frykter for sikkerheten:

EBU bekrefter: To uvedkommende tok seg inn på Eurovision-arenaen

TEL AVIV/OSLO (TV 2): Flere mediehus dropper å være til stede på Eurovison Song Contest etter at to uvedkommende kom seg inn bak sperringene i Tel Aviv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EBU og Israel har gang på gang hevdet at sikkerheten er maksimal under årets Eurovision Song Contest i Tel Aviv.

Ifølge en pressemelding fra Den europeiske kringkastingsunion (EBU) er sikkerheten den samme som på flyplasser, og alle personer som vil inn på området må gjennom en omfattende sikkerhetskontroll.

Avsperret område

Til tross for dette klarte altså to uvedkommende menn å komme seg inn på det avsperrede området hvor blant annet pressefolk fra hele verden oppholder seg under årets finale. Mennene skal ha tatt seg forbi to avsperringer og et to meter høyt gjerde.

De hadde ikke akkreditering, og var ikke igjennom sikkerhetskontrollen utenfor arenaen.

Hendelsen skjedde under torsdagens semifinale, hvor Norge sikret seg en plass til lørdagens store finale.

En representant fra EBU bekrefter til TV 2 at de etterforsker hendelsen og undersøker hvordan det kunne ha seg at de to personene kom seg på innsiden.

Mennene oppførte seg merkelig

Svenske Aftonbladet var først med saken. De skriver at øyenvitner på stedet så at de to mennene oppførte seg merkelig, og de brydde seg ikke om det som foregikk på skjermen.

I stedet filmet de rundt i lokalet, og forsvant deretter inn på et toalett i rundt fem minutter før de forlot lokalet.

Vitner kontaktet deretter sikkerhetspersonell på arenaen. De to mennene ble anholdt i kort tid, og ifølge Aftonbladet var forklaringen at de to hadde gått feil etter en misforståelse.

Skjerper sikkerheten

I en pressemelding bekrefter EBU at de er kjent med hendelsen som oppsto under torsdagens semifinale, og at de nå tar grep for å sikre at dette ikke skjer igjen.

– Vi tok umiddelbart grep da hendelsen ble kjent, og har tatt ekstra grep for å skjerpe sikkerheten i pressesenteret. Ekstra sikkerhet er på plass både i og rundt arenaen, skriver EBU i en pressemelding.

Over 600 sikkerhetsvakter og 300 politibetjenter er på plass under arrangementet for å bevare sikkerheten til tusenvis av tilskuere, deltagere og presse fra hele verden.

UD er kjent med hendelsen

Pressetalsperson i UD, Per Bardal Wiggen, sier til TV 2 at de er kjent med rapporter om at det skal ha vært en episode på pressesenteret som er håndtert av lokale myndigheter.

– Arrangøren og lokale myndigheter har ansvaret for sikkerheten ved arrangementet. Besøkende oppfordres generelt til å følge med på reiseinformasjonen på regjeringen.no og registrere seg på reiseregistrering.no, sier Wiggen.

Flere medier frykter nå for sikkerheten, og mange av de nordiske mediehusene har valgt å forlate området foran kveldens finale.

NRK opplyser til TV 2 at de har tillit til Eurovision-arrangøren EBU.

– EBU går aldri på kompromiss med sikkerhet. Vi har tillit til forsikringene som er gitt oss i dag, sier NRKs delegasjonsleder Stig Karlsen via NRKs presseansvarlige.