UTSATT: Da de 24 tiltalte møtte i retten 2. mai, ble saken utsatt. Her blir en av de tiltalte ført ut av rettssalen i byen Salé utenfor Rabat.
UTSATT: Da de 24 tiltalte møtte i retten 2. mai, ble saken utsatt. Her blir en av de tiltalte ført ut av rettssalen i byen Salé utenfor Rabat. Foto: Mosa'ab Elshamy / AFP / NTB scanpix

Maren (28) og Louisa (24) drept i Marokko:

Drapsmennenes forsvarer: – De trodde de ville komme til paradis. Nå angrer de dypt.

De fire hovedmennene bak drapet på Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24) i Marokko, frykter å bli dømt til døden. Nå er saken igjen utsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Deres forsvarer, advokat Hafida Makssaoui, sa til TV 2 like før rettssaken gikk i gang i byen Salé torsdag, at hun mener det er omtrent 90 prosent sjanse for dødsstraff.

Samme forsvarer opplyser at rettssaken vil bli utsatt til 30. mai.

Makssaoui representerer de fire hovedmennene bak drapene like ved den lille landsbyen Imlil. Mennene er alle selverklærte tilhengere av terrororganisasjonen IS.

– De har blitt hjernevasket og trodde de skulle komme til paradis. Nå angrer de dypt på det de har gjort, sier forsvareren.

Mennene har tidligere erkjent drapene i avhør. NRK skrev onsdag at de har fått tilgang til mennenes politiforklaringer.

Der kommer det frem at mennene hadde med seg mange kniver, et IS-flagg, flere tepper og et telt, ifølge NRK. De oppholdt seg i fjellene i flere dager på utkikk etter vestlige turister som de kunne drepe.

TILTALT: Younes Ouzyad, Abdesamad El Joud og Rachid Afati ble pågrepet i en buss i Marrakech noen dager etter drapene. Foto: Marokkansk politi
TILTALT: Younes Ouzyad, Abdesamad El Joud og Rachid Afati ble pågrepet i en buss i Marrakech noen dager etter drapene. Foto: Marokkansk politi

Torsdag skulle rettssaken mot mennene fortsette etter at den ble utsatt ved oppstarten 2. mai. I stedet ble det altså utsatt igjen.

Ifølge Makssaoui er årsaken at staten Marokko må finne seg en advokat, ettersom bistandsadvokaten til Vesterager Jespersens familie mener staten må stå ansvarlig for å betale ut kompensasjon til familiene.

– Jeg tror ikke det vil bli ytterligere utsettelser etter 30. mai. Da går vi i gang med deres forklaringer, sier Makssaoui til TV 2.

Fant ID-kort

Norske Maren Ueland fra Bryne og danske Louisa Vesterager Jespersen ble 17. desember i fjor funnet drept ved foten av Toubkal, Nord-Afrikas høyeste fjell.

Etter omkring et døgn ble en mann pågrepet etter at politiet fant hans ID-kort i nærheten av åstedet.

Ytterligere to dager senere ble tre menn pågrepet da de sov bakerst i en buss som skulle til å forlate en bussterminal midt i byen Marrakech.

Siden har en rekke menn blitt pågrepet, og i retten møter 24 menn tiltalt i saken. De er tiltalt for ulike brudd på terrorlovgivningen i Marokko, blant annet å ha gitt sin tilslutning til en terrororganisasjon.

En sveitsisk-spansk mann er også tiltalt for å ha gitt de fire hovedmennene opptrening.

Den siste tiden har de 24 mennene sittet i et høysikkerhetsfengsel i hovedstaden Rabat, har TV 2 fått opplyst fra norsk politi.

Fra tidligere er en sveitsisk mann dømt til ti års fengsel for deltakelse i terrorgruppen.

Ber om dødsstraff

Dødsstraff er ikke avskaffet i Marokko, og nærmest årlig dømmes forbrytere til døden.

Det er imidlertid ingen som har blitt henrettet i det nordafrikanske landet siden 1993, og dødsstraff innebærer i praksis livstid i fengsel.

Etter drapene på Ueland og Vesterager Jespersen har imidlertid mange tatt til orde for igjen å ta i bruk dødsstraffen.

Det har også vært gjennomført meningsmålinger som viser at et flertall synes drapsmennene bør dømmes til døden.

Blant dem som mener det vil være riktig å henrette drapsmennene, er den marokkanske bistandsadvokaten til Vesterager Jespersens etterlatte familie, Khalil El Fataoui.

– De fire hovedtiltalte er ikke mennesker, men onde kriminelle som oppførte seg verre enn dyr. De bør få dødsstraff, og jeg er ganske sikker på at det er hva de til sist ender opp med, sa han til Dagbladet i forrige uke.

Maren Uelands familie har ikke fått oppnevnt noen marokkansk bistandsadvokat, bekrefter deres norske advokat Ragnar Falck Paulsen overfor TV 2 torsdag.

– Hadde ikke råd

Ifølge flere medier har de fire hovedmennene forklart at de ønsket å reise til Syria for å knytte seg til IS, men at de ikke hadde råd.

Derfor bestemte de seg for å begå drap i terrororganisasjonens navn på marokkansk jord.

Den 25 år gamle gateselgeren Abdesamad El Joud er pekt ut som hjernen bak drapene. Han har tidligere sittet i fengsel for forsøk på å melde seg inn i IS, men ble løslatt i 2015, ifølge nyhetsbyrået AFP.

De to andre mennene som var med på selve drapet, var den 27 år gamle rørleggeren Younes Ouaziyad og den 33 år gamle snekkeren Rachid Afatti.

Den fjerde hovedmistenkte skal ha reist fra fjellområdet og inn til Marrakech for å finne et egnet skjulested før drapene ble begått. Det var han som først ble pågrepet i saken.