ORDFØRERKANDIDAT: Førstekandidaten i Folkeaksjonen nei til mer bomper (FNB) i Alver, Morten Klemetsen, ønsker å lytte mer til folket.
ORDFØRERKANDIDAT: Førstekandidaten i Folkeaksjonen nei til mer bomper (FNB) i Alver, Morten Klemetsen, ønsker å lytte mer til folket. Foto: Jimmy Pasali

I denne kommunen er bompengepartiet størst:

Morten (54) kan bli ordfører

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) er størst på meningsmålingen i den nye kommunen Alver. – Det er bruk for sånne som oss, sier førstekandidat Morten Klemetsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) får på målingen en oppslutning på 18,5 prosent, rett over Arbeiderpartiet med 18 prosent, i nye Alver kommune i Hordaland.

Partibarometeret er laget av Respons analyse for Bergens Tidende, som først omtalte saken, og lokalavisen Strilen.

– Det er aldeles fantastisk. Det viser at folk er lei av politikere som lover og lyver. Vi er en folkeaksjon, og jeg tror det er litt av nøkkelen her, sier førstekandidat Morten Klemetsen til TV 2.

– Få slutt på egoismen

Klemetsen har vært politisk aktiv siden 1993, og koblet seg opp mot Bompengepartiet da han tror på et folkestyre i kommunen.

– Mange venner og bekjente tror man må ha en viss IQ og EQ for å sitte i råd og utvalg i kommunestyret. Men nå som jeg sitter der, så kan jeg si at det ikke er sant, sier Klemetsen.

Han mener det er på tide å få slutt på egoismen blant elitepolitikerne.

– Vi vil rette oss etter folkeavstemninger. Vi håper vi kan få ut flere folkeavstemninger og benytte oss av dette i større grad. Vi vil høre på folket.

FNB ligger så vidt foran, med knappe marginer i partibarometeret, hvor vi finner Ap med en oppslutning på 18,0 prosent hakk i hæl, Høyre med en oppslutning på 17,7 prosent og Sp med en oppslutning på 17,5 prosent i kommunen.

Bompenger er spydspiss

Partiets spydspiss er å få slutt på bomstasjonene i landet, og sikre veiutbygging på andre måter.

– At vi er størst på partibarometeret viser at vi har et godt budskap, og at det er bruk for sånne som oss. Vi håper på sikt at vi kan få enda flere medlemmer, og at får sikret nye systemer, ny veiprising og finansiering av veier i dette landet.

– Vi vil ikke bruke den enkleste utveien, som er å gi den vanlige innbygger ekstra kostnad og skatt. Det skal være de sentrale myndighetene som skal påkoste vei og veiutbygging, sier Klemetsen.

Han forteller at de akkurat har kommet med et partiprogram, som inneholder annen lokalpolitikk.

– Vi får sikkert kritikk for partiprogrammet vårt, men jeg føler vi har et godt og stødig program.

Startet i januar

Klemetsen forteller at lokalpartiet i Alver hadde sin spede start i slutten av januar, men at de nå har 52 medlemmer i Alver kommune.

På lokallagets Facebook-side har de 6.400 medlemmer.

– Jeg tror og håper vi blir på topp til valget. Vi striler har fra gammelt av stått litt med luen i hånden, men det er det slutt på nå. Det er en ny strilekrig på gang, fordi nå er nok faktisk nok, sier Klemetsen.

FNB får ikke partistøtte før etter valget, så hittil har partiet benyttet seg av lokalt næringsliv og kronerulling for å holde partiet i gang.

Ikke overrasket

Alver kommune er fra 1. januar 2020 en sammenslåing av de eksisterende kommunene Lindås, Meland og Radøy.

FORSTÅELIG: Aps ordførerkandidat Øyvind Helleland Oddekald er ikke overrasket over oppslutningen. Foto: Tom Inge Karlsen
FORSTÅELIG: Aps ordførerkandidat Øyvind Helleland Oddekald er ikke overrasket over oppslutningen. Foto: Tom Inge Karlsen

I dag er det Astrid Aarhus Byrknes (Krf) som er ordfører i Lindås, Øyvind Helleland Oddekald (Ap) som er ordfører i Meland og Jon Askeland (Sp) som er ordfører i Radøy.

Oddekald er også Arbeiderpartiets ordførerkandidat i årets valg, og forteller at han ikke ble overrasket over FNBs oppslutning.

– Det er mye snakk om bompenger nå. Og med den nye ytre bomringen, så blir det mye, sier Oddekald, og legger til:

– Vi er ikke fornøyde med denne målingen. Det er en liten tilbakegang for oss, men vi jobber med dette fremover mot valget.

Aps Nord-Hordalandspakke er under arbeid etter at den ytre bomringen i Bergen kom på plass.

– Det var ikke snakk om en ytre bomring da vi vedtok Nord-Hordalandspakken, og nå er det viktig å få inn noe som gjør at det blir levelig med bomringene, sier Oddekalv.