OFRENE: Tone Ilebekk, Sunniva Ødegård, Anna Kristin Gillebo Backlund, Marie Skuland, Alma Gabriela Knutsen og Jacob Hassan har alle blitt drept av barn de siste fem årene.
OFRENE: Tone Ilebekk, Sunniva Ødegård, Anna Kristin Gillebo Backlund, Marie Skuland, Alma Gabriela Knutsen og Jacob Hassan har alle blitt drept av barn de siste fem årene. Foto: Privat

drapene som ryster norge:

Varsler full gjennomgang av barnedrap

JÆREN TINGRETT/OSLO (TV 2): I Norge har syv personer blitt drept av barn de siste fem årene. Nå etterlyser Barneombud Inga Bejer Engh mer kunnskap for å unngå at det skjer igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag gjorde den drapstiltalte 18-åringen seg ferdig med sin forklaring i Jæren tingrett. Han har erkjent at han 29. juli i fjor drepte og deretter misbrukte Sunniva Ødegård (13) seksuelt.

Den gang var gjerningsmannen 17 år gammel og ble dermed regnet som et barn.

Sunniva-saken føyer seg inn i en dyster statistikk.

– Syv tilfeller er syv tilfeller for mange.

Det sier Inga Bejer Engh, som ser med bekymring på at syv personer har blitt drept av barn i Norge siden 2014.

  • I oktober 2014 ble Anna Kristin Gillebo Backlund drept på en barnevernsinstitusjon i Vollen i Asker. En 15 år gammel jente ble dømt til 9 ni års forvaring.
  • 29. august 2015 ble Alma Gabriela Knutsen funnet død i Søgneelva. En 14 år gammel gutt erkjente at han drepte henne.
  • 5. desember i 2015 ble Tone Ilebekk og Jakob Hassan drept på Lund i Kristiansand. En 15 år gammel gutt tilsto dobbeltdrapet i avhør. I juni 2017 ble han dømt til 11 års forvaring.
  • 26. juli i 2016 ble Marie Skuland knivdrept på Sørlandssenteret, mens en annen kvinne ble forsøkt drept på Coop Obs. Gjerningspersonen var en 15 år gammel kvinne, som ble dømt til fengsel i 12 år.
  • 29. juli 2018 ble Sunniva Ødegård drept av en 17 år gammel gutt på Varhaug. Han har erkjent straffskyld og saken opp for retten på onsdag. 31. oktober i 2018 ble en 16 år gammel jente knivdrept på Vinstra. Gjerningsmannen, som har erkjent straffskyld, var 16 år. Rettssaken skal opp i juni.

Varsler kartlegging

Hun var aktor i rettssaken mot Anders Behring Breivik etter 22. juli. Etter det jobbet hun som dommer i Oslo tingrett før hun i fjor ble Barneombud.

– Når barn begår drap, er det et uttrykk for at de har alvorlige problemer som må tas tak i, sier Engh.

Hun mener at samfunnet ikke har gjort nok for å forhindre at barn begår drap.

– Nei, og vi trenger å vite mer om dette. Derfor har jeg nå tatt initiativ til å få innsyn i en rekke saker som omhandler barn som har begått drap, sier hun.

Hensikten er å se om det finnes noen fellestrekk.

– Det kan være hvordan barnevernet har fulgt de opp eller hvordan de har blitt fulgt opp av psykiatrien, sier Engh.

BEKYMRET: Barneombud Inga Bejer Engh (47) Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BEKYMRET: Barneombud Inga Bejer Engh (47) Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ofte en svikt

Hun mener det i mange saker kan være betimelig å spørre seg hvorfor ingen tok tak i barnet før de begikk drap.

– Vi har alle et ansvar. Det gjelder spesielt de som sitter og styrer hvordan vi rigger hjelpeapparatet i Norge. De har et ansvar for å sørge for å ta tak i og hjelpe barn som tidlig viser adferd som er problematisk, sier Engh.

Hun håper at politikere og myndigheter er interesserte i å se på de eventuelle funnene som Barneombudet gjør i sin kartlegging.

– Det er bekymringsfullt når barn begår de mest alvorlige straffbare handlingene som kan begås i et samfunn. Dessverre har det i de sakene ofte vært en eller annen svikt i oppfølgingen av barnet

– Hjelpen må komme før

TV 2 har bedt barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad kommentere tallene som viser antall personer som har blitt drept av barn de siste årene.

Hans statssekretær, Jorunn Hallaråker, skriver følgende i en e-post til TV 2.

– Når barn begår drap blir vi dypt rystet. Årsakene til at så tragiske hendelser kan skje er flerfoldige og sammensatte, og sakene som omtales fra de siste årene er svært ulike.

– På generelt grunnlag vet vi at det er behov for å satse mer på forebyggende tiltak og tidlig innsats for å fange opp utsatte barn og unge. Her har både helsetjenesten, barnehager og skoler en helt sentral rolle.

Statssekretæren skriver at hun er opptatt av at samfunnet må komme tidligere inn med hjelpetiltak til familier som har ekstra utfordringer.

– Vi må se hvordan vi kan hjelpe disse familiene før problemene oppstår, skriver Halleråker.