gastromat-krise i Norge:

Torkil selger Gastromat-boks for 1000 kroner på Finn.no

– Det er fullstendig krise i Nord-Trøndelag rett før 17.mai uten Gastromat. Det skal serveres sodd i hver ei grend, og det blir ikke et komplett festmåltid uten krydderet, sier Torkil Dahl til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag skrev TV 2 saken om at blandingskrydderet Gastromat er borte fra butikkhyllene.

Etter publisering av artikkelen har det dukket opp en rekke Gastromat-bokser til salgs på Finn.no.

I skrivende stund er det ni annonser tilgjengelig, og prisene er delvis skyhøye.

Ute av drift

Årsaken til at det ikke finnes mer krydder i butikkhyllene er fordi den spesialdesignede maskinen som lager krydderet er ute av drift.

– Vi har hatt maskinhavari på produksjonsmaskinen og må bygge ny. Maskinen er spesialdesignet og vi har jobbet i lengre tid med å få kvalifisert personell til å reparere den. Det trengs spisskompetanse for å fikse den, forteller Lars Kvan, styreformann i Gastromat AS til TV 2.

Krydder i generasjoner

En som selger Gastromat på Finn.no er trønderen Torkil Dahl (41), som bor på Hell.

Han har vokst opp med blandingskrydderet, og har et nært forhold til det.

– Jeg har vokt opp med Gastromat og det er nedarvet fra flere generasjoner. Min far fikk krydret matpakke med Gastromat, som farmoren min sendte med ham til skolen. Barna mine har også vokst opp med at trøndersodden skal krydres med Gastromat, forteller Torkil Dahl til TV 2.

– Gastromatkrisa slo inn som en sunami

Dahl har innsett at han kan profitere på sine uåpnede Gastromat-bokser, og har lagt to bokser ut til salgs for 2500 kroner.

– Jeg hadde et 40-års lag og da hadde vi blindtesting av trøndersodd under festen. Da måtte jeg kjøpe inn slik at det var en Gastromat-boks per bord. Jeg satt igjen med noen bokser, og etter at gastromatkrisa slo inn som en tsunami her i Trøndelag, skjønte jeg at jeg kunne selge de på Finn, sier Dahl med et smil.