Huawei er i trøbbel etter at Google kutter samarbeidet
Huawei er i trøbbel etter at Google kutter samarbeidet Foto: Kin Cheung

Dårlig nytt for Huawei – Google kutter samarbeid

Google har kuttet samarbeidet med Huawei, melder Reuters. Samtidig melder flere teknologigiganter at også de vil bryte med den kinesiske mobilprodusenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge nyhetsbyrået vil det bety at Huawei ikke får tilgang til deler av Android-operativsystemet og oppdateringer til telefonene.

Noe av operativsystemet er tilgjengelig for allmennheten via åpen kildelisensiering, men store deler av operativsystemet krever lisens fra Google.

Reaksjonene mot Huawei kommer etter at den amerikanske regjeringen svartelistet selskapet fordi de mener de utgjør en sikkerhetsrisiko.

Huaweis mobiler mister umiddelbart tilgang til Android-oppdateringer, og deres neste telefoner vil også miste tilgang til tjenester som Google Play Store, Gmail og YouTube-appen.

– Huawei vil kun kunne bruke den offentlige versjonen av Android, og de vil ikke ha tilgang til apper og tjenester fra Google, sier en kilde til Reuters.

Mandag morgen melder Bloomberg at prosessorprodusentene Intel, Broadcom og Qualcomm også dropper samarbeidet med Huawei. Dermed er det totalt fire store amerikanske teknologiselskaper som har kuttet ut Huawei.

Kan mildne restriksjonene

Ifølge Reuters vurderer det amerikanske handelsdepartementet å mildne restriksjonene mot Huawei for å unngå problemer med eksisterende nettverksoperasjoner og utstyr.

Det er foreløpig usikkert hvor hardt rammet Huawei blir av svartelistingen, men noen eksperter har stilt spørsmålstegn ved om Huawei kan fortsette å operere uten amerikansk hjelp.

Reuters' kilde forteller at nøyaktig hvilke tjenester som vil rammes av kuttene fortsatt diskuteres internt i Google. En talsmann for Huawei har uttalt at de fortsatt undersøker betydningen av å bli svartelistet.

Har jobbet med alternativ

Huawei har uttalt at de de siste årene har utarbeidet en beredskapsplan gjennom å utvikle egen teknologi i tilfelle de ble stoppet fra å bruke Android. Selskapet sier at noe av denne teknologien allerede er i bruk i kinesiske produkter.

Brukere av eksisterende Huawei-produkter som har tilgang til Google Play Store vil fortsatt kunne laste ned appoppdateringer fra Google, men altså ikke oppdateringer av selve operativsystemet.

Kuttene fra Google vil trolig ha lite å si på det kinesiske markedet, der de fleste Google-apper allerede er forbudt.