REPUBLIKANER: Men likevel en hyppig kritiker av Donald Trump. Nå vil han ha ham stilt for riksrett.
REPUBLIKANER: Men likevel en hyppig kritiker av Donald Trump. Nå vil han ha ham stilt for riksrett. Foto: Jonathan Ernst

Han er den første republikaneren som vil stille Trump for riksrett

Ropene om riksrett har kommet titt og ofte fra demokratene gjennom Donald Trumps over to år lange presidentskap. Nå har for første gang en republikaner slengt seg på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en rekke Twitter-innlegg lørdag går republikaneren Justin Amash fra Michigan hardt ut mot både Donald Trump og justisminister William Barr.

– Etter å ha sammenlignet Barrs konklusjoner, hans vitnemål for Kongressen og andre uttalelser, er det tydelig at Barr med overlegg villedet befolkningen om spesialetterforsker Robert Muellers funn, skriver han.

Mueller selv trekker ingen konklusjoner om tiltale, noe justisminister Barr derimot har gjort. Han mener at granskingsrapporten ikke gir grunnlag for tiltale mot Trump.

Amash er imidlertid av en annen oppfatning:

– I motsetning til Barrs framstilling av rapporten, avslører den spesifikke handlinger og en oppførsel hos president Trump som oppfyller kravene for riksrett, skriver Amash.

Førstemann ut

Justin Amash er noe så sjeldent som en republikansk Trump-kritiker, og sitter som representant i Representantenes hus. Der er republikanerne i minoritet, men med lørdagens uttalelser har nå plassert seg selv i en enda mindre minoritet:

I ensom majestet er han nå den eneste sittende republikaneren i Kongressen som har uttalt at han ønsker å stille Donald Trump for riksrett.

Han mener at de aller færreste medlemmene i Kongressen faktisk har lest Mueller-rapporten, og at de fleste hadde gjort seg opp en mening på forkant, avhengig av hvilket parti man tilhørte.

Han peker på at rapporten inneholder flere eksempler på tilfeller der Trump har hindret etterforskningen, og at dette burde være nok til å få ham stilt for riksrett. Han mener en ekstrem tilhørighet til eget parti har blendet mange:

– Vi har vært vitne til medlemmer av Kongressen fra begge partier som har endret sitt syn helt – angående viktigheten av karakter og prinsippene rundt hindring av etterforskning – avhengig av om de snakker om Bill Clinton eller Donald Trump, skriver han.

Amash har kritisert Trump ved flere anledninger, og har tidligere signalisert at han vil utfordre Trump som libertariansk kandidat foran 2020-valget.

Mueller uenig med Barr

Robert Mueller startet i sin etterforskning i mai 2017, der han fikk i oppdrag å granske om det var samarbeid mellom daværende presidentkandidat Donald Trumps kampanje og russiske myndigheter før presidentvalget i 2016. Hvorvidt Trump hadde forsøkt å hindre etterforskning ble også undersøkt. Rapporten ble levert i mars.

Mueller selv har også uttrykt misnøye med hvordan Barr har framstilt hans rapport. I et brev fra Mueller til Barr i slutten av mars sier spesialetterforskeren at han er bekymret for at Barrs sammendrag ikke fanget opp konteksten og innholdet i etterforskningen godt nok.

– Det er nå forvirring i offentligheten rundt kritiske aspekter ved funnene i etterforskningen. Dette er en trussel mot den sentrale hensikten for at departementet utnevnte en spesialetterforsker: å forsikre offentligheten om resultatene i etterforskningen, skriver Mueller.

Muellers etterforskning fant ikke bevis på at Trumps valgkampanje hadde samarbeidet med Russland. Rapporten kom ikke frem til en konklusjon rundt hvorvidt Trump hadde forsøkt å hindre etterforskning.

I brevet ber Mueller om at rapportens oppsummeringer og innledninger blir frigitt. Ifølge Washington Post skal brevets innhold ha sjokkert mange i justisdepartementet.