Nadege Dubois-Seex saksøker Boeing etter ulykken i Ethiopia.
Nadege Dubois-Seex saksøker Boeing etter ulykken i Ethiopia. Foto: Str

Enke saksøker Boeing for over 2,4 milliarder kroner

Enken etter Jonathan Seex som døde i Boeing 737 Max 8-ulykken i Ethiopia saksøker selskapet for over 2,4 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nadege Dubois-Seex saksøker selskapet i Chicago, der de har hovedkvarter.

– Det er en tragedie, som per definisjon kunne vært unngått, fordi det allerede hadde skjedd fem måneder før. Hvordan kunne de forholde seg døve til en slik advarsel? sa Dubois-Seex til reportere i Paris tirsdag ifølge CNN. Ulykken hun sikter til er Lion Air-ulykken fra oktober i fjor, der 189 personer døde.

Boieng har innrømmet at de har måttet endre programvaren etter ulykkene. Det skal ha vært problemer med programvare som dyttet nesen på flyene ned mot bakken i de to ulykkene.

– De tok livet til ektemannen min bevisst, sa Dubois-Seex, tydelig opprørt.

– Boeing var kyniske. Mannen min ble offer for et system og en forretningsstrategi.

En talsperson for Boeing ville ikke kommentere søksmålet, men la vekt på at selskapet bidrar i etterforskningen av Ethiopian Airlines-ulykken.

Etterlater seg tre barn

Jonathan, som var svensk og kenyansk statsborger etterlater seg tre barn i alderen syv til ti år. Familiens advokat sa at bevisene tydelig viste at Boieng handlet hensynsløst og bevisst med tanke på passasjerens sikkerhet.

– Boeing var klare over problemene med flyets angrepsvinkel, med programvaren, og det har den siste tiden også blitt kjent at de hadde problemer med treningsprogramvaren, sier advokaten.

– Vi spurte juryen, etter å ha tatt bevisene til betraktning, og etter å ha vurdert Boeings hensynsløse handlinger der de nedprioriterte passasjerenes sikkerhet, å gi minimum straff til Boeing på 2, 417 milliarder dollar.

Advokaten forklarte beløpet med at det er det Boeing tjente per dag i fjor.

– Er en dags inntekt nok til å avskrekke Boeing fra lignende oppførsel i fremtiden? Eller må det en ukes, en måneds eller et års inntekt til? Det er opp til juryen å bestemme, sier advokat Hussain.

Dubois-Seexs søksmål føyer seg inn i en rekke av flere søksmål.