Solarieforeningen er kritisk:

– Kreftforeningens råd grenser til det farlige

Kreftforeningen råder nordmenn til å holde seg unna solarier. – En bjørnetjeneste, mener formann i Solarieforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmenn er på verdenstoppen når det gjelder føflekkreft, og har den høyeste dødeligheten som følge av kreftformen i hele Europa.

Ifølge Kreftregisteret fikk 2222 personer føflekkreft i Norge i 2017. Overdreven soling har mesteparten av skylden.

– Vi kan faktisk forhindre store deler av denne kreftformen fordi 90 prosent skyldes UV-stråler, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen til TV 2.

UV-stråler finnes i solen og i solarium og på verdens hudkreftdag benytter Kreftforeningen sjansen til å advare mot farene ved sistnevnte.

Vil ha gode solvaner

De fleste tilfellene av kreftformen kommer fra solen utendørs, men den kan man ikke gjøre mye med bortsett fra å tillegge seg gode vaner.

– Vi kan derimot velge bort solarium og dermed redusere risikoen for å få denne kreftformen og sikkert redde noen liv også, sier Ryel og fortsetter:

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.
Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen. Foto: Agnete Brun

– Vi tenker at det egentlig ikke er noen grunner til å ta solarium, man trenger ikke å utsette seg for den risikoen.

– Mener dere at det burde være et totalforbud mot solarium i Norge?

– Det ville vært det beste, sier hun.

Samtidig understreker hun at jo flere som selv velger bort solarium, jo mindre er behovet for et forbud.

– Det er ikke slik at vi står på barrikadene for et forbud for en hver pris, men vi ønsker å informere folk og ønsker egentlig at man selv skal komme til at man kan velge det bort.

Føflekkreft kan oppstå overalt på kroppen. Det kommer oftest som en ny flekk, men kan også komme i en føflekk du har fra før.

Symptomer på føflekkreft kan være en føflekk eler en ny flekk som:

  • Endrer form eller farge, spesielt svart
  • Vokser
  • Klør
  • Blør eller danner sår
  • Har asymmetrisk form
  • Har ujevn farge
  • Har uklar overgang til normal hud

Kilde: Kreftforeningen.no

Innstramminger

Allerede er det gjort noen innstramminger i lovgivningen rundt solarium. Blant annet er det innført en aldersgrense på 18 år. Ifølge Anne Lise Ryel er det ikke alltid at denne aldersgrensen overholdes. I tillegg er det mange solstudioer som ikke er betjente.

– Vi ser at mange av disse tiltakene ikke har hjulpet så mye. Derfor kan man heller informere med håp om at folk vil velge det bort, sier hun.

Kreftforeningen startet kampanjen #Bareblid onsdag, sammen med Silje Axelsen (28) som fikk påvist føflekkreft som 26-åring. Etter en halv dag har hundretusener delt historien til Silje på sosiale medier.

– Det Silje har vært i gjennom er en sjokkartet opplevelse, og hun gir det et ansikt nå. Den kampanjen vi har startet er for å si at det ikke er verdt det. Det er ikke verdt å måtte gå gjennom noe sånt, og vi ønsker ikke at folk skal måtte det, hvis det kan unngås, sa Ryel til TV 2 tidligere onsdag.

– Bjørnetjeneste

Norsk solarieforening er fornøyd med Kreftforeningens solvaneundersøkelser, sier formann Ronny Rath Pedersen til TV 2. Foreningen er derimot ikke enig i at det er solariene som er problemet.

– De forteller jo at problemet ikke er solsengene. Problemet er utendørs. Ser du på ungdom under 25 år generelt, så er det altså 85 prosent i siste undersøkelse som har brent seg ute årlig, kun én prosent i solarium, sier han.

– Når over 2000 fikk registrert føflekkreft i 2017, er det ikke da på tide at man sier farvel til solarium?

– Det er her vi mener at Kreftforeningen gjør samfunnet en bjørnetjeneste, sier Rath Pedersen og legger til:

Formann Ronny Rath Pedersen i Solarieforeningen. Foto: TV 2
Formann Ronny Rath Pedersen i Solarieforeningen. Foto: TV 2

– Kreftforeningens råd grenser til det farlige. I fjor sa en hel rekke av verdens mest anerkjente universiteter, medisinske sentre i Tyskland, tyske kreftinstitutter, dermatologiske avdelinger og Karolinska Institutt at det ikke er noen vitenskapelig dokumentasjon på at det Verdens helseorganisasjon sier stemmer, snarere tvert imot, de skjuler informasjon om at fornuftig bruk av solarium er helsebringende.

– Vil redde liv

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen er ikke enig i kritikken.

– Vi kan slenge tall frem og tilbake. Det er klart at vi forholder oss til både det Strålevernet sier og hva Verdens helseorganisasjon sier. Verdens helseorganisasjon sier at alle stater må gjøre noe med solarium og regulere det og at får man det ikke til, kan man også forby det, sier hun og legger til:

– Vi ønsker å redde liv. Vi ønsker å redde et hvert liv hvis det er mulig, det er vårt mantra.