POPULÆR DESTINASJON: Turister på en strand i Antalya i Tyrkia. Dette er et populært reisemål for både tyrkere og turister.
POPULÆR DESTINASJON: Turister på en strand i Antalya i Tyrkia. Dette er et populært reisemål for både tyrkere og turister. Foto: Kaan Soyturk/ REUTERS/ NTB scanpix

eksperter:

Landene med størst fare for terrorangrep

Ifølge ekspertene er risikoen for terror lav. Likevel er flere norske feriefavoritter på listen over hvilke reisemål med høyere risiko for terrorangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets sommerferie nærmer seg med stormskritt, og igjen setter mange reiseglade nordmenn snuten mot årets feriedestinasjon.

Til tross for fjorårets tropesommer, er det grunn til å tro at mange fortsatt velger sydendrinker, bamseklubb og badebasseng fremfor hytteliv, fjellturer og park.

Disse stedene er utsatte

Terrorforsker og førsteamanuensis ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitet i Bergen, Jan Oskar Engene, forteller at terror som oftest er geografisk konsentrert i en del land i verden, som for eksempel er rammet av konflikt og krig fra før.

– Dette er land som Irak, Syria, Afghanistan, Somalia og Nigeria. Dette er i utgangspunktet ikke de store turiststedene, men også reisemål som Thailand, Filippinene og Sri Lanka er utsatt, sier han til TV 2.

– MINDRE TERROR: Ifølge Jan Oskar Engene, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, har det vært mindre terror de siste årene. Foto: UiB
– MINDRE TERROR: Ifølge Jan Oskar Engene, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, har det vært mindre terror de siste årene. Foto: UiB

Ifølge Engene har aktiviteten i de andre landene dalt en del de siste to årene, og påpeker at fjorårets sommer var et rolig år for terrorisme. Likevel legger han ikke skjul på at det kan skje angrep på offentlige steder i Europa.

– I fjor hadde vi over 100 terrorangrep, så det kan skje i hele verden. Tyrkia har blant annet vært et mål for terrorister de siste årene. Dette er fordi de har interne konflikter i landet, sier han.

Tyrkia i faresonen

Også Sondre Lindahl, terrorforsker og førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, forteller at Tyrkia kan være et mulig mål.

– Tyrkia er i en litt annen situasjon enn mange andre land. Det er mange sammenfatte faktorer som gjør at det er større sannsynlighet for at det kan skje noe der, sier han og forklarer:

– Landet er nærme Syria og Irak, som gjør det lettere å komme dit for å gjennomføre et angrep. Tyrkia er også NATO-alliert, som gjør landet til et opplagt mål. Også den lange konflikten mellom kurderne og tyrkerne kan komme til overflaten, i likhet med president Erdoğan som stokker om på demokratiet.

Britene sin oversikt

I begynnelsen av mai offentliggjorde det britiske utenriksdepartementet en oversikt over land som de mener er utsatt for terror. De skriver at Belgia, Frankrike, Tyskland, Russland, Tyrkia og Storbritannia er de mest farlige landene å besøke i Europa i sommer, ifølge den britiske avisen Express.

Lindahl tror at særlig Frankrike, Belgia og Storbritannia kan være utsatt, da de har kjempet aktivt militært mot IS i Syria og Irak. Han forklarer at Russland mest sannsynlig står på lista på bakgrunn av deres konflikt Tsjetsjenia, og påpeker at terror gjerne skjer i områder der det finnes interne og eksterne konflikter.

Engene sin teori er at disse landene er plukket ut på bakgrunn at det har vært terroraktiviteter der innenfor en kort tidshorisont.

Pressetalsperson i Utenriksdepartementet, Guri Solberg, forteller til TV 2 at de ikke har en lignende oversikt.

– Utenrikstjenesten gir råd og veiledning til norske reisende, men kan ikke garantere at et bestemt reisemål er trygt. Med friheten til å reise følger også at den enkelte selv må ta ansvar for de valg som gjøres ved opphold i utlandet. Det er den enkelte reisendes ansvar å vurdere hvorvidt et reisemål er forsvarlig, sier Solberg.

KONFLIKTER ER KILDEN: Terrorforsker Sondre Lindahl forteller at terror ofte skjer i områder der det finnes interne og eksterne konflikter. Foto: Privat
KONFLIKTER ER KILDEN: Terrorforsker Sondre Lindahl forteller at terror ofte skjer i områder der det finnes interne og eksterne konflikter. Foto: Privat

– Liten sjanse for terror

Men selv om disse landene anses som utsatte forteller Engene at sjansen for å bli rammet av terror er fryktelig liten.

– Det er helt andre ting som utgjør den store risikoen for folk ute på reise. Terror er ikke blant de store farene, sier han.

Det sier Lindahl seg enig i.

– I Tyrkia er de helt avhengige av turismen, og derfor vil de gjøre alt de kan for å bevare roen og sikkerheten. I alle europeiske land vil også beredskapen være høynet i sommer, som følger av tidligere angrep. Derfor trenger vi ikke å være redd for terror i det daglige. Hvis vi begynner å korrigere oppførselen og atferden vår, oppnår terroristene akkurat det de ønsker, forteller han.

– Bruk sunn fornuft!

De oppfordrer heller alle reiseglade nordmennene til å bruke sunn fornuft, og om å ta noen forholdsregler før avreise.

– Hvis man reiser til et nytt land, og til nye steder, ville jeg ha undersøkt hvordan situasjonen i landet er. Det er ikke anbefalt å oppsøke en by der det er politisk uro, sier Lindahl.

– Les reiserådene som finnes for ulike land. Sjekk også ut hvilke deler av landet du skal besøke. Dersom du er et engstelig menneske, er det kanskje ikke så hyggelig å reise til et sted du føler seg utrygg, sier Engene.

I tillegg til å ta nødvendige forholdsregler før og under reisen, anbefaler Solberg alle reisende til å registrere seg på reiseregistrering.no uansett reisemål.

– Man bør sette seg inn i lokale lover og regler, og hvilke skikker som avviker fra de norske. UD oppfordrer reisende til å holde seg oppdatert om sikkerhetssituasjonen. På regjeringen.no finner man UDs reiseinformasjon og oversikt over reiseråd. Her vil man finne nyttig informasjon om de fleste reisemål, også når det gjelder sikkerhetssituasjonen i et land, forteller hun.