ÅPEN: Lilli Bendriss er blant publikum når Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett holder foredrag i Oslo onsdag.
ÅPEN: Lilli Bendriss er blant publikum når Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett holder foredrag i Oslo onsdag. Foto: Simen Askjer, TV 2

Støtter sjamanen før show:

– Virker som han vet hva han gjør

Lilli Bendriss mener det er greit å være skeptisk til sjaman Durek Verrett, men oppfordrer folk til å være saklige i sin kritikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Prinsessen og sjamanen er godt i gang med sin foredragsturné, og onsdag kveld var det Oslo sin tur til å oppleve det mye omtalte paret.

Blant dem som gledet seg til foredraget var Lilli Bendriss, som hadde tatt turen til Edderkoppen Scene i Oslo for å få med seg arrangementet.

Hun hadde ikke gjort seg opp noen tanker på forhånd om hva hun skulle komme til å få se onsdag kveld.

– Jeg er bare åpen for å se. Jeg er veldig åpen for energier og arbeider med energier selv, så jeg vet at det kan berøre mennesker, sa hun til et samlet pressekorps utenfor teateret for showstart.

– Hva tenker du om måten sjamanen jobber?

– Jeg har ikke sett han jobbe, så det er derfor jeg er her i dag.

– Jeg har hatt kontakt med de som arbeider på liknende måter og for meg virker det som han vet hva han gjør, legger hun til.

– Lov å være skeptisk

Verrett har fått svært mye oppmerksomhet i media etter at prinsessen erklærte at han er hennes nye kjæreste like før norgesturnéen deres begynte.

Blant annet har paret måttet tåle mye kritikk. Dét er noe Lilli Bendriss kan kjenne seg igjen i.

– Jeg har jo fått min del av det samme, så det er ikke noe nytt. Du kan si at der han kommer fra, i California, er de veldig åpne. Her er det litt nytt og fremmed og vi er gjerne litt skeptiske til det. Det er greit å være det, men man får gjerne være litt saklig i sin kritikk, sier hun.

– Han har blant annet sagt han kan redde folk fra kreft, hva tenker du om det?

– Ja da, jeg hører hva dere sier. Men jeg vet hvordan ting blir snudd og vridd på og blåst opp. Jeg vil se han arbeide og ut fra det lille jeg har sett så virker det som han kan sine ting og er genuin, sier hun.

Samtidig legger hun til at man må innrette seg etter lover og regler.

Verrett har tidligere åpent fortalt at han behandler kreftpasienter med alternative metoder. Blant annet hevdet han i et intervju at han en gang behandlet en kreftsyk islandsk kvinne.

Han sier selv at han aldri har sagt at han helbredet henne, men til bladet H Fusion hevdet han at kvinnen ble bedre.

PAR OG PARTNERE: Prinsesse Märtha Louise og kjæresten Durek Verrett på scenen i Oslo onsdag kveld.
PAR OG PARTNERE: Prinsesse Märtha Louise og kjæresten Durek Verrett på scenen i Oslo onsdag kveld. Foto: Simen Askjer, TV 2

Diskusjon

Også Prinsesse Märtha Louise har fått kritikk fra flere hold, fordi mange mener hun misbruker prinsesse-tittelen til kommersielle formål.

– Jeg er en prinsesse, og jeg er født inn i denne familien. Jeg har valgt denne livsstilen, og det er min måte å tjene penger på. Andre som gjør lignende ting får penger for det, og det gjør jeg også, sa prinsessen sist uke.

– Hva tenker du om kritikken mot Prinsesse Märtha og hennes bruk av prinsessetittelen?

– Jeg tenker at vi er heldige som bor i et land som er så åpne som vi er og det er naturlig at det er mange meninger ute og går. Det er lenge siden vi har snakket om at vi må avskaffe kongehuset. Det som skjer nå har satt fokus på noe og det blir en diskusjon, så får man se hva som blir bestemt.

– Kraft vi alle har

På spørsmål om prinsessen og Durek Verretts måte å jobbe på skiller seg fra hennes egen måte, understreker Bendriss at hun aldri har kalt seg selv for sjaman.

– Jeg har en tromme jeg tar frem når jeg holder kurs, og jeg har med meg en gammel, vis mann fra åndeverden som jeg opplever som sjaman. Men da jeg fikk min oppvåkning var det klart at det ikke var veien jeg skulle gå. Jeg skulle ikke gjøre det ekstreme, jeg skulle være Lilli, gjøre så godt jeg kunne i min verden og ha med meg den kraften som sjamanismen representerer, sier hun og legger til:

– Det er jo en jordkraft, det er natur, vi ærer naturen. Det er en kraft vi alle er i besittelse av.

IRONISK DISTANSE: Komiker Zahid Ali forventet å bli underholdt på Edderkoppen Scene.
IRONISK DISTANSE: Komiker Zahid Ali forventet å bli underholdt på Edderkoppen Scene. Foto: Simen Askjer, TV 2

– Sjarlatanisme

Et annet kjent fjes som dukket opp til foredraget onsdag kveld var komiker Zahid Ali, som kunne fortelle journalistene at han kom med en ironisk distanse.

– Jeg vil bli underholdt så jeg gleder meg veldig. Jeg synes det er veldig morsomt med sånne show og føler at mye av det som kommer til å skje der inne er mye av det jeg selv holder på med, humor rett og slett, sa han før foredraget startet.

– Tror du på sjamanisme?

– Nei nei, ikke i det hele tatt. Jeg tror ikke på noen religion eller sjamanisme. For meg er det mer sjarlatanisme, men underholdende blir det nok, sier han.

– Hva tenker du om kritikken mot Prinsessen og sjamanen?

– Jeg er litt enig med dem om at det har vært litt mye mobbing, men når du selv påberoper deg å være gud og kan kurere kreft, så ber du jo om det.

Komiker og performancekunstner Shabana Rehman og yoga-profilen Vibeke Klemetsen dukket også opp for å se foredraget, men stoppet ikke for å snakke med pressen. Hovedpersonene Durek Verrett og Märtha Louise snek seg inn bakveien.