LOMMEBOK-EKSPERTER: Luksusfellen-programleder Hallgeir Kvadsheim og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank vet hva nordmenn må gjøre for å holde orden på innholdet i lommeboka.
LOMMEBOK-EKSPERTER: Luksusfellen-programleder Hallgeir Kvadsheim og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank vet hva nordmenn må gjøre for å holde orden på innholdet i lommeboka. Foto: TV3 / Rune Bendiksen // Danske Bank / Sturlason

ny undersøkelse:

Nordmenn krangler så heftig over kredittkort at de går fra hverandre

Problemer med økonomien kan fort bli en kilde til konflikt i forholdet. En ny undersøkelse viser at tusenvis av nordmenn har gått fra hverandre som følge av krangler om kredittkort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et kredittkort kan i mange sammenhenger være svært nyttig. Du slipper å betale med en gang, og kan få ulike tilbud og forsikringer.

Samtidig finnes det farer du må være obs på, dersom du ikke bruker kortet på en fornuftig måte.

– Betaler du ikke kredittkortregningen den ene måneden, er det lett at det glipper også neste måned. Da er du i gang med den dårlige karusellen, sier Hallgeir Kvadsheim, som er programleder i TV3-programmet Luksusfellen og ekspert på å hjelpe nordmenn ut av økonomisk uføre.

– Barn rammes

Uansvarlig bruk av kredittkort vil raskt by på problemer, og kanskje også gå utover et eventuelt parforhold. For de fleste vil det være en grense for lenge man orker å forholde seg til en partners frynsete økonomi.

I en undersøkelse utført av YouGov på vegne av Danske Bank svarer rundt syv av ti av de spurte at de eier et kredittkort som de bruker. Dette kortet bruker nordmenn først og fremst til å betale reiser, men også klær, sko og elektronikk.

I den samme undersøkelsen har nordmenn fått spørsmål om konsekvensene av kortbruken. Blant dem med partner som har kredittkort, sier 18 prosent at det har vært diskusjoner hjemme som følge av kortgjelden.

– Vi ser at det spesielt er de unge, både uten barn og unge familier, som er rammet i størst grad her. Det som er bekymringsfullt er at det da ikke bare går utover deg, men også barna, som aldri har brukt noen penger og er helt uskyldig oppi dette, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank.

Kredittkort-brudd

Blant de som innrømmer at det har vært kortkrangler hjemme, førte diskusjonene i nesten halvparten av tilfellene til at man kom til en bedre enighet om hvordan kortene skulle brukes.

En femtedel sa opp kortet, mens en annen femtedel både sa opp kortet og leverte tilbake det de hadde kjøpt.

I tre prosent av tilfellene ble kranglene imidlertid så heftige at man valgte å gå fra hverandre. Det tilsvarer drøyt 8.000 nordmenn.

– Årsaken til at kredittkort fører til krangling og brudd er at det føles som et tillitsbrudd når en part ikke har vært ærlig mot den andre. I verste fall kan det føre til at man ikke får tatt opp boliglån, som kan føles veldig tøft for den parten som har vært uvitende om situasjonen, sier Tvetenstrand.

Dårlig par-økonomi

Kvadsheim er ikke overrasket over tallene i undersøkelsen. Han sier flere av deltakerne i Luksusfellen har opplevd akkurat dette.

– Om den ene parten har en anstrengt økonomi, kan det gjøre at dere ikke får gjort alt dere ønsker som par. Det kan skape stress allerede tidlig i forholdet, sier Kvadsheim.

Han mener det er enda verre om du er i et etablert forhold, og den ene bruker kredittkort og forbrukslån mot den andres viten eller vilje.

– Da har det større konsekvenser enn om den ene bare har et generelt høyt forbruk. Med et høyt forbrukslån er det vanskelig å hente seg inn, og du blir liggende på minussiden, sier Kvadsheim, og understreker:

– Blant våre deltakere ser vi ofte at det er én person som har styrt økonomien og tatt beslutningene om hvilke kort og lån paret skal ha. Hvis dere har ulike oppfatninger om disse avgjørelsene, blir det gjerne en stressfaktor.

Hva skal dere gjøre?

Kvadsheim og Tvetenstrand er begge tydelige på hva som er løsningen, nemlig åpenhet om økonomi. Kommer du i en situasjon du sliter med å komme deg ut av, må du ta samtalen med partneren din tidlig.

– Man kan forhindre disse problemene ved at begge partene involverer seg. Vi ser ofte at den ene retter mye skyld mot den andre som har tatt opp lån og kort. Da stiller vi spørsmålet; hvor var du i alt dette? For noen er det veldig enkelt å rømme fra ansvaret, men det blir for enkelt, sier Kvadsheim.

Tvetenstrand tror tidlig åpenhet gir muligheten for at man sammen kan finne en god løsning.

– Kanskje kan en av partene ta en ekstra jobb for å få høyere inntekt i en periode, eller gjøre andre prioriteringer i budsjettet for å dekke inn gjelden. Rentene er høye og løper fort på denne typen gjeld, sier forbrukerøkonomen.

Bevissthet rundt kredittkort

Uansett om du er i et forhold eller ei, er Tvetenstrand klar på at du bør ha en tydelig betalingsplan før du vurderer å ta opp forbrukslån eller bruke kredittkort.

– Kreditt kan oppleves som en god løsning for et akutt behov, men det kan få fatale konsekvenser om du lar det begynne å løpe renter og ikke betaler tilbake straks. Ofte setter man seg i en ny kinkig situasjon, sier Tvetenstrand.

Kvadsheim påpeker at rentene løper fra første stund når du tar ut av minibanken. Han mener det er mange som i disse tider bør vurdere å bruke feriepengene til å betale ned kredittkortgjelden.

– Så får det heller bli en litt kjip ferie i år, sier Kvadsheim.

– Bør man ha et kredittkort?

– Det er verken feil å ha det eller å ikke ha det. Mange banker innbiller kundene sine at det er viktig med kredittkort, men sannheten er at du klarer deg helt fint uten. Hvis du ikke har helt kontroll over økonomien din, anbefaler vi at du ikke har det. Hvis du likevel har kredittkort – prøv å betale på forfall!