Går først i 17. mai-toget: Slik ble politihesten Tyr klar for folkefest

På nasjonaldagen gjør hesten Tyr jobben til 20 politifolk. Han har lengre erfaring enn nesten alle de ansatte i politiets rytterkorps.

Går først i 17. mai-toget: Slik ble politihesten Tyr klar for folkefest

På nasjonaldagen gjør hesten Tyr jobben til 20 politifolk. Han har lengre erfaring enn nesten alle de ansatte i politiets rytterkorps.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Han er blant de stødigste og tryggeste hestene vi har, og sånn sett perfekt i rollen, sier politioverbetjent Ceilie Røer i Oslo-politiets rytterkorps.

Sammen med Hermod, Grane, Trym, Hugin og Munin skal Tyr geleide et hurra-ropende og flaggbærende tog av mennesker gjennom Oslos gater fredag.

Det krever sine forberedelser.

– Det er full vask og føn, for å si det sånn. Hestene klippes, trimmes, vaskes og ordnes, og i tillegg skal utstyret pusses, sier Røer.

Nasjonaldagen er også den eneste dagen der hestene får håret sitt flettet.

– Voldsom respekt

Røer er overbevist om at hestene setter pris på oppmerksomheten.

– På høytidsdager og ved spesielle anledninger har hestene selvsagt en honorær funksjon, men i tillegg er de svært praktiske. Man kommer høyt opp i folkemengden og skaffer god oversikt, sier hun.

– Men er det egentlig praktisk for politiet å ri på hest?

– Ja, det er det utvilsomt. I folkemengder har vi ingen redskaper som er så egnet til å flytte på folk som det hesten er. Folk har voldsom respekt for dyrene. Vi regner med at én hest gjør jobben til 20 politifolk når det kommer til å skape orden i folkemasser, sier Røer.

Å trene hester til å bevare roen i folkehavet på 17. mai, er imidlertid ingen enkel jobb. Av natur ligger det i hesters instinkt å stikke av dersom en situasjon oppfattes som farlig.

– Derfor brukes vi mye tid på å gjøre dem vant med å være ute blant folk. De begynner gjerne sammen med en erfaren hest, og så er målet at de skal oppleve jobben som en lek. Det skal være ufarlig, sier Røer.

Kjøpt på Finn

Politiets hester er valgt ut etter strenge kriterier. De skal være mellom 168 og 180 centimeter i mankehøyde, og helst mellom fem og åtte år gamle når politiet kjøper dem.

I tillegg skal de være svært stødige, trygge og snille. Alle politiets hester er kastrerte hannhester.

– Hvor finner dere disse hestene?

– Man får etter hvert mange bekjentskapet i hestemiljøet, så vi får en del tips. I tillegg er vi på utkikk. De siste hestene har vi faktisk kjøpt på Finn, sier Røer.

LEDER AN: Fire politihester går først i 17. mai-toget i Oslo.
LEDER AN: Fire politihester går først i 17. mai-toget i Oslo. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

Totalt 14 personer er ansatt i Oslo-politiets rytterkorps. Kun to av dem har lengre erfaring enn den latviske varmblodshesten Tyr, som ble født i 1999 og kom til politiet i 2004.

– Han har gått først i toget i mange år, og jeg er overbevist om at han gleder seg til det, sier han.

De øvrige politihestene er alle fra Norge, Sverige, Danmark eller Tyskland.

Politihestene Vilje og Balder er tildelt jobben med å geleide blomstertoget og borgertoget i Bærum.

Oslo politidistrikt er det eneste distriktet som har et eget rytterkorps.

Bevæpnet politi

Politiet har i år besluttet at innsatspersonell som jobber ved større arrangementer på nasjonaldagen, skal være bevæpnet.

Begrunnelsen er de seneste årenes hendelser ute i Europa, som politiet kaller «en påminnelse om at vi alltid må ta høyde for at uønskede hendelser kan inntreffe».

– Selv om det ikke foreligger en konkret trussel, er dette noe vi tar på alvor gjennom å sørge for å ha god beredskap tilgjengelig denne dagen, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.