EUROVISION 2019:

Norge fikk flest seerstemmer: – Vi gråt og gråt, det var så stort

TEL AVIV, ISRAEL (TV 2): Norge tok en femteplass og slo Sverige i Eurovision-finalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kveld konkurrerte Norge mot 25 andre land i finalen av Eurovision Song Contest i Tel Aviv i Israel.

Keiino forsvarte Norges ære med låten «Spirit in the Sky», som blander pop og joik.

Først ble jurystemmene fra hver enkelt land delt ut, og der fikk Norge 47 poeng til sammen. Juryene plasserte Norge på en 15. plass. Det så derfor lenge ut som at Norge ville gå skuffet fra finalen.

– Det var ikke så gøy. Det var ganske laber stemning i greenroom. Men så kom folkestemmene, og da sto jubelen i taket, sier Alexandra Rotan til TV 2 natt til søndag.

Fra seerne fikk Norge nemlig hele 291 poeng. Med det ble vi det landet som fikk aller flest seerstemmer.

– Vi klarte det!

– Det var helt vanvittig. Jeg tror reaksjonen min sier alt. Jeg bare gråt og gråt, for det var så stort at vi klarte å treffe de der hjemme som sitter og stemmer. Det bare betyr så utrolig mye, sier Alexandra Rotan til TV 2.

– Vi har virkelig gjort alt vi kan for å få til dette her, og vi klarte det. Da kommer følelsene, sier hun videre.

Med 338 poeng totalt, havnet Norge på en femteplass. Både Sveits, Russland, Italia og Nederland fikk flere poeng til sammen.

Nederland ble til slutt vinneren av årets Eurovision.

– Hva synes dere om at dere fikk flest seerstemmer, men likevel kom på en femteplass?

– Det er slik ordningen er akkurat nå. Så får vi bare se om juryeordningen beholdes. Er folk egentlig interessert i hva musikkanmelderne mener, sier Tom Hugo, og legger til:

– Når det er sagt, så gir vi all honnør til Duncan, som er en utrolig bra artist med en fin låt. Vi er utrolig stolte over å være topp fem, sier Hugo.

FINALISTER: Keiino fremførte låten «Spirit in the Sky» i Eurovision-finalen i Tel Aviv. Foto: AP Photo/Sebastian Scheiner/NTB scanpix
FINALISTER: Keiino fremførte låten «Spirit in the Sky» i Eurovision-finalen i Tel Aviv. Foto: AP Photo/Sebastian Scheiner/NTB scanpix

Fredag kveld hadde Keiino tekniske problemer under de avgjørende prøvene, der juryen skulle gi sine stemmer. Jurystemmene teller 50%, og NRK krevde å få spille om igjen. Klagen ble avslått, til Keiinos store skuffelse.

– På en måte håper jeg ikke det hadde noe å si. Jeg tror rett og slett at vi kanskje var for folkelige, at juryen ville ha noe mer hipt. Vi klarte iallfall det vi hadde som mål, å vinne folket, sier Rotan.

Norge slo Sverige

Sverige tok sjetteplassen, og det var TV-seerne som sviktet John Lundvik. De fikk flest poeng av fagjuryene, og det så lenge ut til at de kunne stikke av med seieren, men så fikk Sverige kun 93 seerpoeng.

– Sverige er en av verdens beste land til å lage poplåter, så det er en ære å komme over Sverige! sier Fred Buljo til TV 2.

Slik ble topp seks til slutt: Nederland 492 poeng, Italia 465 poeng, Russland 369 poeng, Sveits 360, Norge 338 poeng og Sverige 332 poeng.

– Norge vant egentlig, med et musikalsk stavbrudd. Den som vinner seerstemmene, er den ekte vinneren. Grattis, sier Markus Larsson, musikkanmelder i svenske Aftonbladet til TV 2.

Han og resten av de svenske musikkanmelderne i Tel Aviv slaktet Keiinos låt på forhånd, og de var skråsikre på at Sverige ville slå Norge.

– For en opplevelse

Eurovision-ekspertene TV 2 snakket med, mente at Keiino leverte svært bra på scenen i finalen.

Alexandra Rotan (22), Tom Hugo (39) og Fred Buljo (31) i Keiino var selv i strålende humør etter finale-opptredenen.

– For en opplevelse! Vi ble møtt av et jublende folkehav som ropte «Norway, Norway», og det var helt fantastisk. Vi fikk så god energi fra publikum, sa Alexandra Rotan i en uttalelse via NRKs presseansvarlige.