I BEDRE FORM: I dag er det lite som vitner om at Kristian Øye har kreft, takket være en ny type behandling.
I BEDRE FORM: I dag er det lite som vitner om at Kristian Øye har kreft, takket være en ny type behandling. Foto: Kristian Hansen

Forsikringsselskapet om eksperimentell behandling:

– Blir lettere å si ja hvis det finnes individuelle grunner

At DNB Forsikring betaler for Kristian Øyes (36) eksperimentelle kreftbehandling, åpner for mer individuell oppfølging i bransjen, mener selskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor var prognosene for 36 år gamle trebarnsfaren Kristian Øye dårlige. Han hadde føflekkreft, med stor spredning og hadde allerede skrevet testamente.

Så fikk han tilbud om en ny eksperimentell behandling.

Behandlingen, som går ut på å sprøyte herpesvirus inn i kreftsvulstene, ville kostet flere millioner kroner.

Øye betalte den første regningen på 250.000 kroner selv. Da tok forsikringsselskapet kontakt. De ville betale til tross for at den er eksperimentell og foreløpig ikke godkjent noen steder i verden.

– Han var i en situasjon der han ikke hadde andre alternativer, og kunne melde om positiv effekt på det tidspunktet vi ble kjent med saken. Og Aleris var veldig positive til at dette var en adekvat behandling for Kristian, sier Øyvind Bergheim Pedersen i DNB Forsikring til TV 2.

Øyvind Bergheim Pedersen i DNB Forsikring.
Øyvind Bergheim Pedersen i DNB Forsikring. Foto: Kristian Hansen

Første gang

Dette er første gang selskapet gjør noe slikt. Det er også nytt at et forsikringsselskap ser individuelt på en enkeltsak og lager en løsning basert på medisinsk forskning, ifølge Bergheim Pedersen.

– Det nye er at vi går inn og gjør en konkret individuell vurdering basert på medisinske anbefalinger, sier han.

– Hadde dere noen etiske betenkeligheter?

– Ikke økonomisk. Men vi vil ikke la kundene tro at man får dekket alle typer eksperimentell behandling, for det gjør man ikke. Men man får en individuell vurdering hvor man baserer seg på medisinske råd og anbefalinger.

Kristian Øye jobber selv i DNB. Bergheim Pedersen understreker at dette ikke hadde noe å si for forsikringsselskapets behandling av saken.

Avgjørende med støtte

Onkolog Marius Normann, som gjennomførte virusbehandlingen på Kristian Øye, sier det var helt avgjørende å få støtte fra forsikringsselskapet.

– Disse medikamentene er kostbare og med en slik behandling, hvor man i tillegg kombinerer flere forskjellige typer medisiner, kan totalkostnaden bli veldig høy, sier han.

Normann tror og håper at fremtiden i større grad bringer at forsikringsselskapene dekker slike eksperimentelle behandlinger.

– De forsikringsselskapene som dekker en større grad av eksperimentell behandling, vil vinne markedet. Det er en veldig etterspurt tjeneste hos de pasientene som kommer til meg, sier han.

– Men dere vil også tjene på det?

– De som i aller størst grad vil tjene på det, er pasientene. I en tid hvor den medisinske utviklingen går så fort er vi avhengige av at pasienten får tilgang til den siste behandlingen som raskt som mulig, og det er nødvendigvis slik at ny behandling også er kostbar behandling, sier Normann.

Onkologen tror ikke dette vil være med på å øke noe klasseskille.

Onkolog Marius Normann ved privatsykehuset Aleris i Oslo.
Onkolog Marius Normann ved privatsykehuset Aleris i Oslo. Foto: Kristian Hansen

– Jeg tror ikke det per i dag. Det har å gjøre med at svært mange har en helseforsikring gjennom sin arbeidsgiver, slik at det ikke har sammenheng med privatøkonomi.

Presedens

Øyvind Bergheim Pedersen i DNB Forsikring sier Kristian Øyes sak betyr at forsikringsselskapet nå må legge mer individuelle vurderinger til grunn i denne type saker.

– Vi må ha tett samarbeid med det medisinske miljøet. Det er en rivende utvikling. Det er flere og flere behandlinger som er tilgjengelige og da må vi prøve å finne ut hva som har mest mulig effekt for den enkelte, sier Pedersen.

– Så Kristians sak lager presedens?

– Både ja og nei. Det er lettere nå å kunne si ja hvis det finnes individuelle gode grunner til det. Så sånn sett kan du si at det gjør presedens, sier han, og forteller at han ikke kjenner til andre norske forsikringsselskaper som har dekket denne typen eksperimentell behandling.