JUBEL: Norge er en A-nasjon i ishockey også neste år.
JUBEL: Norge er en A-nasjon i ishockey også neste år. Foto: Vasily Fedosenko/Reuters.

Sikret VM-plassen etter ketchup-effekt

Det tok tid, men Norge vant til slutt med kalassifre og sikret plassen i A-VM. Etter kampen er det likevel keeper Henrik Holm som roses mest.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Italia - Norge 1-7

Med seier mot bunnlaget Italia var plassen i neste års A-VM sikret.

Det ble tøffere oppgave enn forventet, men en strålende Henrik Holm (28) holdt Norge inne i kampen. Når målene til slutt også rant inn, kan kan de norske ishockeygutta kan booke fly til VM i Sveits 2020.

– Matchvinnende. Han tar det han skal ta og litt til. Da får vi energi og hyll på byllen i angrep, sa Mathis Olimb til TV 2 etter kampen om Holms keeperspill.

– Det er helt fantastisk. Han holder dritbra nivå. Det er gøy å se, og jeg unner ham det, følger Martin Røymark opp med.

– Han gir oss trygghet. Det er ikke meningen å gi ham så mye ansvar, men det er en del av jobben, og han leverte, sa Patrick Thoresen.

Fredrikstad-fødte Holm, som til vanlig spiller for Stavanger Oilers i Get-ligaen, smilte over komplimentene fra medspillerne.

– Jeg setter pris på det. I dag fikk jeg også kjempegod hjelp fra alle gutta. Nøkkelen i dag var tålmodighet. Det synes jeg vi var, sier 28-åringen.

Kampen stod lenge og vippet da Norge ledet 1-0.

– De er gufne og hugger til når de kan. Det gjør at man må være fokusert hele tiden. Det er lett å bli kald, da er det godt å få inn noen redninger.

Holm fortsatte å imponere

Italia er det lavest rankede laget i gruppe B. Før møtet med Norge stod de med null poeng etter fem kamper, og hadde heller ikke scoret et eneste mål.

Dette var derfor en kamp Norge skulle vinne, og italienerne ble satt under press umiddelbart. Likevel ble det langt ifra den trygge åpningen Thoresens menn jaktet, for Italia fikk komme til flere unødvendig gode muligehter.

Den største kom midtveis i første periode da Angelo Miceli plutselig var helt alene med Henrik Holm. Heldigvis for Norge var Stavanger Oilers meget solide målvakt nok en gang på jobb da det gjaldt som mest. 28-åringen imponerte mot både Sveits og Østerrike, og har spilt seg til rollen som Norges førstekeeper - på bekostning av Henrik Haukeland.

Den enorme muligheten var kanskje det de norske gutta trengte for å våkne, for etter drøye kvarteret spilt fant de endelig en åpning. Erlend Lesund la et langskudd på mål, som Alexander Reichenberg styrte inn til en viktig 1-0-ledelse til Norge.

Utrolig Haga-miss

Startet av midtperioden vitnet likevel ikke om at de norske gutta hadde skrudd på bryteren. Veteranene Mathis Olimb og Patrick Thoresen slurvet med pasningene, og igjen måtte Holm rydde opp da Italia kom stormende etter tre minutter. Det gjorde han. Nok en gang.

Så dro Østerrike-helten Christian Bull på seg en utvisning for tripping, og like etter røk Andreas Martinsen ut for en takling. Norge måtte dermed spille fire sammenhengende minutter i undertall, men igjen klarte de å ri av italienerne. Såvidt.

Michael Haga, som blir å se i Djurgården neste sesong, fikk Norges største mulighet i midtperioden. Etter et par fine dragninger var helt alene med keeper Andres Bernard og kunne nesten blåse pucken over streken, men utrolig nok gikk den ikke inn. Sånne muligheter kommer ikke ofte for 27-åringen.

Men heller ikke veteranene fikk det til, for med drøyt to minutter igjen av midtperioden klarte ikke Patrick Thoresen å sette en enorm mulighet på bakerste stolpe etter pass fra Olimb. 35-åringen som har fortsatt har uttellingen til gode i dette VM.

Skuddstatistikken viste 7-5 til Norge i midtperioden, og sjefen kunne takke Holm for at ledelsen stod seg.

Ketchup-effekt til slutt

Siste periode startet langt bedre. Et tent Norge fikk en drømmestart på perioden da Olimb fant Mathias Trettenes, som økte ledelsen til 2-0.

Likevel ble gleden kortvarig da Miceli klarte det han ikke klarte i første periode, og en ellers meget god Holm måtte plukke Italias aller første VM-mål i 2019 ut av nettet. Plutselig hadde ikke målet til Trettenes noen betydning, og lagene var like langt.

Det var samtidig tydelig at Italia begynte å bli slitne. Det utnyttet Haga, som gjorde opp for den grove bommen i midtperioden og la på til 3-1 for Norge. Nå måtte ledelsen trygges, så var neste års VM-skjebne sikret.

Det gjorde Get-ligaens toppscorer Tobias Lindström på best mulig vis. Vålerenga-spilleren fant en bitteliten åpning mellom stolpen og Bernard, og lurte inn komfortable 4-1 til Norge. Nå virket det som om italienerne ga opp, og åpnet slusene på vidt gap. Sondre Olden la på til 5-1, og Thoresens menn kunne konstatere at de får leke med de store gutta også i neste VM.

Drøyt åtte minutter før full tid snappet Martin Røymark pucken, og alene med Bernard gjorde han ingen feil og økte til 6-1. Røymark som rundet 100 landskamper i fredagens seier over Østerrike.

Sistemann på scoringslista var Stefan Espeland, som klinket et langskudd inn under skinnen til Bernard. 7-1 ble til slutt en meget pen seier.