SNUBLET PÅ MÅLSTREKEN: John Lundvik klarte ikke å sanke nok seerstemmer med «Too late for love». (AP Photo/Sebastian Scheiner)
SNUBLET PÅ MÅLSTREKEN: John Lundvik klarte ikke å sanke nok seerstemmer med «Too late for love». (AP Photo/Sebastian Scheiner)

EUROVISON 2019:

John Lundvik etter 6. plassen: – Aldri mer MGP

TEL AVIV, ISRAEL (TV 2): Sveriges bidrag i Eurovision manglet støtte fra seerne – falt fra 1. til 6. plass da TV-seernes stemmer ble talt opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

John Lundviks sang «Too late for love» var på forhånd tippet som en av favorittene, og etter at alle de 41 landenes fagjuryer hadde sagt sitt, så det svært lovende ut for det svenske bidraget.

Sverige toppet listen med 239 poeng, og det var ellevill, svensk jubel i Tel Aviv.

Men så kom sjokket. Da seerstemmene ble talt opp, viste det seg at låta ikke var populær blant publikum. I aller siste sekund ramlet Sverige ned fra førsteplassen og rett ned på en sjetteplass – under Norge.

Bitre svensker

Norske Keiino nemlig fikk flest seerstemmer av alle bidragene – 291 poeng – og avanserte fra 15. til 5. plass.

– Gikk omtrent som i langrenn. Norge slo Sverige, konstaterer Aftonbladets skribent Markus Larsson.

TV 2s representanter i Israel satt sammen med de svenske mediene under finalen, og stemningen var mildt sagt laber.

– Norge vant egentlig, med et musikalsk stavbrudd. Den som vinner seerstemmene, er den ekte vinneren. Grattis, sier Markus Larsson, musikkanmelder i svenske Aftonbladet til TV 2.

Han har tidligere slaktet det norske bidraget, og de svenske anmelderne var skråsikre på at Sverige ville slå de andre skandinaviske landene.

– I år er det ingen tvil, Sverige er i en helt annen divisjon enn Norge og Danmark, sa Expressens anmelder Anders Nunstedt til TV 2.

Kalddusj

Sjekk jubelen: Så glade er Norge for å slå Sverige

Artisten selv, John Lundvik, prøvde ikke å skjule skuffelsen etter finaledramaet.

– Akkurat nå kjenner jeg at jeg ikke vil opptre på Melodifestivalen igjen, sa han til Aftonbladet natt til søndag.

– Nå skal jeg bare hjem og klemme barna mine. Jeg har lengtet etter dem i to uker, så det skal bli fantastisk, sier Lundvik.

Samtidig tenker han å dra nytte av PR-verdien som ligger i å ha blitt eksponert for Europa gjennom lørdagens show.

– Nå har jeg fått et vindu mot Europa og en låt og en ny EP som vi skal ut og kjøre. Jeg skal på turne med The Mamas, og så blir det Diggilooturné i sommer. Jeg ser veldig fram til å dra ut med gjengen, sier han.

Forbanna

Flere utroper Norge som den moralske vinneren av konkurransen siden Keiino fikk flest publikumsstemmer. Eurovision-ekspert Anders Tangen spør om det var EBU som ødela Norges vinnersjanser.

– Nå er jeg mildt sagt forbanna, skriver Tangen på sin blogg etter at fagjuryen plasserte Norge på 15. plass.

Han kan ikke huske at fagjuryen og publikum har vurdert en låt på så forskjellige måter tidligere.

– Nå får vi selvsagt aldri vite om juryen hadde stemt annerledes om Keiino ikke hadde fått tekniske problemer under sin framføring under juryfinalen. Men det triste er at Jon Ola Sand og EBU ikke tok NRKs klage på alvor, og lot Keiino framføre låta på nytt etter at showet var over, skriver han.

Roser vinneren

For Keiino betydde det svært mye at de ble publikums favoritt.

– Hva synes dere om at dere fikk flest seerstemmer, men likevel kom på en femteplass?

– Det er slik ordningen er akkurat nå. Så får vi bare se om juryordningen beholdes. Er folk egentlig interessert i hva musikkanmelderne mener, sa Tom Hugo til TV 2 etter showet, og la til:

– Når det er sagt, så gir vi all honnør til Duncan, som er en utrolig bra artist med en fin låt. Vi er utrolig stolte over å være topp fem.