Chirag og Magdi, bedre kjent som rapgruppa Karpe, på rød løper under P3 Gull i 2017.

Karpe boikotter Europvision-finalen

Karpe oppfordrer fansen å boikotte årets Eurovision-finale i Israel i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver rapgruppa bestående av Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel på sin Instagram-konto, sammen med et svart bilde med teksten «Svart skjerm. Boikott Eurovision i Israel 2019».

Innlegget starter med: «Suzanne Aabel. Jeg har hatt lyst til å skrive til deg flere ganger, men jeg liker best å skrive musikk. Denne gangen klarte jeg ikke å holde meg».

Duoen viser til et debattinnlegg skrevet journalist og tidligere «Bloggerne»-profil Suzanne Aabel 11. april.

– Jeg trodde boikott var noe fint

I innlegget skriver hun blant annet at norske artisters boikott av den internasjonale Eurovision-finalen i Israel er en slapp posørhandling, som ikke hjelper noen, og at ingen vet dette bedre enn boikotterne selv.

Det fikk Karpe til å reagere med et motsvar:

«Jeg visste faktisk ikke dette bedre selv. At boikott er feigt og slapt. At boikott ikke kan hjelpe noen. At å si hva jeg mener gjør meg posør. Jeg trodde boikott var fint, jeg. Et fredelig alternativ til så mye annet. Ikke først og fremst fordi jeg tror at jeg alene forandrer noe som helt ved å skru av tv-en eller bytte kanal under Eurovision. Men fordi jeg vil vise palestinerne der nede og de palestinske flyktningvennene mine her hjemme at nordmenn ikke har glemt dem. Og da er én person plutselig mye større», skriver de.

Oppfordrer til svarte skjermer

I debattinnlegget tar Aabel blant annet for seg hvordan det er å leve som homofil i landet, og hvordan vi alle må forandre taktikk for å gjøre en forskjell, uansett hvilken side man står på. Avslutningsvis skriver hun:

«Nå må vi høre, se, reise, bidra, synge, danse, og støtte oppunder de positive kreftene som er i sving fremfor å sverte dem med utdaterte teorier som stammer fra en tid da jødene faktisk ble forsøkt utryddet. For vi vil ikke at det eneste lysglimtet i denne boikotten skal være ytterliggående røster som lederen i partiet Alliansen sin frydefulle latter over at alle nå brått er enige med ham.»

I sin kritikk mot Aabel ser ikke duoen hva disse elementene har med kritikken av Israel fra norske artister å gjøre, og avslutter Instagram-innlegget med en oppfordring og gratulasjon til fansen:

«Spre de svarte skjermene, og gratulerer med morgendagen til norske kristne, jøder, muslimer, hinduer, sikher, ateister og alle andre ❤️ Hilsen Magdi (og Chirag)».

Duoen ønsker ikke å kommentere saken ytterligere overfor TV 2.

– Deres forbanna plikt

Aabel forteller til TV 2 at hun er enig i at boikott er en fredelig måte å si noe på, og synes det er en redelig måte å poengtere sine poeng. Likevel kritiserer hun Karpe for hvordan de bruker stemmen deres.

Suzanna Aabel raser mot Karpes Eurovision-boikott. Foto: Privat
Suzanna Aabel raser mot Karpes Eurovision-boikott. Foto: Privat

– Når Karpe, som er Norges viktigste politiske musikalske aktivister etter min mening, oppfordrer boikott til sine egne fans sier de egentlig at de skal ikke lære noe mer, at de ikke skal høre på hva artistene som har dratt ned har å si, at de ikke skal se hvordan Israel bygger opp et stort internasjonalt arrangement og ikke se eventuelle politiske stunts som kan oppstå, sier hun og legger til:

– Det er deres forbanna plikt, og yrket blir nesten verdiløst dersom man velger bort talerøret ditt så selektivt.

Hun er også kritisk til at Karpe valgte å få fram budskapet sitt på Instagram, da hun mener at de kun forholder seg til sin egen fanskare.

– Timingen og konteksten samsvarer ikke med at de har hatt lyst til å si noe lenge, fordi dette kommer i grevens tid, sier Aabel.

Island protesterer

Lederen i den norske MGP-klubben forteller til TV 2 at det ikke er mye snakk om boikotten blant Eurovision-fans og presse i Tel Aviv.

– I Eurovision-bobla fokuserer de fleste på det som skjer her. Gruppen Hatari fra Island er de eneste som har gjort litt ut av en boikott. De har besøkt Palestina under oppholdet, og de har fått munnkurv av Eurovision-arrangøren EBU, siden de har vært litt for løsslupne i det de har sagt om Israel tidligere. Ellers er alle mest opptatt av det som skjer på scenen, sier Thomassen.

Islandske Hatari, som gikk videre fra den første semifinalen, har tidligere skrevet under på et opprop om å boikotte Eurovision-finalen i Israel. Etter at de vant den islandske finalen, sa de at de ville protestere mot Israel fra scenen under konkurransen.