Skotske Fergus satte opp solcellepaneler – så grep kommunen inn

STAVANGER (TV 2): Skotske Fergus Tait ville slå to fluer i én smekk da han monterte solcellepaneler på huset sitt i Stavanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er en fantastisk måte å lage strøm på, mener Fergus Tait.

– Det er ikke bare for miljøets skyld. Det er fremtidsrettet også. Straks sola titter fram, jobber solcellepanelet, sier skotten.

Stavanger kommune mener imidlertid solcellene ikke passer med boligområdets karakter. Derfor har han fått beskjed om å fjerne dem.

Strenge regler

Stavanger kommune har strenge retningslinjer for å bevare den gamle trehusbyen. Men at det går på bekostning av fornybar energi, får mange til å reagere.

– Han burde heller få en takk fra kommunen, for vi trenger å kutte utslipp, og her i oljebyen har vi en tung jobb å gjøre. Vi må få fram mer fornybar energi for å kutte klimautslippene, sier bystyrerepresentant Torfinn Ingeborgrud (uavhengig).

Kari Raustein, leder i kommunalutvalget for byutvikling (H), forklarer at det handler om estetikk.

– Tror du folk har problemer med å se på solpaneler på et tak i 2019?

– Nå er akkurat denne saken kommet opp fordi det er kommet en klage fra en nabo, og det er fordi det bryter med regelverket, sier Raustein.

Det var Stavanger Aftenblad som omtalte saken først.

Åpner for løsning

Torfinn Ingeborgrud er enig i at trehusbyen trenger vern. I denne saken er imidlertid en regel som handler om taktekking blitt brukt mot solceller, sier bystyrerepresentanten.

VIL SE PÅ REGELVERKET: Kari Raustein leder kommunalutvalget for byutvikling i Stavanger.
VIL SE PÅ REGELVERKET: Kari Raustein leder kommunalutvalget for byutvikling i Stavanger. Foto: Kristian Myhre

Kommunen vil unngå en konflikt mellom vern og miljø og åpner for å se på regelverket. Til uken inviterer de Tait til et møte.

– Kanskje vi må revidere retningslinjene for trehusbyen. Kanskje vi kan se om de kan plasseres på en annen måte. Så det kan være løsninger her, sier Raustein.

Tait sier han liker solcellepanelene sine og blir skuffet om han må ta dem ned.

– Jeg tror jeg får beholde dem, men jeg har blitt overrasket før og jeg kommer til å bli overrasket igjen, sier han.