PÅ SCENEN: Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek holder foredrag på Clarion hotell i Stavanger mandag kveld.
PÅ SCENEN: Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek holder foredrag på Clarion hotell i Stavanger mandag kveld. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Dro inn over 300.000 kroner på én kveld

Sjamanen og prinsessen er godt i gang med sin turne, som ser ut til å bli en innbringende affære for de to. Allerede fredag reiser sjaman Durek videre til London.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek Verrett er godt igang med sin mye omtalte foredragsturné.

Søndag holdt de kurs i København, mens det mandag var klart for foredrag i Stavanger.

Paret offentliggjorde sin kjærlighet for hverandre sist søndag, en uke før turneen startet.

Økte salget

Før offentliggjøringen av at de to var blitt et par, hadde foredraget som holdes i Tromsø tirsdag kveld kun solgt 13 billetter.

Tirsdag opplyser Sveinung Wålengen, leder av Verdensteateret, der arrangementet holdes, at det er solgt 131 billetter.

Det er 206 tilgjengelige billetter, og arrangementet er dermed ikke utsolgt.

Wålengen ønsker ikke kommentere saken ytteligere ovenfor TV 2.

Innbringende

Prinsessen og sjamanen har delt opp de fem stoppene på turneen i to deler. Mens København og Fredrikstad er kurs, er stoppene i Stavanger, Tromsø og Oslo foredrag.

Billetten til kurset koster rundt 1300 norske kroner, mens billettene til foredragene ligger på 595 kroner.

Slik er TV 2s regnestykke på billettinntektene på turneen:

  • København søndag 19. mai: 45 solgte billetter a 1300 norske kroner = 58.500 kroner
  • Stavanger mandag 20. mai: 550 solgte billetter a 595 kroner = 327.000 kroner
  • Tromsø tirsdag 21. mai: 131 av 206 solgte billetter a 595 kroner = 77.945
  • Oslo onsdag 22. mai: 345 sitteplasser a 595 kroner = 205.275
  • Fredrikstad torsdag 23. mai: 100 sitteplasser a 1300 kroner = 130.000
  • Totalt: 798.720 kroner

Det må presiseres at utgifter og eventuelle avgifter trolig også må trekkes fra regnestykket, samt at forberedelser til turneen også må medberegnes.

Det har ikke lyktes TV 2 å få tak i Prinsesse Märtha Louises manager Carina Scheele Carlsen for en kommentar til økonomien knyttet til turneen tirsdag.

Men tidligere har Carlsen uttalt at det er Prinsessens enkeltpersonsforetak «Prinsesse Märtha Louise Kulturformidling» som står bak arrangementene.

Hun opplyste også til E24 at Prinsessen om kort tid vil opprette et nytt selskap, som vil få navnet PML International.

Reiser videre

Allerede fredag reiser Durek Verrett videre fra Norge.

Da skal han ha en seanse på London wellbeing festival.

Det står ingenting i omtalen av dette arrangementet om at prinsessen skal være med.

Prinsesse Märtha Louise har den siste uken fått massiv kritikk. Flere mener hun misbruker prinsesse-tittelen til kommersielle formål.

– Jeg er en prinsesse, og jeg er født inn i denne familien. Jeg har valgt denne livsstilen, og det er min måte å tjene penger på. Andre som gjør lignende ting får penger for det, og det gjør jeg også, sa prinsessen sist uke.

Flere stortingspolitikere mener prinsesse Märtha Louise og hennes livsførsel etter hvert kan tvinge fram en seriøs debatt rundt monarkiet. Flere har pekt på at prinsessen bruker sin kongelige tittel i kommersielle sammenhenger.

– Summen over tid her vil jo være at det vil være en synkende tillit til Kongehuset og de kongelige, og det vil over tid, tenker jeg, gjøre at vi må ta en mer grunnleggende debatt om styreform. Men det skjer ikke etter en uke med diskusjon om hvordan prinsessen håndterer sin tittel, sier en av Arbeiderpartiets republikanere, Erik Sivertsen, til TV 2.

Også Guri Varpe, kommunikasjonssjef ved Slottet, sier de er i dialog med prinsessen om bruken av tittelen i markedsføringen.

I en uttalelse fra slottet sist uke het det følgende:

Årsaken til at Prinsesse Märtha Louise siden 2002 ikke lenger skulle bli titulert Hennes Kongelige Høyhet var for å skape en større avstand til Kongehusets offisielle virksomhet. Denne avgjørelsen la til rette for at Prinsessen kunne gå ut i arbeidslivet og drive egen næringsvirksomhet. Som følge av beslutningen har Prinsessen fra 2002 ikke mottatt apanasje, og i langt mindre grad enn tidligere påtatt seg offisielle oppgaver på vegne av Kongehuset. Avgjørelser rundt Prinsessens næringsvirksomhet tar hun selv.

Samtidig sier Forbrukerrådet at de følger med på hva det er prinsessen og sjamanen lover sine kunder, og at de ikke lover ting i markedsføringen som de ikke kan holde.

Fornøyde kunder

TV 2 var til stede under kurset i København søndag. Der ble det gjennomført et sjamanistisk renselsesrituale, og på et tidspunkt satt mange av deltakerne og ristet og ropte.

Alle deltakerne TV 2 snakket med i etterkant, var fornøyd med opplevelsen.

– For en mektig mann! Dette var en flott opplevelse, sa Bodil Fuhr etter kurset.