AVBRØT MØTE: USAs president avbrøt et møte med ledende demokrater.
AVBRØT MØTE: USAs president avbrøt et møte med ledende demokrater. Foto: Jim Watson/NTB scanpix

Trump avbrøt møte – truer med å ikke samarbeide

Justisdepartementet i USA utleverer Mueller-dokumenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump har avbrutt et møte med ledende demokrater og sagt han ikke vil samarbeide hvis granskningene i kjølvannet av Mueller-rapporten fortsetter.

Møtet med Demokratenes ledere i Kongressen onsdag handlet om tverrpolitisk samarbeid om en stor infrastrukturpakke, et sjeldent felt der det var håp om enighet mellom republikanere og demokrater.

Etter å ha avbrutt møtet, holdt presidenten en uannonsert pressekonferanse i rosehagen ved Det hvite hus der han krevde at Kongressen dropper sine granskninger. Trump langet ut mot lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, som tidligere onsdag hadde uttalt at hun trodde presidenten forsøker å skjule noe i forbindelse med Russland-etterforskningen.

Ordkrig

– Jeg gikk inn i rommet og fortalte Chuck Schumer og Nancy Pelosi at jeg vil jobbe med infrastruktur. Men du vet, vi kan ikke gjøre det under disse omstendighetene, sa Trump, som kalte Kongressens granskninger hyklerske.

Schumer og Pelosi holdt sin egen pressekonferanse i etterkant av hendelsen.

– Han kom inn i rommet. Den uttalelsen han kom med – jeg vil ikke engang karakterisere den, sa Pelosi, og føyde til:

– Jeg ber for USAs president.

Tilspisset strid

Spesialetterforsker Robert Muellers Russland-rapport står i sentrum for en tilspisset strid mellom demokratene i Kongressen og Det hvite hus. Så langt har det amerikanske justisdepartementet ikke latt de folkevalgte få se rapporten i helhet, men bare gitt ut en redigert utgave.

Mueller-rapporten konkluderer med at Russland forsøkte å påvirke valget i 2016, men spesialetterforskeren fant ikke bevis for at Trump medvirket.

Etterforskerne har også undersøkt om Trump har forsøkt å hindre etterforskningen. Mueller unnlot imidlertid å konkluderte i dette spørsmålet. Spesialetterforskeren understreker imidlertid at dette ikke innebærer noen frifinnelse av Trump på dette punktet, og demokratene i Kongressen har presset på for å få alle detaljer på bordet.

Utvist ringeakt

Justisdepartementet i USA har gått med på å utlevere enkelte dokumenter fra spesialetterforsker Robert Muellers gransking til Representantenes hus.

Mueller-rapporten står i sentrum for en tilspisset strid mellom demokratene i Kongressen og Det hvite hus.

Så langt har det amerikanske justisdepartementet ikke latt de folkevalgte få se rapporten i helhet, men bare gitt ut en redigert utgave.

Tidligere i måneden vedtok justiskomiteen i Representantenes hus en uttalelse der de konstaterer at justisminister William Barr har utvist ringeakt for Kongressen ved å ikke utlevere rapporten.

Ja til utlevering

Spørsmålet om ringeakt er imidlertid ikke endelig behandlet, og flere komiteer i Representantenes hus har rettet stevninger og krav til Det hvite hus i forbindelse med Mueller-rapporten.

Lederen for etterretningskomiteen, demokraten Adam Schiff, utsatte onsdag et møte der håndhevingen av en stevning av justisdepartementet skulle diskuteres, etter at departementet gikk med på å utlevere en del dokumenter tilknyttet Mueller-rapporten.

Ifølge Schiff er det snakk om tolv kategorier materiale knyttet til kontraspionasje og opplysninger fra utenlandske etterretningstjenester.

Justisdepartementet sa seg tirsdag villig til å utlevere dokumentene hvis komiteen droppet å håndheve stevningen.

Avtalen ses som en liten nedtrapping i striden mellom nasjonalforsamlingen og president Donald Trumps regjering.

(©NTB)