene måtte ha gitt opp barnehagelærerstudiet hun startet ved OsloMet i 2015 om hun skulle hatt en sjanse til å få familiegjenforening med Mehdi i Norge etter at de giftet seg.

Men selv med et slikt offer ville det ha gått lang tid før de kunne ha flyttet sammen i Norge.

Du må kunne vise til en inntekt på over 260.000 kroner i året før du søker, ha tilsvarende inntekt det året du søker og i minst ett år etterpå. Og behandlingstiden for innvandrere fra Marokko er i dag på rundt 14 måneder, ifølge UDIs hjemmeside.

Personen som vil komme til Norge, må som regel sende søknaden fra hjemlandet og vente på svar der.

Men Lene ville ikke vente, når hun endelig hadde funnet mannen hun ville dele livet med, og reiste til Charlottenberg i «kjærlighetseksil».

Lene Skogstad Essabri fikk familiegjenforening med ektemannen Mehdi Essabri i Sverige.
Lene Skogstad Essabri fikk familiegjenforening med ektemannen Mehdi Essabri i Sverige. Foto: Tom Rune Orset

Tettstedet med 2.200 innbyggere i Eda kommune er mest kjent for «harry-handel» og «rånere» med store musikkanlegg og gamle Volvoer.

Leiligheten Lene flyttet inn i høsten 2017, ligger rett ved den gamle gågaten, der mange butikker har stengt dørene for godt etter at Olav Thon etablerte kjøpesenter og hotell.

Lene meldte permanent flytting til Sverige, skaffet seg svensk personnummer og tok jobb som resepsjonist ved Hotell Charlottenberg.

– Jeg var desperat, og hvis man finner en mulighet til å være sammen med den man elsker, så tror jeg det er noe de de fleste ville ha gjort, sier hun.

Så snart Lene var etablert i Charlottenberg og hadde fått oppholdskort, kunne Mehdi søke om å få komme til Sverige. Terskelen for familieinnvandring hos «Søta Bror» er mye lavere enn i Norge. Det går raskere og er billigere.

– Jeg tror det tok to uker fra vi søkte til han kunne komme. I Norge ville det ha tatt flere år, og det kostet over 10.000 kroner for å søke, sier Lene.

I Sverige kan den som søker om familiegjenforening også bo og jobbe i landet mens søknaden blir behandlet, hvis de først har innreisevisum.

Rett til å ta familien med tilbake

Kravene til familieinnvandring i Norge har etter mange innstramminger blitt så strenge at endel norske statsborgere ser seg tvunget til å flytte til Sverige eller andre EØS-land for å kunne leve sammen med ektefellen, for deretter å søke om opphold i Norge.

Direktivet om fri flyt gir EØS-borgere rett til å reise inn i et EØS-land og bosette seg og ta arbeid der. Etter å ha etablert seg som EØS-borger i et medlemsland i minst seks måneder, kan man etter disse reglene flytte tilbake til Norge med sine familiemedlemmer.

– Vi har ikke statistikk for å kunne si noe tall, men vi ser at det er en andel norske borgere som flytter ut, for så å søke om opphold i Norge ut fra dette regelverket, sier Cecilia Bordonado, enhetsleder i EØS-enheten i UDI.

– Er det de gjør lovlig?

– Ja, de har lov til å utøve rettigheter som ligger i EØS-avtalen, bekrefter Bordonado.

– Er dette et smutthull?

– Jeg vet ikke om vi skal kalle det et smutthull. Det er sånn regelverket er.

Norge er forpliktet til å følge EØS-regelverket, som står over norske lover og regler. Dermed er det ikke mulig for myndighetene å stoppe denne typen familieinnvandring dersom de skulle ønske det.

– Nei, vi er forpliktet til å følge EØS regelverket, fastslår UDI-lederen.

Politiet avgjør sakene der det ikke er tvil om at vilkårene for å få opphold i Norge etter EØS-reglene er oppfylt.

Undersøker om det er proforma

UDI går imidlertid inn og undersøker saker der det er mistanke om juks. Du må kunne dokumentere at du virkelig bor i det andre landet, og ikke bare har en adresse der.

– Det er det ene. Så har vi saker der vi må vurdere om ekteskapet faktisk er reelt, om søkeren har en intensjon om å være gift med den norske borgeren, eller primært ønsker opphold i Norge, sier Bordonado.

Mehdi forsikrer at han giftet seg med Lene av kjærlighet, og ikke for å få oppholdstillatelse.

– Jeg elsker henne, og hun elsker meg. Jeg hadde det bra i Marokko, og trengte ikke noen papirer, men jeg vil ha en familie, sier han.

Lene Skogstad Essabri og ektemannen Mehdi Essabri
Lene Skogstad Essabri og ektemannen Mehdi Essabri Foto: Tom Rune Orset

Han dekker på og gjør alt klart til servering av dagens lunch for «harry-handlende» nordmenn på Hotell Charlottenberg når vi møter ham .

Mehdi jobber også i en dagligvarebutikk, og går på språkkurs for å lære seg svensk. Men håper han kan gjøre nordmann av seg snart.

– Min drømmejobb i fremtiden i Norge er å bli politi. Men først må jeg lære meg norsk. Vi får se, sier Mehdi.

Nå skal han ta truckførerprøven i Sverige, og tenker at en lagerjobb kan han alltids få til å begynne med i Norge.

Lene fikk sammenbrudd

Lene nektet å gi opp barnehagelærerstudiet da hun flyttet til Sverige, og har i ett og et halvt år pendlet til Oslo for å kunne fullføre utdanningen.

– Jeg ventet så lenge med å ta utdanning, så det var veldig viktig for meg å sette utdanningen først og få den til. Det har vært tøffere å ta skolen her, men vi ville bo sammen, også, sier hun.

Lettelsen var stor da hun leverte inn bachelor-oppgaven sin i slutten av mai.

– Jeg fikk et lite sammenbrudd etter at oppgaven var innlevert. Det har vært tøft med jobb og studier. Samtidig har det vært mange nye regler å sette seg inn i i et annet land, selv om det bare er Sverige.

Lene Skogstad Essabri mener EØS-løsningen ikke passer for alle.
Lene Skogstad Essabri mener EØS-løsningen ikke passer for alle. Foto: Tom Rune Orset

Hun vil ikke uten videre anbefale EØS-løsningen for alle.

– Det høres enkelt ut, men det er en lang prosess, og mye som skal på plass. Man flytter fra det trygge og gode man har hjemme, så jeg ville tenkt meg godt om. Men er man like impulsiv som meg, så flytter man bare, ler hun.

– Angrer du?

– Nei, jeg har ikke angret, selv om jeg kanskje kunne ha tenkt meg å ikke bodd i Charlottenberg.

Nå er hun klar til å starte et nytt kapittel i livet sitt sammen med Mehdi i Norge, og håper det snart kommer et positivt vedtak fra UDI.

– Vi har snakket om barn etter hvert, og å kjøpe leilighet. Jeg ser lyst på fremtiden, og kjenner at 2019 er året for å fullføre ting, ta lappen og starte i ny jobb. Det blir godt å komme til Oslo å få landet.