PROTEST I 2017: Rundt 4000 mennesker var møtt fram for å markere sin misnøye med bomring og økning av avgifter i Oslo. Cecilie Lyngby er en initiativtakerne til aksjonen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PROTEST I 2017: Rundt 4000 mennesker var møtt fram for å markere sin misnøye med bomring og økning av avgifter i Oslo. Cecilie Lyngby er en initiativtakerne til aksjonen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Høyre og Frp forsøkte å overbevise bompenge-profil om å ikke stille til valg

Høyre og Fremskrittspartiet ønsket ikke bompengeaksjonist Cecilie Lyngby som motstander i valgkampen. Nå skjer det partiene fryktet. – Ap bør være mer bekymret, sier Høyre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I november annonserte Cecilie Lyngby at hun vurderte å stille til valg, ifølge Vårt Oslo.

— Styret i folkeaksjonen vil veldig gjerne at jeg skal stille til valg. Og jeg vurderer det seriøst. Alt formelt er klart, det er egentlig bare å sette i gang. Vi oppfyller alle formelle krav til å stille liste ved valget i Oslo. Men jeg teller fortsatt på knappene, sa Lyngby til VårtOslo.

Alarm i Høyre og Frp

Allerede da forutså de borgerlige Oslo-partiene at Lyngby og et bompengeparti kunne skape trøbbel.

TV 2 er kjent med at Oslo-politikere i Høyre og Frp forsøkte å overbevise Lyngby om at hun heller burde støtte de borgerlige partiene.

– De var bekymret, ja, sier Lyngby til TV 2.

Da Lyngby annonserte at hun vurderte å stille til valg, hadde Facebook-gruppen hun står bak, «Folkeaksjonen ja til miljø, nei til økte bompenger», 53.000 medlemmer.

– Jeg var i tenkeboksen fordi jeg så vi ville stjele stemmer fra Frp og Høyre, og det er de eneste partiene som har lyttet og snakket med oss, sier Lyngby, som ikke vil kritisere de to borgerlige partiene.

Lyngby tok selv kontakt med sentrale Høyre- og Frp-politikere for å få råd og lære om politikken.

– De sa at jeg gjør som jeg vil, men de forsøkte å overbevise meg om å ikke stille, sier hun til TV 2.

Fryktet stemmer fordelt på flere partier

I november sa hun dette til VårtOslo:

— Jeg skjønner godt at Frp og Høyre er redde for at vi starter et parti som rammer dem. Jeg ønsker ikke at de rødgrønne skal beholde byrådsmakt etter valget. Så kanskje det enkleste er at vi i styret i Folkeaksjonen ja til miljø, nei til økte bompenger gir en anbefaling om hvilket parti vi mener medlemmene bør stemme på. Jeg må rett og slett bruke litt mer tid på å vurdere dette før jeg gir et klart svar.

Men bompenge-profilen bestemte seg til slutt for å stille til valg.

PROTEST: Siden 2017 har Cecilie Lyngby, midten, vært en initiativtakerne til aksjonen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PROTEST: Siden 2017 har Cecilie Lyngby, midten, vært en initiativtakerne til aksjonen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Det rogalandsbaserte partiet «Folkeaksjonen nei til mer bompenger» klarte å stille liste i Oslo.

Der står Lyngby på andreplass.

– Politikere ga meg råd om at et lite parti ville gjøre det vanskeligere for de borgerlige partiene å få flertall og at en stemme da ville bety mindre. De forsøkte å overbevise meg om at vi heller burde støtte dem og slåss sammen med dem, men det har bare vært hyggelige samtaler, sier hun.

Valgordningen er slik at dersom stemmer deles på flere partier, gir det dårligere uttelling i antall representanter lokalt i bystyret.

Bekrefter oppfordring

Eirik Lae Solberg er Høyres byrådslederkandidat i valget. Han sier han har vært i kontakt med Lyngby.

– Cecilie Lyngby tok på et tidspunkt kontakt med oss og sa hun ønsket å bytte ut det rødgrønne byrådet i Oslo. Jeg oppfordret henne da til å støtte Høyre som er den største garantisten for et byrådsskifte etter valget til høsten, sier Lae Solberg.

HØYRE-KANDIDAT: Eirik Lae Solberg tror Ap har mer å frykte.
HØYRE-KANDIDAT: Eirik Lae Solberg tror Ap har mer å frykte. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Han tror Arbeiderpartiet har mer å frykte fra en bompengeliste enn de borgerlige partiene.

– Jeg har truffet mange som tidligere har stemt Ap som for eksempel bor i Groruddalen. De er kraftig provosert over Ap-byrådets firkantede bilpolitikk. Det er forskjell på å bo på Grünerløkka og på Grorud. I forhandlingene om Oslopakke 3 mente Arbeiderpartiet at 80 kroner passeringstakst i bomringen var for lavt. Høyre gjorde derimot det vi kunne for å forhandle takstene ned, sier Høyre-toppen.

Les også: Oslopakke 3-leder: Lavere bompengetakster uten MDG

Frp-Stenersen: – Alle som er imot bompenger er velkomne

Førstekandidat for Oslo Frp, Aina Stenersen, bekrefter at rådgiveren for bystyregruppen har hatt kontakt med bompengeaksjonister. Hun kjenner ikke til innholdet i samtalene Lyngby viser til.

– Jeg kjenner ikke til innholdet i samtalene, men jeg ønsker alle velkomne til valg i Oslo og er glad for at flere har bompenger som kampsak. Frp i Oslo har vært de eneste som har kjempet mot bompenger, sier Aina Stenersen.

Hun sier Frp er et bredt parti og ikke bare imot bompenger.

– Hvert parti går til valg på sin politikk. Frp går til valg mot eiendomsskatt og en velferdsmiks. Vi har en bred politisk sammensetning. Vi har hjulpet partiene som har kjempet for bompengesaken, for eksempel med innbyggerforslagene og gitt politiske råd, sier Frps førstekandidat.

– Hadde det vært bedre om de støttet dere i valgkampen?

– Det er naturlig at hver enkelt bestemmer det selv. Vi har et flott demokratisk system og det er bra at man engasjerer seg.

– Men helt ærlig: Dere kriger vel om mye av de samme velgerne og skulle ønske det ikke ble en bompenge-liste?

– Frp har alltid kjempet mot bompenger og hjulpet de mer enn Høyre har gjort. Vi har kjempet for å få innbyggerforslagene behandlet i bystyret, og støttet aksjoner, men det er klart vi ønsker bompengemotstandere velkommen til Frp, sier Stenersen.

Sjokktall

Lyngby og bompenge-listene har sendt sjokkbølger inn i norsk politikk.

Mandag sa Siv Jensen at hun har kalt de andre partilederne i regjeringen inn til krisemøter, ifølge VG.

I TV 2s kommunevalgmåling fra Kantar TNS, får partiene som går til valg mot bompenger en oppslutning på 3,5 prosent.

Dermed er oppslutningen om bompengelistene større enn Venstre og nærmer seg KrF og De Grønne.

Se hele sjokkmålingen her: Større oppslutning enn regjeringsparti

Prognosen viser at bomlistene kan havne på vippen i flere byer.

Tallene er oppsiktsvekkende, fordi det bare er i 13 kommuner det stiller rene lister med bompengemotstandere.