SISTE: Mandag kom aller siste episode av Game of Thrones. (HBO via AP)
SISTE: Mandag kom aller siste episode av Game of Thrones. (HBO via AP)

anmeldelse av siste episode:

«Game of Thrones lander godt – men ikke strålende»

Etter 73 episoder med vill krigføring, kjærlighet, drager, incest, halshugging, glitrende dialoger, sex-scener og uhorvelige mengder med blod, er nå vinter’n over og vår vakt har endt. Var det en bra og verdig avslutning? Store deler av fansen sier nei, jeg mener ja.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en sesong som har delt fansen, har det vært veldig mye spenning knyttet til denne aller siste episoden. Om vi vil få flere svar og om serien igjen klarer å sjokkere, som da Ned Stark mista hodet eller Hodor holdt døra.

De skyhøye forventningene har vært nesten umulig for serieskaperne Benioff og Weiss å innfri, men jeg synes de (nesten) har klart det.

Hører hjemme i Nord

Historiefortellingen henger absolutt på greip og flere av rollefigurene får tilfredsstillende avslutninger.

Jon vil alltid ha Daenerys som sin Dronning, men innser at hun må dø. Det var riktig at det var akkurat han som gjorde det, endelig vant hans fornuft og plikt over kjærligheten. Dessuten kom han hjem til slutt, for selv om han er en Targaryen, er det i Nord han hører hjemme. Og ikke minst fikk Ghost endelig klemmen han har venta på.

Daenerys, min tidligere heltinne, viste seg i løpet av de siste episodene å være en tyrann. Hun endret seg litt for kjapt, men når det først ble så galt var det riktig at hun endte sitt liv ved tronen, deretter flyvende i sin sønn Drogons grep.

Tyrion kan endelig få vise at han egentlig er smart og Jamie fikk etter døden oppreisning fra en skikkelig raus Brienne of Tarth. Sansa får styre over nord slik hun ønsket, mens eventyrlystne Arya drar på nye eventyr. Her heier jeg på en Arya-spin-off!

Jeg er litt usikker på hva jeg synes om Bran som konge. Et fornuftig valg, javisst, men litt kjedelig og intetsigende, og litt for fornuftig. Bran har vært den desidert kjedeligste og uinteressante rollefiguren gjennom siste sesong. Det hjelper imidlertid at kongens støttespillere er en såpass bra gjeng.

Det er en herlig scene når kongens råd samles for første gang, og folka vi er blitt så glad i nå styrer Westeros. Dessuten klarer jeg heller ikke å forstå hvem som ellers skulle blitt den nye lederen for de sju, eller nå seks, rikene.

Dårlig tid

Denne siste episoden bærer dog noe preg av det hele sesong 8 har slitt med. Litt for dårlig tid. De har kjempet om jerntronen gjennom åtte sesonger, så blir en ny konge valgt på et blunk. Det går litt for enkelt og greit.

Tyrion foreslår Bran og alle svarer "ay!", bortsett fra Sansa. Jeg tror flere scener i episoden ville truffet hardere og vondere hvis oppbyggingen hadde vært mer omfattende.

Men altså, fremdeles ser det glitrende ut, med produksjonsdesign, foto og musikk som hele tiden spiller på lag. Noen av scenene er så vakre at det nesten gjør vondt, som når Dany sprer Drogons vinger før han flyr opp bak henne. Fremdeles er skuespillerne fabelaktige, spesielt Peter Dinklage som Tyrion, som finner sine døde søsken begravd under stein, men også Kit Harrington og Emilia Clarke, i en kjærlighets-/drapsscene som får hjertet til å briste. Dessuten, Drogon ser mer levende ut enn noen gang.

Selv om jeg trodde at han skulle forsøke å brenne opp Jon og at flammene ville prelle av, så likte jeg hans angrep på jerntronen og at han fløy av gårde med sin dronning. Og ja, drager er så smarte at han skjønte at det var jerntronen som egentlig tok livet av hans dronning og mor.

Jeg skulle ønske jeg fikk et siste Game of Thrones-wow-øyeblikk i denne aller siste episoden, men synes serieskaperne Benioff og Weiss har klart å lage en avslutning som absolutt er tilfredsstillende.

Underveis ble det både tårer og latter, og jeg tenker at tomheten jeg følte etterpå skyldes mer at GOT-eventyret nå er ferdig framfor selve episoden.

Siste episode er god, innimellom til å miste pusten av, men jeg skulle ønske den var glitrende.