Skandalevideo har ført til regjeringskrise i Østerrike

Statsministeren sparket innenriksminister Herbert Kickl etter skandalevideo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle ministrene fra det sterkt høyreorienterte Frihetspartiet i Østerrike forlater regjeringen etter at Herbert Kickl ble sparket som innenriksminister.

En talsmann for Frihetspartiet (FPÖ) sa mandag kveld at ministrene vil gjøre alvor av trusselen om å gå av, ifølge nyhetsbyrået APA.

Kunngjøringen kom bare minutter etter at statsminister Sebastian Kurz ga beskjed om at han ville sparke Kickl som innenriksminister.

Korrupsjonsskandale

Det gjør han for å skape troverdighet rundt granskningen av en korrupsjonsskandale som involverer Kickls partifelle og tidligere visestatsminister Heinz-Christian Strache.

– Det er helt åpenbart at Herbert Kickl ikke kan granske seg selv, sier statsminister Sebastian Kurz til avisen Kurier.

Saken som skal granskes, er knyttet til forhold som skjedde i 2017 mens Kickl var generalsekretær og Strache partileder i FPÖ. Korrupsjonsanklagene går ut på at Strache tilbød en russisk milliardær lukrative offentlige kontrakter i bytte mot pengestøtte.

Strache har gått av som både visestatsminister og partileder som følge av anklagene.

Kurz har varslet at han vil erstatte FPÖ-ministrene med teknokrater og høytstående tjenestemenn, men det er usikkert om en slik regjering vil overleve et mistillitsforslag som opposisjonen har varslet i neste uke.

Kickl var generalsekretær i Frihetspartiet (FPÖ) i 2017, da daværende partileder Heinz-Christian Strache tilbød en angivelig russisk milliardær lukrative offentlige kontrakter i bytte mot pengestøtte.

Innenriksminister Herbert Kickl var generalsekretær i Frihetspartiet (FPÖ) i 2017, da daværende partileder Heinz-Christian Strache tilbød en angivelig russisk milliardær lukrative offentlige kontrakter i bytte mot pengestøtte.
Innenriksminister Herbert Kickl var generalsekretær i Frihetspartiet (FPÖ) i 2017, da daværende partileder Heinz-Christian Strache tilbød en angivelig russisk milliardær lukrative offentlige kontrakter i bytte mot pengestøtte. Foto: Michael Gruber

Korrupsjonen ble avslørt da tyske medier publiserte en overvåkningsvideo i forrige uke.

Se videoen øverst i saken!

Strache har gått av som både visestatsminister og partileder følge av korrupsjonsskandalen.

Nyvalg

Kurz og hans konservative parti ÖVP ba i helgen om nyvalg, noe president Alexander Van der Bellen straks gikk med på. Valget skal etter planen holdes i september.

Kurz hevder FPÖ har motarbeidet hans planer om reformer og sier at avsløringen rundt Strache var dråpen som fikk begeret til å flyte over.

– Nok er nok, sa Kurz søndag.

Skandalevideo

EU reagerer sterkt på avsløringen i Østerrike.

– Vi ser med vantro på at lederen av et politisk parti på denne måten forhandler om tilgang til medier og institusjoner, i bytte mot pengebidrag fra utenforstående som helt åpenbart ikke har Europas beste i tankene, sier EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas.

Kvinnen som tilbød Strache støtte, utga seg for å være niesen til en styrtrik russisk oligark. Russiske myndigheter nekter ethvert kjennskap til henne.

– Jeg vet ikke hvem denne kvinnen er, om hun er russisk eller ikke, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov til TASS.

– Dette har verken noe med Russland, den russiske presidenten eller den russiske regjeringen å gjøre, sier han.

(TV 2/NTB)