Nekter å svare på hvorfor Venstre-politiker ble vurdert som sikkerhetsrisiko

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) sier det var sikkerhetshensyn som gjorde at Venstres stortingsrepresentant Guri Melby ble nektet adgang til Stortinget under det kinesiske besøket onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Melby hadde på seg en T-skjorte fra Amnesty med budskapet «Frihet» da hun ble stoppet av sikkerhetstjenesten. Først da hun tok av seg T-skjorten, slapp hun inn.

– Amnesty ble forsøkt kneblet, og da jeg forsøkte å fremme budskapet på vegne av Amnesty, ble også jeg kneblet, sier Guri Melby.

Kinesisk besøk

Kinas tredje mektigste politiker, Folkekongressens leder Li Zhanshu, ledet en delegasjon som besøkte Stortinget onsdag.

Presidentskapet hadde sagt ja til at kinesiske støttespillere fikk fylle opp plassen foran Stortinget. De overdøvde menneskerettighetsforkjempere, som var henvist til å stå på god avstand.

– Petter Eide og jeg hadde avtalt med sikkerhetssjefen på Stortinget at det var greit at vi sto her, på brosteinen, når den kinesiske delegasjonen kom gående inn på Stortinget, forteller Melby.

– Da jeg skulle gå inn, ble jeg stoppet. Da fikk jeg beskjed om at de var redde for at jeg skulle møte på den kinesiske delegasjonen. Da spurte jeg om det var T-skjorten som var problemet. «Ja, det er det», var svaret.

– Uhørt

Melbys partikollega Abid Raja reagerte sterkt på opptrinnet.

– Det er helt uhørt. Dette bygget bak oss, Stortinget, er for de folkevalgte. Og folkevalgte stortingsrepresentanter kan ikke nektes adgang til Stortinget, sa Raja til TV 2 onsdag.

Han lovet å ta opp saken i presidentskapet. Men etter torsdagens møte i presidentskapet, er tonen en annen.

IKKE LANGSINT: – Uhørt, sa Abid Raja onsdag. – Vi legger dette bak oss, sa Raja torsdag. Foto: Siw Borgen/TV 2
IKKE LANGSINT: – Uhørt, sa Abid Raja onsdag. – Vi legger dette bak oss, sa Raja torsdag. Foto: Siw Borgen/TV 2

– Vi i Venstre legger nå denne episoden bak oss, sier Raja torsdag.

– Hvorfor tok du opp denne saken?

– Og så vil jeg gjenta akkurat det samme svaret, svarer Raja etter å ha trukket pusten.

– Hvorfor det?

– Jo, for det som er viktig å få frem her, er at det skjedde en... For det første var det veldig bra at stortingspresidenten tilrettela for at både Guri Melby og Petter Eide kunne stå langs den røde løperen.

– Omfattende sikkerhetsopplegg

Raja slår seg til ro med en orientering om situasjonen. Dette er svaret fra stortingspresidenten:

– Ved offisielle besøk til Stortinget, slik som i går, så er det et omfattende sikkerhetsopplegg. Det som skjedde i går, er knyttet til sikkerhetsvurderinger. Men det var jo slik at to av våre stortingsrepresentanter sto langs den røde løperen da jeg tok imot det offisielle besøket og fikk der mulighet til å vise sin mening.

– Dette var en avgjørelse som ble tatt på stedet, men ble hun da vurdert som en sikkerhetsrisiko?

– Jeg går ikke inn i de vurderingene som er tatt på sikkerhet. Ved denne type offisielle besøk til Stortinget er det et omfattende sikkerhetsopplegg, og de vurderinger som ble tatt i går, de knytter seg til sikkerhet.

– Men hvordan kan det være en sikkerhetsrisiko at en stortingsrepresentant går inn på Stortinget?

– Jeg går ikke inn i de sikkerhetsvurderinger som er gjort i det konkrete eksempelet.

TV 2 erfarer at en av årsakene som ble oppgitt til presidentskapet, var hensynet til Melbys egen sikkerhet.

Man fryktet at den kinesiske delegasjonen skulle se henne og tro at hun var en aktivist.

– HANDLER IKKE OM SIKKERHET: Guri Melby tviler på at det var sikkerhetsvurderinger som gjorde at hun ikke slapp inn på Stortinget. Foto: Siw Borgen/TV 2
– HANDLER IKKE OM SIKKERHET: Guri Melby tviler på at det var sikkerhetsvurderinger som gjorde at hun ikke slapp inn på Stortinget. Foto: Siw Borgen/TV 2

– Handler ikke om sikkerhet

Melby mener at hun ikke var noen risiko da hun skulle inn på Stortinget en halv time etter den kinesiske delegasjonen.

– Jeg tenker at sikkerhetsvakta har selvsagt en viktig jobb i å sikre både oss parlamentarikere og gjestenes sikkerhet. Men det er ganske åpenbart at dette ikke handler om sikkerhet, men at det handler om at man tenkte at det kanskje kunne bli ubehagelig for dem.

For da Melby tok av seg T-skjorten, utgjorde hun plutselig ingen risiko lenger.

Kritiserer kinesiske myndigheter

Torsdag slår hun fast at verken Amnesty eller hennes markering ved den røde løperen nådde fram til kineserne.

– Det var ganske mange, fra den kinesiske ambassaden, tror jeg, som stilte seg foran oss. Så vi ble ganske blokkert. Jeg tviler på at det var noen i den delegasjonen som så oss der vi sto i våre gule T-skjorter med teksten «Frihet» på, sier Melby.

– Dette er enda et eksempel på hvordan kinesiske myndigheter forsøker å kneble kritikk og kneble ytringsfriheten når de er på besøk i andre land, også i åpne demokratier. Vi som er et åpent demokrati, mener jeg ikke bør akseptere det.

– Helt uhørt

Advokat Jon Wessel-Aas er en av Norges fremste eksperter på ytringsfrihet. Han kaller hendelsen et pinlig brudd på ytringsfriheten i det bygget hvor ytringsfriheten skal stå i høysetet.

– Jeg blir svært skuffet hvis ikke hele Stortinget enstemmig tar opp dette og blir enige om at dette var feil og det må aldri skje igjen, sier Wessel-Aas.

– Ut fra hva jeg har sett og hørt, er dette helt uhørt. Dette dreier seg ikke bare om helt fredelig, alminnelig ytringsfrihet, det dreier seg om en stortingsrepresentants adgang til Stortinget. Den begrunnelsen som vi har sett, at det skal være sikkerhetsårsaker som man ikke vil utdype, det har ingen verdens troverdighet i og med at hun slapp inn med en gang hun tok av seg T-skjorten, sier advokaten.