KARRIEREHØYDEPUNKT: Stine Borgli vant Vuelta a Burgos sammenlagt foran italienske Soraya Paladin (Alé Cipollini), til venstre, og «Mavi» García (Movistar).Foto: privat.
KARRIEREHØYDEPUNKT: Stine Borgli vant Vuelta a Burgos sammenlagt foran italienske Soraya Paladin (Alé Cipollini), til venstre, og «Mavi» García (Movistar).Foto: privat.

Kontraktsløse Borgli vant spansk proffritt sammenlagt: – Jeg tror det nesten ikke

Stine Borgli vant søndag Vuelta a Burgos sammenlagt - den første norske sammenlagttriumfen i et UCI-etapperitt på tre år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For ikke siden Vita Heine i 2016 vant det mindre finske rittet NEA sammenlagt, har en norsk kvinne gått til topps i et internasjonalt etapperitt.

Seieren til Borgli i det spanske etapperittet Vuelta a Burgos Feminas søndag ettermiddag kom mot flere lag og ryttere som tilhører verdenseliten, noe som fort kan vekke interessen for den norske 28-åringen hos profflagene.

– Jeg tror det nesten ikke

For Borgli er ikke en del av det norske Hitec Products-Birk Sport-laget og sykler i stedet ritt som en del av det norske landslaget.

Det har hun gjort med bravur så langt denne sesongen.

En 10.plass sammenlagt i prestisjetunge Festival Elsy Jacobs og to topp 10-plasseringer på etapper av Setmana Ciclista Valenciana tidligere i år vitnet om form før det fire dager lange Vuelta a Burgos, hvor Borgli altså vant sammenlagt etter en 2.plass på etappe 3 og 6.plass på både etappe 2 og 4.

– For meg er denne seieren... Jeg tror det nesten ikke. Det er kjempestort. Og det er mye mer enn jeg hadde turt å håpe på før vi kom hit. Det er utrolig stort, og det betyr utrolig mye, både som lag og som nasjon. Det er ikke ofte vi vinner så store ritt sammenlagt. Dette betyr mye for kvinnesyklingen i Norge, sier Borgli til TV 2.

– Det er mye rart i sykkelsporten

I sammendraget vant hun foran meritterte Soraya Paladin (Alé Cipollini), en av sesongens store åpenbaringer, og den tidligere spanske mesteren Margarita Victoria «Mavi» García (Movistar).

Ingrid Lorvik, som til daglig kjører for nevnte Hitec Products-Birk Sport, fullførte et sterkt ritt for det norske landslaget med å bli nummer fem sammenlagt.

For Borgli kan seieren muligens åpne dører ut til profflivet.

– Jeg håper jo at det er lag som er interessert i meg. Det er alltid gøy å kunne komme litt i dialog med de ulike lagene. Men jeg takker ikke bare «ja» til det første tilbudet jeg får, heller. Det er vel derfor jeg ikke har signert for noen enda. Jeg vil vite at et lag er ordentlig og villige til å satse på meg. Det er mye rart i sykkelsporten. Jeg har sett litt etter hvert... Og jeg er ikke 20 år og en som sier «ja» til første tilbud. Men jeg håper at det rette laget dukker opp og vil ha meg, sier hun.

Den siste etappen ble overlegent vunnet av Lourdes Oyarbide (Movistar), etter et lengre solobrudd.

Norsk fremgang

Triumfen til Borgli kommer etter noen oppløftende uker for norsk damesykling.

For etter en mager 2018-sesong, hvor ingen norske ryttere vant et eneste ritt utenfor Norge, og en tung start på inneværende sesong, løsnet det tidligere i mai da både Heine og Emilie Moberg vant en etappe i det svenske rittet Tour of Uppsala.

Susanne Andersen, som fortsatt bare er 20 år gammel, har også levert jevnt over solide resultater denne vårsesongen.