FRATATT SAMMENLAGTLEDELSEN: Kasper Asgreen, her fra VM i Innsbruck, trodde han hadde overtatt sammenlagtledelsen i Tour of California. Juryen ville det annerledes.
FRATATT SAMMENLAGTLEDELSEN: Kasper Asgreen, her fra VM i Innsbruck, trodde han hadde overtatt sammenlagtledelsen i Tour of California. Juryen ville det annerledes. Foto: Reinhard Eisenbauer

Dansken jublet for gul trøye – én time seinere kom kontrabeskjeden fra juryen

Danske Kasper Asgreen offer for merkelig jury-avgjørelse i Tour of California.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble en dramatisk avslutning på den 4. etappen i Tour of California.

Sammenlagtleder Tejay Van Garderen gikk i bakken med 8,4 km igjen. En tydelig stresset Van Garderen jaktet desperat på hovedfeltet etter uhellet. Lagkameratene samlet seg rundt amerikaneren, og de begynte så smått å få kontakt med teten da Van Garderen syklet rett frem i en sving. Han tapte nye verdifulle sekunder i det som så ut til å bli en marerittdag.

Gianni Moscon, Kristoffer Halvorsens lagkamerat i Team Ineos, så ut til å overta den gule ledertrøyen. Like før trekilometersmerket gikk Moscon i bakken i en stor velt. Mens ryttere lå strødd i veibanen kom Van Garderens EF Education-tog dundrende forbi.

Amerikaneren syklet i mål drøyt 50 sekunder bak vinneren Fabio Jakobsen.

Danske Kasper Asgreen, som lå på 3. plass sammenlagt før etappen, kom i mål sammen med tetgruppen. Han overtok den gule ledertrøyen, men den fikk han bare beholde i én time.

Vanligvis er det slik at dersom det skjer en velt innenfor de tre siste kilometerne vil de involverte rytterne få samme tid som de rytterne de satt med da uhellet skjedde.

Denne regelen valgte juryen å se bort fra. I stedet ble regelen strukket slik at den inkluderte alle ryttere som ble hindret i velten like før trekilometersmerket.

«Massevelten nær målstreken på 4. etappe skjedde like utenfor trekilometersgrensen. Kommisærene har besluttet å gi alle ryttere som ble påvirket av velten samme tid i mål», skriver juryen.

Det spesielle er at Van Garderen ikke satt i gruppen som veltet med 3,2 km igjen. Hjemmefavoritten fikk likevel fikk samme tid som de andre. Han leder dermed Tour of California seks sekunder foran Moscon og sju sekunder foran Asgreen.

Van Garderen ble overrasket over juryens avgjørelse.

– Jeg ble overrasket da jeg fikk vite at jeg var tilbake i gult. Jeg kan skjønne det, for vi jaktet på feltet for å komme tilbake. Vi hadde nok kommet tilbake hvis det ikke hadde vært for velten. Jeg trodde vi var uheldige, men de må ha gitt oss samme tid fordi vi var i ferd med å komme tilbake, sier Van Garderen til Cyclingnews.

Asgreens sjef i Deceuninck Quick-Step, Patrick Lefevere, er mildt sagt misfornøyd med juryens jobb.

– Ikke mer sammendrag i etapperittene i fremtiden. Bare poengkonkurransen dersom herr Philippe Mariën (UCI-komissæren) bestemmer seg for å bryte UCI-reglene. Laget vårt kjempet som besatt for å holde oss i front for å vinne og unngå velt, og så bestemmer Mariën seg for å gjeninsette Van Garderen på toppen, skriver Lefevere på Twitter.

Han fortsetter:

– Dette er en veldig farlig presedens, og jeg er fullstendig uenig i hans avgjørelse. Jeg ser spent på å se hva andre lag og rytterforeningen tenker om dette. UCIs VAR-jury bestemmer etappevinneren og juryformannen bestemmer hvem som får den gule trøya.

Lefevere er ikke den eneste som reagerer på juryens vilkårlige tolkning av regelverket.

– Er Marien virkelig juryformann? Jeg trodde det var Mikke Mus, skriver tidligere Quick-Step-direktør Brian Holm.

I et intervju med procycling.no reagerer også sportsdirektør i Dimension Data, Gino Van Oudenhove, på avgjørelsen.

– Jeg synes det er en veldig spesiell avgjørelse. Det skaper en farlig presedens. Regler er laget av en grunn. Det er alltid vanskelig om hvor man skal legge grensen, men med trekilometersregelen er det ganske klart, sier Van Oudenhove.