Siste øvelse før den store dagen for Finn Kåre Brovold
Siste øvelse før den store dagen for Finn Kåre Brovold Foto: Sigfinn Andersen

Finn Kåre spiller på 17. mai for 58. gang

Noen gleder seg til 17. mai mer enn andre. Finn Kåre Brovold (73) blir aldri lei og skal spille og marsjere i Bodøs gater for gang nummer 58.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

–Den er jo neste 20 kilo den her så det er tungt, sier Finn Kåre Brovold, mens han monterer sammen det store instrumentet.

Han spiller susafon, et messinginstrument som er en variant av en tuba og der røret går i en kveil rundt tubaisten og stikker opp over hodet.

Ikke lov for damer

Brovold startet karrièren i Bodø Folkeskoles Guttemusikkorps, den gangen da det ikke var lov for damer å spille i korps.

–Her er et bilde fra 1959. Da var jeg 13 år og hadde fått min første baryton. Da var jeg kjempe stolt, forteller Finn Kåre Brovold.

– Når jeg hører fin korpsmusikk så drømmer jeg meg ofte bort. Du får tårer i øynene. Det er så flott, samtidig som du kjenner vibrasjonene i kroppen. Det er det som driver meg, forteller Brovold.

I dag spiller han i Bodø janitsjar. I storhetstiden var det åtte korps i Bodø, men det har minket til kun to.

Liker å glede andre

Korpsdagen starter tidlig på morgenen og varer til sent på ettermiddagen.

– Det blir nok en 30 tusen skritt, så det er en slitsom dag, Brovold.

Ei Arm fra ei utstillingsdukke stikker opp fra susafonen. Den har fått mange til å trekke på smilebåndet når han marsjerer i Bodøs gater.

– Mamma, se! En arm? Når jeg får slike utbrudd, ja da trives jeg. Da har jeg skapt glede og det liker jeg, sier Brovold.

Så langt er det blitt 62 års korpstjeneste og det er kun fire ganger han ikke har marsjert rundt i gatene på nasjonaldagen.

62 år i korps

– Rundt påsketider så tenkte jeg at det var på tide å la de yngre få lov til å overta, men så har vi jo ingen yngre som spiller tuba. Da tenkte jeg at de er nå artig allikevel, smiler Brovold.

Dermed ble det ikke noe av tanke om å legge opp.

Det å spille susafon i en by hvor det stor sett blåser hele året, kan også by på utfordringer.

– Blir det mye vind så går susafonen frem og tilbake. For ikke å slå ut tennene så må jeg holde meg godt fast i instrumentet, sier 73-åringen.

Når vi møter han dagen før dagen er det bare timer igjen før 17-mai nummer 58 skal marsjeres i gang.

– Det sitrer i kroppen, det gjør det, sier korpsveteranen.

Uniformen sitter perfekt i år også.