SNØ? Mange steder ligger det dyngevis av hvite partikler som kan minne om snø eller bomullsdotter. Bakgrunnen for naturfenomenet er fjorårets uvanlige sommer.
SNØ? Mange steder ligger det dyngevis av hvite partikler som kan minne om snø eller bomullsdotter. Bakgrunnen for naturfenomenet er fjorårets uvanlige sommer. Foto: Privat

uvanlig naturfenomen i Sør-Norge:

Alle lurer på hva de hvite bomullsdottene er for noe

Har du plukket små, hvite dotter fra munnviken de siste dagene? Da er du langt fra alene. Fjorårets tørkesommer har ført til at det kryr av slike «bomullsdotter».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På bakken legger det seg som et hvitt teppe, mens lufta er er det tusenvis av hvite små partikler.

Mange på Øst- og Vestlandet har merket dette naturfenomenet de siste dagene, og diskusjonen går heftig på sosiale medier om hva dette kan være.

Liv Karin Kirkebøen Almendingen (59), fra Tolvsrød utenfor Tønsberg, er en av mange som har studert og lurt på hva de enorme mengdene med hvite «bomullsdotter» er.

Aldri sett maken

– Jeg har aldri sett noe lignende. Enkelte steder ligger det så mye at vi må bruke spade for å få det bort, sier Almendingen.

Liv Karin Kirkebøen Almendingen (59) Foto: Privat
Liv Karin Kirkebøen Almendingen (59) Foto: Privat

Under 17.mai-feiringen fredag måtte hun og vennene tilslutt trekke inn, på grunn av tusenvis av flyvende, hvite partikler i luften.

– Vi fikk de i kaffekoppen, på maten og i munnen. Vi måtte gi opp og tilslutt trekke inn, sier 59-åringen.

Det var TB som først omtalte fenomenet.

Spekulasjoner

Mens mange tror det er snakk om løvetannfrø som vrimler i luften, kan det raskt avvises da løvetannen fortsatt står i full blomst.

Folk rapporterer om svevende «bomullsdotter» blant annet i Askim, Kristiansand, Drammen, Sarpsborg, Tønsberg og Moss.

– I dag tror jeg at jeg har spist mer fnokk enn is, skriver en kvinne i Sandefjord-traktene på Facebook.

De hvite partiklene legger seg som snø på bakken. Foto: Privat
De hvite partiklene legger seg som snø på bakken. Foto: Privat

Tørr sommer har skylden

Mens mange undrer seg, sitter biolog Jan Ingar Båtvik på svaret.

– Fjorårets uvanlig varme sommer, og derpå tørke, gjorde at mange planter kjente på stress. Enkelte plater satte da i gang en veldig produksjon av frø, noe vi nå får merke, sier Båtvik.

Biologen, som også er førstelektor ved Høyskolen i Østfold, sier at spesielt selje og osp kjente på stresset i fjor sommer og har derfor produsert uvanlig mange frø.

Når blomstringen nå er ferdig, dannes disse hvite fjærlette fnuggene som vi nå ser overalt.

– Disse fnuggene heter fnokk på fagspråket. Og til «paraplyen» er et lite frø festet. Disse blåses avgårde og frøene blir på denne måten spredd, sier biologen.

– Fantastisk

Når både selje og osp har ganske så synkronisert blomstring, blir det ekstremt mye fnokk i luften.

– For de som syns dette er irriterende, kan jeg betrygge dem med at det er veldig temporært. Når det begynner å regne faller fnokkene til bakken, sier Båtvik.

Kirkebøen Almendingen blir glad når hun hører biologens forklaring.

– Det er fantastisk at dette er naturens måte å rydde opp på, og at det skjer så raskt som året etter en tørkesommer. Det gir håp for fremtiden, sier 59-åringen.