Huawei-telefoner har ARM-baserte chiper som nå kan rammes av handelskrigen mellom USA og Kina.
Huawei-telefoner har ARM-baserte chiper som nå kan rammes av handelskrigen mellom USA og Kina. Foto: Jason Lee

Chip-designer ber ansatte om å stanse samarbeidet med Huawei

Tech-selskapet ARM har bedt ansatte om å stanse samarbeidet med den kinesiske telegiganten Huawei, ifølge BBC.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selskapet ARM har sendt ut et brev til ansatte hvor de ber om å bryte all kontakt, og avslutte alt samarbeid med kinesiske Huawei, skriver BBC.

ARM har hovedkontor i London, men er eid av et japansk fond. De står bak teknologien i mobilprosessorer brukt i de fleste mobiltelefoner i verden.

I brevet står det angivelig at designen deres er basert på amerikansk teknologi, og dermed rammes av handelskrigen mellom USA og Kina.

En analytiker BBC har snakket med sier dette vil ramme Huawei hardt. Det vil gå ut over selskapets evne til å utvikle egne chiper. Mange av dem er bygget på ARMs underliggende teknologi, og Huawei betaler en årlig lisens for å få lov til å bruke dem.

Ifølge The Economist baserer Huawei seks av sine komponenter på amerikansk teknologi, noe som gjør dem svært sårbare for handelskrigen, hvis de ikke klarer å få til spesialavtaler.

En talsperson for ARM bekrefter beslutningen, melder Reuters.

Innstiller forhåndssalg

Britiske EE og Vodafone innstiller forhåndssalget av nye 5G-mobiler fra kinesiske Huawei, mens to av Japans største mobilselskap utsetter lanseringen.

Telekomgiganten EE lanserer denne måneden et 5G-nettverk i Storbritannia, som den første store aktøren på det britiske markedet. Men det vil skje uten at Huawei-teknologi blir del av utrullingen, opplyste selskapet onsdag. Lanseringen av Huaweis 5G-mobiler i det nye nettet settes på pause «inntil vi har fått informasjon og forsikring om at våre kunders langvarige sikkerhet ivaretas».

EE hadde tidligere kunngjort at selskapet skulle la Huaweis første 5G-mobil slippe til på det britiske markedet, Huawei Mate 20 X 5G.

Samtidig onsdag opplyste mobiloperatøren Vodafone at selskapet skrinlegger forhåndssalg av mobiltelefonen i Storbritannia.

Samme dag varslet to av Japans største mobilselskap, KDDI og SoftBank Corp, at de legger lanseringen av Huaweis nye 5G-mobiler på is. Japans største mobilselskap, NTT DoCoMo, avlyser forhåndsordrer for mobiltelefonen, men har ikke gått så langt som til å stanse lanseringen.

SoftBank Corps lansering av Huawei-mobilene var planlagt til fredag, men utsettes nå «fordi vi forsøker å få bekreftet om våre kunder vil være i stand til å bruke utstyret med tanke på sikkerheten», opplyser en talsmann.

– Vi vet ennå ikke når vi kan starte salget, legger han til. (TV 2/NTB)