HAT TRICK: Christian Bull herjet for Norge.
HAT TRICK: Christian Bull herjet for Norge. Foto: Vladimir Simicek

Unggutten slo til med hat trick: – Tror ikke det har skjedd før

Med 5-3-seier over Østerrike tok de norske ishockeygutta et langt steg mot å sikre plassen i A-VM. Christian Bull ble kampens store spiller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Østerrike - Norge (3-5)

Grunnlovsdagen var en perfekt anledning å ta VMs første seier for Petter Thoresens menn, og den muligheten tok de vare på.

Med 5-3-seier over Østerrike ble det en festaften på slovakisk is, der backen Christian Bull var kampens gigant.

22-åringen slo til med hat trick, og ble matchvinner for Norge.

– Jeg kan ikke huske, eller jeg tror aldri at en norsk back har hatt hat trick i VM-sammenheng før. Så hatten av for Bull. Det er en mann for de store anledninger, sier lagkamerat Alexander Bonsaksen til TV 2 og får støtte av Mathias Olimb:

– Det er deilig å se. Vi lette etter målscorer og han har «steppet opp» så det holder og litt til. Det er veldig kult at det er en ung fremadstormende back som gjør jobben for oss.

– Dere må lete i backrekken for å finne målscorere, altså?

– Vi tar dem vi får vi, sier Olimb med et stort smil.

Selv var det en fattet hat trick-helt som møtte TV 2 etter kampen:

– Det var gøy. Det var selvfølgelig fantastisk å bli matchvinner, men det viktigste er at vi vinner kampen. Det er gøy at det skjer, men vi får se hvor lenge det varer. Jeg hadde ikke regnet med dette. Men vi må nullstille til i morgen, sier Bull.

Vinner Norge mot Italia lørdag er plassen i A-VM sikret.

Drømmestart

I likhet med Norge stod Østerrike med null poeng etter fire kamper. og begge lag åpnet i høyt tempo.

Et av Norges problem så langt i VM har vært tidlige baklengsmål, men på selveste 17. mai ble rollene snudd. For etter kun to minutter spilt smalt et skikkelig slagskudd fra Storhamars sterke back Christian Bull. 22-åringens første mål sendte Norge i ledelsen 1-0.

Landslagssjef Petter Thoresen er også imponert over Bull, som kun spiller sitt andre VM for Norge.

– Han har spilt solid hele turneringen, og er den spilleren som har færrest baklengsmål av alle. (vært på isen da færrest baklengsmål har blitt scoret, joun.anm) Det kan være litt tilfeldig noen ganger, men det er ikke helt tilfeldig. I dag fikk han også muligheten til å skyte pucken i mål, og det gleder oss alle, sier Thoresen til TV 2.

De norske gutta kom seg til flere store muligheter, blant annet ved Sondre Olden og Erlend Lesund, uten uttelling. En skuddstatistikk på 11-11 ut av første periode var en tydelig indikasjon på at dette skulle bli en jevn batalje hele veien inn.

Henrik Holm fikk fornyet tillit mellom stengene, etter en god kamp mot Sveits onsdag. Stavanger Oilers-målvakten vartet opp med flere solide redninger også i kveld, under tidvis sterkt østerriksk press. Blant annet da Konstantin Komarek kom helt alene med Holm, men Norges sisteskanse stod fjellstøtt og holdt nullen etter første periode.

28-åringen reddet 30 skudd, og står med 88,29 i redningsprosent totalt i VM.

– Han står en veldig bra match, og holder holdet kaldt. Han er kanskje ikke så stor, men han ser stor ut i dag. Han er veldig stabil i dag, og det gjør at vi har sjansen til å vinne, sier Bonsaksen om lagkamerat Holm.

Selv er Oilers-målvakten lettet over å levere når det gjelder som mest.

– Det kjennes veldig bra. I dag får jeg kjempegod hjelp av alle gutta. Vi kriger på og gir jernet alle mann, så det er deilig å se. Det er det som er jobben min, å ta skuddene når vi trenger det som mest. Så det var utrolig godt, sier Holm til TV 2.

– Fortjener du å få tilliten videre i VM nå?

– Det får du spørre trenerne om, men jeg er klar hvis muligheten byr seg, understreker han.

Rotet det til - men ryddet opp

Helt på starten av midtperiode gjorde de norske gutta det fryktelig vanskelig for seg selv, da både Mathis Olimb og Erlend Lesund måtte i utvisningsboksen med 30 sekunders mellomrom.

Fem mot tre var en fryktelig oppgave, og det endte ikke overraskende med at Peter Schneider utlignet til 1-1 for Østerrike. Nå var det de som hadde momentum, og Norge måtte bryte seg inn igjen i matchen.

Med en nær fullsatt hall av østerrikere var ikke det enkelt, men Norge kom seg på jobb og gjenvant initiativet utover i midtperioden. Det ble belønnet på tampen da Thomas Valkvæ Olsen la igjen en smart puck til tysklandsproffen Johannes Johannesen, som brøt seg inn i sonen og kriget inn 2-1 til Norge.

Midtveis i siste periode rotet det norske forsvaret det til, og Komarek fikk stå helt alene på venstre stolpe. Åpningen var ikke stor, men stor nok til at østerrikerne utlignet nok en gang.

Men å tape på selveste 17. mai er et fryktelig scenario, så kun minuttet seinere slo Alexander Reichenberg kontant tilbake. Gjorde det meste selv, og sendte Norge tilbake i ledelsen 3-2.

Plutselig løsnet det virkelig for de norske gutta. Mathis Olimb med sitt enorme overblikk spottet Christian Bull alene på bakerste stolpe, som løftet inn hans andre for kvelden og 4-2 til Norge.

Østerrike fikk et trøstemål sekunder før full tid, men bull svarte med hat trick i åpent mål til 5-3.

Med tre poeng ligger Norge på sjetteplass i gruppe B, der både Østerrike og Italia står med null poeng. Kun det svakeste laget i gruppen rykker ned, men seier mot Italia lørdag vil plassen være sikret.