«Sølvrushet» er en ny norsk serie som følger vanlige folk og små lokalsamfunn sin eventyrlige rikdom basert på fisk.

Noen står selv til rors på fiskebåten, mens andre har bygget opp oppdrettsimperier. I denne serien kommer man tett på et knippe nordmenn som lever av havet, i medvind og i motvind.

Store kontraster

En av de vi følger tettest er 26 år gamle Tonje Dyb. Hun balanserer et luksuriøst samboerliv i Polen, med et beinhardt fiskeryrke i Norge.

– Det er veldig store kontraster i livet mitt. Jeg er seks uker på havet og seks uker i Polen med kjæresten min som spiller fotball her, forteller hun.

Danske Christian Gytkjær (29) spiller i Lech Poznań, men har en fortid i både Haugesund og Rosenborg.

Se dette innlegget på Instagram

You and me 🖤

Et innlegg delt av Tonje Dyb 🇳🇴 (@tonjedyb)

– Det er jo egentlig to helt forskjellige liv, smiler Dyb i programmet.

– Å være sammen med en fotballspiller krever at man klarer seg alene. Når Christian er på trening eller bortekamper, prøver jeg bare å nyte tiden min i mitt eget selskap. Jeg vet aldri nøyaktig hvilken dato jeg skal på sjøen igjen, forklarer fiskeren.

Lekeplass

Å være på sjøen har vært en stor og viktig del av oppveksten hennes.

– Havet var min lekeplass, sier hun.

På skipet hun jobber på er det faren som er kaptein. Det er 40 ansatte, men hun er den eneste kvinnen.

– Det er det ikke alle som takler. Jeg er borte seks uker. Det er jo tungt å være vekke fra familie og venner, innrømmer hun.

I serien møter vi også folkene bak Kvarøy Fiskeoppdrett og Nova Sea, i tillegg til den pensjonerte fiskeren Willy, som ikke sparer på kruttet. Se serien på TV 2 Zebra onsdag kl. 22.00.