publikumstemmene offentliggjort:

Disse landene ga Norge 12 poeng

Norge og trioen Keiino slo ikke an blant fagjuryen, men var svært populære blant folket under lørdagens finale i Tel Aviv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tom Hugo Hermansen, Alexandra Rotan og Fred Buljo fra trioen Keiino endte til slutt på en sterk femteplass i årets Eurovision Song Contest med 338 poeng.

Det så lenge mørkt ut for Norge etter at juryen hadde avgitt sine stemmer. Da lå Keiino helt nede på en 15. plass.

Kjempebyks

Men da seerne skulle avgi sine stemmer gjorde Norge et kjempebyks på resultatlista.

Med hele 291 poeng var Norge landet som fikk aller flest seerstemmer av de 26 landene som deltok under lørdagens finale.

På Eurovision sine offisielle sider har nå detaljer rundt hvordan de forskjellige landene stemte blitt offentliggjort. Oversikten viser at Norge fikk 12 poeng fra åtte land:

Nederland, Australia, Irland, Island, Sverige, Storbritannia, Danmark og Tyskland ga alle Norge full score.

– Helt vanvittig

Keiino la ikke skjul på at de var svært fornøyd med å gå av med seieren blant folket.

– Det var helt vanvittig. Jeg tror reaksjonen min sier alt. Jeg bare gråt og gråt, for det var så stort at vi klarte å treffe de der hjemme som sitter og stemmer. Det bare betyr så utrolig mye, sa Alexandra Rotan til TV 2 etter finalen.

Videre viser oversikten fra Eurovision at Norge fikk ti poeng fra sju land, deriblant Italia, Israel, Finland, Estland, Ungarn, Russland og Tsjekkia.

Det norske folk hadde John Ludvik og Sverige som sin favoritt, og våre 12 poeng gikk til vårt naboland. På forhånd var de tippet som én av de soleklare favorittene, og svenske anmeldere var helt sikker på at de ville slå Norge.

– I år det ingen tvil, Sverige er i en helt annen divisjon enn Norge og Danmark, sa Expressens anmelder Anders Nunstedt til TV 2 i forkant av konkurransen.

– Musikalsk stavbrudd

Slik gikk det imidlertid ikke. Sverige ledet etter at fagjuryen hadde avgitt sine stemmer, men fikk kun 93 poeng av folket, og endte dermed på en sjetteplass.

Svenske anmeldere måtte derfor bite i det sure eplet, og innse nederlaget.

– Norge vant egentlig, med et musikalsk stavbrudd. Den som vinner seerstemmene, er den ekte vinneren. Grattis, sa Markus Larsson, musikkanmelder i Aftonbladet til TV 2 lørdag kveld.

– Dette gikk omtrent som i langrenn. Norge slo Sverige, konstaterte Larsson i en kommentar.

Det var til slutt Nederland og Duncan Laurence som gikk av med seieren, med sine 492 poeng. Neste års finale går dermed av stabelen i Amsterdam.