ENØYD PIRAT: Madonnas opptreden under Eurovision-finalen vakte oppsikt på flere måter. Courtesy Orit Pnini for KAN/Handout via REUTERS
ENØYD PIRAT: Madonnas opptreden under Eurovision-finalen vakte oppsikt på flere måter. Courtesy Orit Pnini for KAN/Handout via REUTERS

Madonna med politisk markering under Eurovision-finalen

To av danserne som opptrådte sammen med Madonna, hadde et palestinsk og et israelsk flagg på ryggen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Markeringen var ikke klarert med arrangørene på forhånd.

– I livesendingen fra Eurovision Song Contest Grand Final viste to av Madonnas dansere fram det israelske og det palestinske flagget på ryggen av sine antrekk. Dette elementet av opptredenen har ikke del prøvene som var klarert med EBU og vertskringkasteren KAN. Eurovision Song Contest er et ikke-politisk arrangement og Madonna er gjort oppmerksom på dette, heter det i en uttalelse fra EBU.

Ifølge VG var en av danserne norske Mona Berntsen.

Gassmasker

Madonna opptrådte i pausen i showet sammen med rapperen Quavo. Danserne med flagg på ryggen var ikke det eneste politiske hintet under pauseshowet.

Tidligere under opptredenen snakket Madonna til dansere med gassmasker.

«De er så naive – de tror vi ikke er klar over deres forbrytelser. Vi vet det, men vi er ikke klare til å handle. Stormen er ikke i luften, den er inni oss», var noe av det Madonna sa ifølge Guardian.

Opptredenen ble avsluttet med at Madonna hvisket ordene «Våkne opp» før hun og Quavo lot seg falle baklengs fra scenen. Teksten sto også på en stor skjerm bak artistene.

Islandsk støtte til Palestina

Også islandske Hatari viste fram palestinske flagg under det ikke-politiske showet. Mens poengene ble delt ut, ble det vist bilder av den islandske gruppen i «green room». Bandmedlemmene hadde flere bannere i fargene til det palestinske flagget og med teksten «Palestine».

Ifølge den islandske avisen Morgunbladid tok Eurovision-sjef Jon Ola Sand kontakt med den islandske delegasjonslederen Felix Bergsson umiddelbart etter hendelsen.

Ikke imponert

Madonna får for øvrig hard medfart for det musikalske innholdet i opptredenen.

«Grusom bizarro-Madonna», skriver VGs anmelder Tor Martin Bøe, og utdyper:

«Vokalen er grusom, sur – og får til og med de verste innslagene tidligere på kvelden til å blekne.»

Telegraphs anmelder Ed Power mener den enøyde piraten sugde all moroa ut av salen.

«Det hjalp ikke at stemmen hennes ikke helt nådde de høydene vi vet den kan. Heller ikke at det ikke på noe tidspunkt så ut til at hun koste seg», mener anmelderen.

– Vil slite med mareritt

Aftonbladet kaller Madonnas innsats «magisk dårlig og pinlig».

«Mange kommer til å ha mareritt i flere år etter sanginnsatsen i «Like a Prayer». Madonna burde kanskje ha mimet i stedet.»

Også Mads Hansen kom med et syrlig stikk til «kollega» Madonna.

– Fra én artist til en annen, nå må du også legge opp Madonna, skriver den tidligere fotballspilleren og mannen bak landeplagen «Sommerkroppen».