GÅR AV: Theresa May vil kunngjøre sin avgang i morgen, ifølge The Times.
GÅR AV: Theresa May vil kunngjøre sin avgang i morgen, ifølge The Times. Foto: Peter Nicholls

The Times: Theresa May vil kunngjøre sin avgang i morgen

Den britiske avisen The Times skriver at statsminister Theresa May vil kunngjøre sin avgang fredag. Hun blir imidlertid sittende inntil etterfølgeren er klar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avisen har ingen åpne kilder på opplysningene, men siterer Mays politiske allierte.

Spekulasjonene om Mays avgang gikk høyt onsdag, etter at regjeringsmedlemmer reagerte sterkt på statsministerens nye plan for å få brexit-avtalen gjennom i Parlamentet.

Ifølge The Times vil første del av prosessen være å finne fram til to kandidater, som de rundt 125.000 partimedlemmene deretter skal stemme over.

Viktig møte

Det ventes at Mays kunngjøring vil komme etter at hun har hatt møte med den innflytelsesrike 1922-komiteens leder Graham Brady.

Komiteen holdt onsdag kveld et møte om en mulig regelending som kunne åpne for et nytt, internt mistillitsforslag mot partileder og statsminister May.

Det ser ikke ut til at det ble enighet om det, men et møte med Brady er ifølge britiske medier planlagt fredag.

Leadsom varslet avgang

Onsdag var britiske medier fulle av rykter om at May snart kom til å gå av. Men statsministeren har så langt stått imot presset.

I stedet var det De konservatives leder i Underhuset, Andrea Leadsom, som varslet sin avgang i en Twitter-melding.

I et brev til May skriver hun at hun ikke lenger har tro på at regjeringens tilnærming til brexit er den riktige. Hun føyer til at hun har tatt beslutningen med tungt hjerte.

Krever avgang

Stadig flere partifeller av den britiske statsministeren sier nå at hun bør gå av.

Blant dem som har satt May under press, er innenriksminister Sajid Javid. Han ønsket et møte med statsministeren onsdag, men hun sa nei.

Javid ønsket ifølge BBC at May skulle droppe løftet om at Parlamentet skal få stemme over hvorvidt det skal holdes en ny folkeavstemning om brexit – såfremt de folkevalgte godtar hennes siste brexitplan. Også utenriksminister Jeremy Hunt ba om et møte med May, men til ingen nytte.

Ifølge parlamentarikeren Tom Tugendhat, en av Mays partifeller, er det nå kun Mays avgang som kan sikre en ordnet brexit.

– Hun må kunngjøre sin avgang etter torsdagens valg på nytt EU-parlament. Og det konservative partiet må raskt komme seg gjennom prosessen for å få på plass hennes etterfølger, skriver han i et innlegg i Financial Times.

Feberhet stemning

Stemningen i London onsdag ble beskrevet som feberhet idet ryktene om Mays snarlige avgang svirret i Parlamentets korridorer.

Samtidig ble det klart at konservative medlemmer av Underhuset vil vente med å sette i gang en prosess for å kaste May.

Britiske medier melder at komiteen holdt et møte onsdag kveld. Her skal muligheten for en regelendring som åpner for et nytt, internt mistillitsforslag mot May ha blitt drøftet.