I Vennesla er det kommet en del regn og noen steder samler regnvannet seg.
I Vennesla er det kommet en del regn og noen steder samler regnvannet seg. Foto: Schrøder, Tor Erik/NTB scanpix

Farevarsel: Nå har kraftig nedbør nådd Sørlandet

Intense regnbyger rammer Sør- og Østlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svært kraftige regnbyger rammer åtte fylker på Sør- og Østlandet, ifølge et farevarsel fra meteorologene. På Sørlandet har flere bekker gått over sine bredder.

– Jeg tror aldri jeg har sett så mye regn på en halvtime, sier Trygve Aas, daglig leder for Hunsfos Næringspark, til Fædrelandsvennen.

Tirsdag ettermiddag var regnværet for alvor i gang flere steder på Sørlandet.

I Vennesla samlet store mengder vann seg på en parkeringsplass på industriområdet Hunsøya, og på Iveland gikk en bekk over sine bredder og rant ut gjennom et boligfelt.

Tirsdag kveld var det kraftig regn og torden på Østlandet, forteller meteorolog Olav Krogsæter i Storm Geo til TV 2. Radarbildene viser at det er store forskjeller. Regnbygene vil oppfattes som veldig intense der de treffer, sier han.

– Det har vært veldig lokale regnbyger. I Hønefoss var det styrtregn med 21,5 milimeter regn. Nedbøren fortsetter utover natten og morgendagen, sier meteorologen.

Faregrad oransje

Varselet fra Meteorologisk institutt har faregrad oransje. Det gjelder fra tirsdag ettermiddag for fylkene Oppland, Akershus, Oslo, Buskerud, Vestfold, Telemark og Aust-Agder og Vest-Agder.

Ifølge beregningene kan det komme lokale regnbyger på opp mot 20 millimeter i timen og 100 millimeter i løpet av 18 timer.

– Det er fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer. Fare for stengte veier og/eller overvann ved bekke- og elveløp. Vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning, opplyser meteorologene.

De svært kraftige regnbygene øker ifølge NVE faren for flom- og jordskred. NVE varsler om flomfare, gult nivå for Aust-Agder, deler av Vest-Agder, Telemark, Buskerud og deler av Oppland.

– Nedbørmengdene og hvor nedbøren treffer er usikkert. Stigende temperaturer vil føre til snøsmelting i høyfjellet. I områder med kraftig bygenedbør ventes rask vannføringsøkning i små og middels store elver. På grunn av snøsmelting i høyfjellet kan vannføringen også stige i store elver, heter det i varselet på varsom.no.

Flommet over

Også flere andre steder på Sørlandet observerte NTB tirsdag kveld bekker som flommet over.

Folk bes om å vurdere behov for forebyggende tiltak og lytte til instruksjonene fra myndighetene.

– Regnværet er delt inn i flere celler, og det gjør det vanskelig å si hvor det vil treffe. Men akkurat nå ser det ut til at en av cellene med nedbør treffer Aust-Agder og at en annen celle går lenger nord, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss til Yr.

Faren økte fra klokken 17 tirsdag og er ventet å være over onsdag klokka 11 for syv av fylkene, mens den starter klokken 15 og varer til 2 i Vest-Agder.

(NTB/TV 2)