Legionellabakterien er påvist på Radiumhospitalet i Oslo.
Legionellabakterien er påvist på Radiumhospitalet i Oslo. Foto: Hagen, Fredrik/NTB scanpix

Legionella-alarm på Radiumhospitalet

Vannprøver tatt 16. mai påviste legionellabakterier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo universitetssykehus (OUS) opplyser mandag kveld til TV 2 at det er iverksatt tiltak etter at legionella er påvist på Radiumhospitalet.

– I vannprøver vi tok 16. mai er det påvist legionellabakterier. Dette vises i analysesvar som delvis foreligger i dag. Ingen pasienter er meldt smittet per nå, sier smittevernoverlege Egil Lingsaas ved OUS til TV 2.

Heller ikke ansatte er blitt syke, opplyser OUS like før klokken 21:30.

Årsaken til smitten er så langt ikke avdekket, opplyser smittevernoverlegen via pressevakt Anders Bayer.

OUS iverksatte umiddelbart flere tiltak etter at legionellafunnet ble bekreftet, sier Lingsaas.

– Vi advarer alle mot å drikke fra vask inntil videre, det deles i stedet ut flaskevann til alle. Ingen dusjing før vannfiltre er på plass. Dette arbeidet starter i morgen tidlig og vil pågå utover dagen, opplyser han.

20-30 tilfeller i året

Årlig registreres 20-30 tilfeller av legionellasmitte i Norge, melder NTB. Rundt halvparten av pasientene blir smittet i utlandet. Under det siste store utbruddet i Østfold i 2005 ble 55 mennesker smittet. Ti av dem mistet livet.

– Dette er en hendelse sykehuset har gode rutiner for å håndtere lokalt, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet til TV 2.

Bakterien distribueres via vann og formerer seg i vann. Den smitter ikke mellom mennesker. Ifølge Folkehelseinstituttet er legionellabakterier vanlig forekommende i naturen og finnes i overflatevann og i jordsmonn. Bakterien overføres ved å puste inn aerosoler fra varmt- eller kaldtvannsystemer.

En legionella-infeksjon fører til hodepine, muskelsmerter, høy feber, slapphet og lungebetennelse, og magesmerter og diaré kan forekomme. Laboratorieprøver kan vise nedsatt nyrefunksjon.