TIL NORGE: Edvald Boasson Hagen får selskap av Mark Cavendish i Tour of Norway.
TIL NORGE: Edvald Boasson Hagen får selskap av Mark Cavendish i Tour of Norway. Foto: Junge, Heiko

Cavendish bekrefter at han starter Tour of Norway

Spurtstjernen Mark Cavendish vil prøve å finne Tour de France-formen på norsk jord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mark Cavendish var i mange år den ubestridte spurtkongen i sykkelfeltet. De siste årene har Manx-missilen slitt tungt.

I 2017 fikk han påvist Epstein-Barr-virus, som ifølge Det store norske leksikon i 90 prosent av tilfellene er årsak til kyssesyke. Cavendish tok kun én seier i løpet av hele 2018, og 2019-sesongen har ikke vært spesielt oppløftende for 33-åringen.

Cavendish deltok nylig i Tour of California. Han brøt rittet på den avsluttende etappen. Tidligere i år er 3. plassen fra 3. etappe i Tour of Turkey hans beste plassering.

Som et ledd i Tour de France-forberedelsene har Cavendish bestemt seg for å sykle Tour of Norway (28. mai-2. juni). Det bekrefter han på sin Instagram-konto.

– Trenger løp

Sportsdirektør Gino van Oudenhove bekrefter at sykkelstjernen kommer til Norge.

– Dette er fortsatt en del av prosessen for å få ham bra igjen. Han trenger løp for å komme på topp igjen. Vi ønsker å få han opp på nivå og vinne løp. Vi var klar over at ville være en lang prosess, og det er det, sier van Oudenhove.

– Hvilke tegn viste han i California?

– Han er ikke der han vil være og der hvor alle håper han skal være. Det er derfor vanskelig å si hva han kan få til i Norway, innrømmer sportsdirektøren, og legger til:

– California var hardere enn det har vært før. Cavendish var med på et par etapper, men mangler fortsatt en del. Nå handler det om å komme i nok situasjoner der han kan få muligheten til å spurte om seieren. Det har vært mye jobb for å få ham dit han er nå. Og det er fortsatt en del jobb igjen.

– Kniven på strupen

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad beskriver Cavendish som en vinnerskalle av dimensjoner. Han gleder seg til å se den tidligere spurtkongen i aksjon.

– Det er veldig stas. Cavendish er ingen hvemsomhelst. Man trenger ikke være kjempeinteressert for å vite hvem han er, sier Kaggestad.

TV 2-eksperten tror Cavendish er stresset.

– Han har press på seg. Han må vinne. Det er kun det som teller for ham. Han har kniven på strupen nå, analyserer Kaggestad.

Å få Cavendish i form til Tour de France står høyt på prioriteringslisten til Dimension Data.

– Det er alltid et mål. Det store målet for ham er å komme dit og vinne flere etapper enn nå. Han har fortsatt en vei å gå for å komme dit, men det jobbes med dette daglig. Og Tour of Norway er en del av den prosessen, sier van Oudenhove.

Han mener det er vanskelig å si om Cavendish rekker Touren.

– Men han vil ikke reise dit om han vet at han ikke er god nok til å vinne etapper. Det er fortsatt en god stund til Tour de France, og han jobber knallhardt for å komme dit.

Dimension Data stiller med følgende lag i Tour of Norway: Michael Valgren, Julien Vermote, Edvald Boasson Hagen, Mark Cavendish, Rasmus Fossum Tiller og Steve Cummings.

PS! Før Tour of Norway skal en rekke profilerte ryttere sykle Hammer Stavanger. Det rittet begynner fredag 24. mai.

SENDESKJEMA HAMMER STAVANGER OG TOUR OF NORWAY
SENDESKJEMA HAMMER STAVANGER OG TOUR OF NORWAY