NYFØDT: Da Monica holdt sine nyfødte tvillinger for første gang, følte hun ikke lykke.
NYFØDT: Da Monica holdt sine nyfødte tvillinger for første gang, følte hun ikke lykke. Foto: Privat

Monica (30) følte ingen kjærlighet: – Jordmødre må fortelle at vi kanskje ikke elsker barna våre

Monica Olivia Pedersen (30) skulle ønske hun ble forberedt på å ikke elske tvillingene sine. – Vi får mindre tid enn vi skulle ønske, sier leder av Den norske jordmorforening.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 22. februar 2018 kom Monicas tvillinger til verden. Én jente og én gutt.

Til tross for at svangerskapet hadde vært vanskelig, gledet hun seg veldig til å møte de to små som vokste inni magen hennes.

– Å få tvillinger var så stort, tenkte jeg. Jeg gledet meg så fælt til å bli mor, forteller Monica.

Men da tvillingene ble lagt på brystet hennes, følte hun ingenting. Den tredje dagen på fødeavdelingen snudde hun seg til kjæresten sin og spurte: «Hva er det vi har gjort?»

– Angret

Monica elsket ikke tvillingene sine fra første stund, som hun hadde forventet og blitt fortalt at hun skulle gjøre.

Det var ikke før barna var tre måneder gamle hun sa til seg selv at hun hadde fødselsdepresjon. Den skulle vare i ytterligere seks måneder.

– Man klarer ikke å tenke annerledes når man står i det, man er bare lei seg og deprimert. Det var mange ganger jeg angret på hele greia, og skulle ønske jeg kunne gå tilbake i tid.

Monica tenkte på å rømme fra alt.

– Det var skikkelig tøft og vondt lenge. Det var ingenting å nyte ved å være mor. Det var som om tiden hadde stoppet, og jeg så ingen vei ut av det, forteller Monica.

GRAVID: Da Monica var høygravid med tvillingene gledet hun seg til å bli mor. Foto: Privat
GRAVID: Da Monica var høygravid med tvillingene gledet hun seg til å bli mor. Foto: Privat

Tvillingene som kom til verden i februar i fjor hadde ingen plager som spedbarn, og Monica omtaler dem som rolige og fine barn.

– Sånn sett var jeg veldig heldig, og hadde ingenting jeg kunne unnskylde følelsene med.

Medisin mot fødselsdepresjon

I juni kommer den første og eneste FDA-godkjente medisinen mot fødselsdepresjon på markedet i USA. Medisinen er bevist å kunne kurere fødselsdepresjon etter kun 48 timer hos enkelte kvinner.

– Fødselsdepresjon er en alvorlig tilstand som kan være livstruende i alvorlige tilfeller. Kvinner kan oppleve å få tanker om å skade seg selv eller barnet, sa Dr. Tiffany Farchione, fungerende direktør for divisjonen for psykiatriprodukter i FDAs senter for narkotikautredning og forskning, i en pressemelding 19. mars gjengitt hos CNN.

Hverdagen oppleves som tung og grå

Du føler deg likegyldig, initiativløs og tom, uten verdi

Alt virker meningsløst

Mangler initiativ eller evne til å glede deg

Er irritert eller nedstemt over tid

Er lei deg eller sint, gråter lett og alt føles vanskelig

Har vonde tanker og fantasier om å miste kontrollen og skade deg selv eller barnet ditt

Kilde: Helsenorge.no

I Norge finnes det ingen medisiner mot fødselsdepresjon, annet enn samtaleterapi. I alvorlige tilfeller kan behandlingen kombineres med antidepressiva.

– Kraftig økning

I norske studier fra begynnelsen av 2000-tallet var andelen som rapporterte depressive plager i barselperioden rundt åtte til ni prosent.

Professor i medisin ved Universitetet i Oslo, Malin Eberhard-Gran, sier til TV 2 at lignende studier i ettertid tyder på at andelen som strever har økt betraktelig.

– Det ser ut til å ha vært en kraftig økning de siste 15 årene. Da jeg tidligere var ute og presenterte tall for fødselsdeprimerte i Norge, fikk jeg tilbakemelding om at de norske tallene var veldig lave. Sånn er det ikke lenger, sier Eberhard-Gran.

Helsenorge sine nettsider står det at omtrent én av ti kvinner i Norge hvert år utvikler depressive symptomer i forbindelse med graviditet eller etter fødsel.

Monica Olivia Pedersen mener dette fortsatt er et tabubelagt tema.

– Det er nesten ingen som prater om det. Du skal jo elske barnet ditt fra første sekund, men det gjorde ikke jeg. Jeg kunne ønske noen hadde fortalt meg at det var normalt, sier Monica.

– Følte sorg, ikke lykke

Tre måneder etter fødselen gikk Monica til en helsesøster, og sammen kom de fram til at hun led av fødselsdepresjon.

– Jeg sa veldig klart ifra til henne at kommende foreldre må få beskjed før fødselen om at man faktisk kan få fødselsdepresjon. Det var ikke noe snakk om det i det hele tatt, forteller Monica.

Hun synes det er spesielt merkelig at fødselsdepresjon ikke ble nevnt med tanke på hvor positiv hun var før fødselen.

ETT ÅR: Monica med tvillingene på ettårsdagen. Foto: Privat
ETT ÅR: Monica med tvillingene på ettårsdagen. Foto: Privat

– Jeg skulle ønske jordmoren hadde fortalt meg at det kunne hende følelsene mine ikke stod opp mot forventningene mine før fødsel. Hun visste alt jeg forventet, og jeg skulle gjerne fått en advarsel om at jeg kunne komme til å føle sorg og ikke lykke.

– Det hadde betydd mye om jordmoren hadde nevnt tilstanden fødselsdepresjon, og at det faktisk kan ramme hvem som helst. Det var ikke noe snakk om det i det hele tatt.

I ettertid har hun tenkt mye på hvordan hun ikke kom fram til konklusjonen om fødselsdepresjon tidligere.

– Jeg klarte meg, men det hang igjen veldig mye lenger enn det kunne gjort. Hadde det ikke vært for moren min som støttet meg, så hadde jeg ikke kommet meg gjennom det.

Ingen retningslinjer

Leder av Den norske jordmorforening Kari Aarø forteller at det ikke finnes retningslinjer eller regler når det gjelder hva en jordmor skal fortelle vordende foreldre. Det finnes derimot anbefalinger.

– Det er i Helsedirektoratets anbefaling å stille spørsmål, og å snakke om psykisk helse både før og etter fødsel. Så det er noe jordmødre snakker om.

– Men så blir det jo forskjellig hvordan jordmor eller lege praktiserer det, sier Aarø.

Hun forteller at de har som mål å snakke om fødselsdepresjoner på barselavdelingen, og at foreldrene skal være oppmerksom på følelser av nedstemthet eller at de ikke kjenner noen tilknytning til barnet.

– Det er dette som er anbefalt, men så er det mange faktorer som spiller inn når det ikke blir gjort. Det er selvfølgelig veldig uheldig, sier Aarø.

Ønsker mer tid

Jordmorforeningen ønsker selv at det var satt av mer tid både før og etter svangerskapet til å snakke og spørre om dette temaet.

– Det er veldig lett å glippe på en barseldepresjon når vi har så kort tid. Etter svangerskapet er tiden på barselavdelingen ofte preget av travelhet.

Kari Aarø er leder av Den norske jordmorforening. Foto: Den norske jordmorforening
Kari Aarø er leder av Den norske jordmorforening. Foto: Den norske jordmorforening

– Det er en anbefaling om utreisesamtale, men det ser vi at det ikke alltid blir tid til. Vi får mindre tid enn vi kunne ønske oss, sier jordmoren.

Etter Aarøs erfaring blir barsel nedprioritert på de store fødeavdelingene på grunn av minimumbemanning.

– Må tas på alvor

Hun mener det absolutt er behov for å styrke fokuset på psykisk helse og oppmerksomhet rundt barseldepresjoner.

– Det er spesielt viktig at det kommer fram at gleden når man får et barn kan utebli, og at det kan være normalt. Generelt i samfunnet øker antallet med depresjoner, og dette må tas på alvor.