Iran har vært under press fra USA
Iran har vært under press fra USA Foto: Reuters

– Situasjonen er ikke egnet for samtaler

Irans president Hassan Rouhani sier han foretrekker samtaler og diplomati, men ikke under dagens omstendigheter, melder Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dagens situasjon er ikke egnet for samtaler, og det eneste valget vi har er motstand, sier presidenten til nyhetsbyrået IRNA.

Mandag sa president Donald Trump at Iran vil bli møtt med «stor styrke» dersom de forsøkte noe mot amerikanske interesser i Midtøsten.

Trump uttalte at han var klar for samtaler med Iran «når de er klare».

Vil unngå krig

Spenningen mellom landene har økt etter at USA sendte hangarskip og bombefly til Midtøsten etter påståtte iranske trusler, noe som har blitt møtt med skepsis utenfor USA, skriver AFP. Tidligere denne måneden varslet Iran at de trekker seg fra deler av atomavtalen.

Trump-administrasjonen har trukket unødvendig diplomatpersonell ut av Irak, som følge av trusler fra irakiske grupper som skal være støttet av Iran.

Nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton skal presse for en hard linje mot Iran, men andre i administrasjonen skal være tilbakeholdne. Trump selv har sagt at han har måttet holde tilbake Bolton.

Trump ønsker ikke noen krig med Iran, noe han gjentok i et intervju med Fox News natt til mandag norsk tid.

– Jeg vil ikke tillate Iran å ha atomvåpen, sa han i et intervju med Steve Hilton.

Trump fortsatte å stå ved sin motstand mot militær innblanding, men indikerte at atomutvikling i Iran kunne tvinge fram en endring i den tankegangen.

– Jeg vil ikke slåss. Men når du har situasjoner som med Iran, kan du ikke la dem ha atomvåpen, du kan ikke la det skje.

I intervjuet trakk Trump fram kostnaden ved å gå til krig.

– Jeg er ikke en som vil gå til krig, fordi krig skader oss økonomisk. Enda viktigere dreper krig mennesker, sier presidenten.

Trump oppfordrer iranerne til samtaler etter spenningene som har oppstått den siste tiden.

– Jeg endte atomavtalen med Iran, og jeg hadde faktisk ikke noen ide om hvor sterkt det ville bli. Landet er ødelagt økonomisk.

Presidenten har måttet tåle mye kritikk fra Demokratene for å ha gått ut av avtalen.